Interview -

“De aanval op Gaza, Libanon en Iran was al lang gepland”

Michel Collon, expert in internationale politiek, heeft deze week zijn boek ‘7 Octobre, enquête sur la journée qui a changé le monde’ uitgebracht. Een gedetailleerde mediakritiek over de gebeurtenissen van 7 oktober 2023. Aan de hand van bronnen en beeldmateriaal fileert hij de berichtgeving van de mainstream media over wat er die dag precies is gebeurd. In dit interview onthult hij enkele bevindingen en geeft hij zijn kijk op de huidige gebeurtenissen in het Midden-Oosten.

vrijdag 18 oktober 2024 16:48
Spread the love

 

“De aanval op Gaza en nu ook Libanon en Iran was al lang gepland door de stichters van Israël”, stelt Michel Collon van Investig’Action, een onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek. “David Ben-Gurion en Vladimir Jabotinsky hadden vroeger al gezegd dat het hun doel is om een heel groot grondgebied te beheersen.”

“Jabotinsky wilde dit in één keer heel snel, zonder diplomatie. Ben-Gurion wilde dit stap voor stap, op een meer taktische en diplomatische manier, zodat het geaccepteerd zou worden door de Westerse opinie.”

“Ook recent verklaarde Bezalel Smotrich, de Israëlische minister van Financiën, nog dat Israël zich uitstrekt over niet enkel het land wat nu gekend is als Israël, maar ook het land wat nu gekend is als de Westelijke Jordaanoever en Gaza, een groot deel van Libanon, een deel van Syrië – en niet alleen de Golan-gebergten – een deel van Irak, én een deel van Egypte.”

“Israël heeft geen grondwet vanwege hun verborgen agenda om nog meer grond te beheersen”

“Dat is dus hun doel. Als er dan een opportuniteit is om naar deze gebieden uit te breiden, doen ze dat.”

“Maar in de media moet het verhaal gebracht worden dat ze gedwongen worden om uit te breiden, omdat ze worden aangevallen. Maar Israël heeft bijvoorbeeld geen grondwet”, stelt Collon.

“Een grondwet vereist namelijk dat daarin ook de grenzen van het land duidelijk staan beschreven. Israël heeft dit niet vanwege hun verborgen agenda om nog meer grond te beheersen.”

VS commandeert Israël

“Overigens beslist Israël niet hierover. In tegendeel tot wat veel mensen denken, is het niet Israël die Washington commandeert, maar omgekeerd”, aldus Collon.

x

Volgens hem toont het recente boek van Saïd Bouamama Manuel stratégique de la Palestine et du Moyen-Orient heel goed aan dat vanaf eind 19e eeuw Groot-Brittannië wilde overgaan naar een lokaal bondgenoot in het Midden-Oosten.

“Ze wisten dat het niet meer mogelijk was om hun wereldimperium te behouden met de traditionele koloniale manier van bezetting. Wel moesten ze controle uitoefenen over Palestina, omdat dit een cruciale doorgangsroute voor hen was via Egypte naar India. En ze wilden de Arabische moslimwereld in het midden breken om pogingen tot eenmaking van de regio, en een sterke natie, industrie en rol in de wereldpolitiek, tegen te gaan.”

“De VS heeft later deze fakkel van Groot-Brittannië overgenomen om controle te hebben over olie en gas vanuit het Midden-Oosten.”

‘Iran gevaar voor VS’

In 2009 gaf een belangrijk rapport van de Amerikaanse denktank Brookings Institution aan dat in dit gebied Iran een groot probleem is voor de VS, omdat ze dat land niet kunnen domineren en controleren”.

“De opties volgens de denktank waren ofwel een invasie, maar dat is riskant want Iran is nog sterker dan Irak en Afghanistan waar dat ook niet gelukt is. Ofwel economische sancties, maar daarover waarschuwen ze dat Europa niet zover wil gaan als de VS, omdat een sabotage van de Iraanse economie ten nadele zou zijn van Europa. Een militaire coup was nog een optie, maar ook dat is heel moeilijk.”

