REDH
Opinie -

Conclusies van eerste congres Anti-fascistische Internationale

Het congres telde 1.200 deelnemers uit 97 landen, uit voornamelijk Latijns-Amerika, Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Sociale, feministische, jeugd- en culturele bewegingen, academici, vakbonden en politieke partijen, inheemse organisaties en mensenrechtengroeperingen. Op 11 oktober werd de Belgische afdeling opgericht en alle geïnteresseerde sociaal-culturele, politieke of middenveldorganisaties kunnen zich aansluiten. Interesse? Stuur een mail naar redh.belgium@gmail.com

donderdag 17 oktober 2024 14:17
Spread the love

 

Het internationalisme ter verdediging van het menselijk leven en de planeet kan niet los worden gezien van de strijd voor vrede, sociale rechtvaardigheid en mensenrechten, noch van de antifascistische, antikapitalistische, antikolonialistische, antipatriarchale en anti-imperialistische strijd, gebaseerd op de principes van het socialisme van de 21e eeuw.

REDH

Fascisme van de 20e eeuw

Dat ontstond als reactie op een reeks economische, sociale en politieke crises die Europa in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog teisterden. In de wanhoop en ontgoocheling over de liberale democratieën vonden autoritaire bewegingen zoals het Italiaanse fascisme en het Duitse nazisme een vruchtbare voedingsbodem. Beide deelden een diepgewortelde haat tegen communisme en socialisme en gebruikten de angst voor de “interne vijand” om hun macht te vestigen.

Die fascistische bewegingen hadden gemeenschappelijke kenmerken: verhevigd nationalisme, autoritarisme, anticommunisme, antiliberalisme, militarisme, geweld, controle over propaganda en media, racistisch suprematisme en anti-intellectualisme. Deze elementen maakten de consolidatie van absolute macht mogelijk, waarbij censuur, propaganda en onderdrukking als belangrijkste instrumenten werden gebruikt.

21e-eeuws digitaal neofascisme

We zijn getuige van een diepgaande transformatie in de structuur van het wereldwijde kapitalisme, een fase die we digitaal kapitalisme kunnen noemen.

Een nieuwe neofascistische kapitalistische fase die wordt gekenmerkt door een toenemende machtsconcentratie in de handen van een nieuwe financiële en technologische aristocratie die enorme economische middelen controleert en informatie- en communicatietechnologieën domineert.

In 2022 bezaten de tien rijkste mannen ter wereld meer rijkdom dan de armste 3,1 miljard mensen. De rijkste 10 procent van de wereldbevolking is goed voor 52 procent van het