“Iran is een groot probleem is voor de VS, omdat ze dat land niet kunnen domineren en controleren”

“De enige optie die volgens de denktank overblijft is: luchtaanvallen. Echter, de titel van een hoofdstuk in dit rapport luidt: Leave it to Bibi”, (Bibi is de roepnaam van Netanyahu, nvdr.) gaat Collon verder. “In dat hoofdstuk beschrijft Brookings Institution dat op die manier de VS niet de schuld kan krijgen.”

“Ook erkennen ze dat er in de VS niet voor een lange periode steun zou zijn. En op deze manier kan internationale kritiek afbuigen naar Israël in plaats van naar de VS. Dit was in 2009 geschreven, maar wat er nu gebeurt, is de toepassing hiervan”, concludeert Collon.

Michel Collon

Harris en Trump even gevaarlijk

Momenteel strijden Kamala Harris en Donald Trump voor het presidentschap van de VS. Binnen drie weken gaan we weten wie Joe Biden opvolgt. Maakt het uit voor de situatie met Israël, Palestina, Libanon en Iran, wie er wint?

“Een goede VS-president bestaat niet”, volgens Collon. “Noam Chomsky had gelijk toen hij zei dat als we de wetten van het proces van Neurenberg, waarin nazi’s na WOII werden berecht, op VS-presidenten zouden toepassen, dan zou vanaf 1945 elke VS-president wegens oorlogsmisdaden en daden tegen de mensheid worden opgehangen.”

“Er is een belangrijk verschil tussen Harris en Trump, maar dit betreft enkel de strategie”, legt Collon uit. “Het doel en de methode zijn bij beiden crimineel.”

“Er is een belangrijk verschil tussen Harris en Trump, maar dit betreft enkel de strategie”

Collon: “Harris heeft net als Biden Netanyahu gesteund, gewapend en beschermd, waardoor ze medeplichtig is aan genocide. Natuurlijk heeft Harris een andere electorale basis, waardoor ze meer onder druk staat en moet schuilen achter een mooi discours dat ze voor vrede is, dat Netanyahu moet kalmeren, en dat ze ook meeleeft met de Palestijnen. Dit in tegenstelling tot Trump, waar zijn pre-fascistische electorale basis weet wie hij is en dat zeer openlijk steunt.”

“Op internationaal vlak zijn Harris en Trump even gevaarlijk. Ik moet wel vaststellen dat bijvoorbeeld Hillary Clinton en Biden nieuwe oorlogen hebben gestart en dat was niet het geval bij Trump. Maar bij Trump valt dus het pre-fascistisch karakter op te merken.”

“Wat het Midden-Oosten betreft, verwacht ik niks van beiden. Enkel een volksmobilisatie in de Arabische wereld, het Zuiden en in Europa kan hen beletten de genocide voort te zetten of een nieuwe oorlog te starten.”

EU kleine hond die VS volgt

“De EU speelt hierbij helaas de rol van schoothond die de VS volgt”, aldus Collon. “Tegen haar eigen belang in. Een goede relatie met de Arabische wereld en met Afrika, en het lanceren van een nieuw economisch partnerschap op eerlijke basis, zou in het belang zijn van de elite in Europa.”

Volgens Collon spelen persoonlijke financiële belangen en persoonlijke druk vanuit de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Israëlische geheime dienst op Europese politici hierbij een belangrijke rol.

Derde Wereldoorlog?

Moeten we bang zijn voor een Derde Wereldoorlog nu de oorlog in Gaza en Palestina zich uitbreidt naar Libanon en Iran? “Een WOIII zou geen kopie zijn van WOI en WOII”, stelt Collon. “Wanneer gebeurt een wereldoorlog? Wanneer een grote macht afneemt en een andere haar plaats inneemt. Het gaat om werelddominantie.”

“We bevinden ons zeker in zo’n periode”, gaat Collon verder. “De VS hebben in 1996 al gezegd via onder andere Zbigniew Brzezinski’s boek The Grand Chessboard en later via Henry Kissinger dat hun dominantie aan het wankelen is en ze er alles aan moeten doen om deze zo lang mogelijk te behouden.”

“In het Zuiden wordt het Westen ondertussen gehaat en misprezen. De meeste mensen, zelfs regimes die ook zeker niet tof zijn, zoeken naar alternatieve economische, financiële en diplomatieke relaties. Want het Westen is voor hen synoniem voor geweld en chantage op politieke en economische terreinen.”

“In het Zuiden wordt het Westen gehaat en misprezen”

Een wereldoorlog is volgens Collon nooit volledig onvermijdelijk, maar het hangt volgens hem af van de bevolking in landen. “Daarom zeg ik altijd: wil je vrede, dan moet je correcte informatie hebben. Zonder correcte informatie kunnen de mensen hun keuze niet maken, zaken niet beoordelen en zich niet uitdrukken.”

Wie is terrorist?

“Wie beslist bijvoorbeeld wie een terrorist is en wie niet? Nelson Mandela die ook de taak had de gewapende strijd tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika te organiseren, werd door de VS en het Westen heel lang als terrorist bestempeld”, benadrukt Collon.

“Een minderheid in de wereld noemt Hamas in Palestina en Hezbollah in Libanon terroristische organisaties. Dit zijn VS, Europa en een aantal bondgenoten die het Israëlische terrorisme steunen. Maar daarmee gaan ze in tegen het internationaal recht en tegen het VN-Handvest. Deze laatste is heel duidelijk: ‘een volk heeft het recht om zich te verdedigen, ook met wapens, tegen een bezetting en een koloniale agressie.’ Dat is nu dus ook het recht van mensen in Gaza en Libanon.”

“In Libanon is Hezbollah bijvoorbeeld niet alleen een militie, maar ook een legale politieke partij met veel vertegenwoordigers in het parlement. En het is een hele administratie van openbare diensten en sociale zekerheid, omdat de Libanese staat zelf failliet en afwezig is. Waar overigens het Westen weer verantwoordelijk voor is.”

“Een minderheid in de wereld noemt Hamas in Palestina en Hezbollah”

“Verder is door Westerse media over 7 oktober 2023 nooit vermeld dat naast Hamas die de militaire operatie organiseerde, er ook andere militaire organisaties deelnamen, waaronder de FDPLP die marxistisch en seculier is. Ze steunden en steunen nog steeds het initiatief van Hamas. Als het Westen zegt dat Hamas terroristisch is, wat bedoelen ze dan? Zijn de Palestijnen die de dominantie van Israël niet accepteren dan terroristen?”, vraagt Collon zich af.

Doel van Hamas op 7 oktober 2023

Michel Collon heeft recent een boek geschreven over 7 oktober 2023, waarin hij met talrijke concrete voorbeelden de verslaggeving van Westerse media over wat er die dag gebeurde kritisch onder de loep neemt. Volgens Collon was het eerste doel van Hamas op 7 oktober 2023 een operatie tegen militaire basissen.

“Gaza wordt namelijk jarenlang regelmatig aangevallen door Israël, met honderden doden tot gevolg, vanaf Israëlische militaire basissen die de Gazastrook omsingelen. Het systeem dat gebruikt werd om Palestijnen in Gaza, die bij de scheidingsmuur komen, te bespioneren, is tijdens de aanval op 7 oktober door Hamas vernietigd en ook het interne communicatiesysteem van het leger op deze basissen is vernietigd. Door het Handvest van de VN en het internationaal recht zou deze tegenaanval op deze militaire basissen dus als legitiem worden beschouwd.”

“Het eerste doel van Hamas op 7 oktober 2023 was een operatie tegen militaire basissen”

Het tweede doel van 7 oktober was volgens Collon om gijzelaars te maken. “Dit gaat in tegen het internationaal recht. Waarom hebben ze dit gedaan? Omdat Israël in de afgelopen jaren meer dan 8.000 Palestijnen in hun gevangenissen hebben vastgezet, waar ze worden mishandeld en dikwijls gefolterd. Zowel mannen, vrouwen als kinderen. Dit wordt bevestigd door Israëlische ngo’s en door Amnesty International en de VN.”

Volgens Collon was het op 7 oktober “eerst de bedoeling om soldaten te gijzelen, om die voor de Palestijnse gevangenen te kunnen ruilen. Ze hadden niet verwacht dat de verdediging van Israël zo zwak zou zijn. Er waren te weinig soldaten om te kunnen ruilen. Daarom hadden ze vervolgens ook civiele burgers in de kibboets gevangen genomen.”

“Toen er weerstand ontstond in de kibboets en mensen wilden vluchten, zijn er inderdaad veel mensen vermoord. Dit mag veroordeeld worden. Er zou een internationaal onderzoek gevoerd moeten worden naar wat er precies is gebeurd op 7 oktober, maar Israël weigert dit.”

Hannibal-doctrine

Vanaf het begin verscheen er divers fake news in Westerse media over 7 oktober, zoals dat veertig baby’s in een kibboets onthoofd zouden zijn, wat later dus niet waar bleek te zijn. “Men kon het weten, want die kibboets had 700 bewoners. Het is onwaarschijnlijk dat onder hen in dezelfde periode veertig vrouwen zijn bevallen van baby’s en er dus zoveel baby’s onthoofd zouden kunnen worden”, aldus Collon. “Later bleek dat daar geen enkele baby vermoord is.”

“Ook zag je op sommige plekken in die kibboets verschrikkelijk grote schade”, is een ander voorbeeld dat Collon ook in zijn boek uitgebreid beschrijft. “Huizen waren compleet vernietigd. Er was een gat van een meter diep in de muren. Veel was verbrand. Hoe zou dat veroorzaakt kunnen zijn met de kleine wapens die de Palestijnse strijders op 7 oktober ter beschikking hadden? Zij kwamen toen te voet, met de motor of met parachutes. Ze konden dus niks groters dan machinegeweren gebruiken. Wie heeft dat dan wel zo vernield?”

“Wat de media in het Westen verborgen, is de Hannibal-doctrine”, stelt Collon. “Dit houdt in dat als de vijand gevangenen maakt, de gijzelaars en de gegijzelden direct geëlimineerd moeten worden, zodat je niet gechanteerd kan worden om te ruilen. Dit werd volgens ons toegepast door Israël. Niet alleen voor de soldaten, maar ook voor de burgers. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat tot bijna 100 Israëliers door eigen leger werden vermoord.”

“Uit ons onderzoek blijkt dat tot bijna 100 Israëliers door eigen leger werden vermoord”

“Het is belangrijk om hierover te spreken”, vindt Collon, “omdat de meeste mensen in België en Europa nu vinden dat het crimineel is wat Netanyahu doet en dat het gestopt moet worden.”

“Maar door de fake news-elementen in de berichtgeving over 7 oktober ontstaat er tegelijkertijd een rechtvaardiging die Netanyahu de ruimte geeft voor zijn acties, omdat die dan als wraak kunnen worden gepresenteerd. Hoewel men erkent dat zijn daden verkeerd zijn, wordt er ook begrip voor gevraagd, omdat ze in Israël heel bang zouden zijn.”

“De geschiedenis start niet op 7 oktober 2023 maar is het gevolg van de stichting van Israël in 1948”

“We mogen niet vergeten dat de geschiedenis niet start op 7 oktober 2023, maar dat deze dag het gevolg is van de stichting van Israël in 1948. Vanaf toen is de bezetting van Palestina steeds agressiever geworden, met veel moorden in Gaza, en ook op de Westelijke Jordaanoever waar Hamas niet aan de macht is.”

“In het jaar 2023 waren er al honderden slachtoffers gevallen door aanvallen van Israël, waaronder ook Palestijnse vrouwen en kinderen. Ook zijn steeds meer burgers opgesloten in de gevangenis. Dat wordt systematisch verhuld in de Westerse media.”

 

x

Het boek ‘7 Octobre, enquête sur la journée qui a changé le monde’, is een vlijmscherpe en gedetailleerde mediakritiek over de gebeurtenissen van 7 oktober. Aan de hand van heel wat bronnen en fotomateriaal wordt de berichtgeving van de mainstream media haarfijn gefileerd. Het boek kost 25 euro en kan hier besteld worden.

 

Lees ook:

Schandalige berichtgeving over de oorlog tegen Gaza

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!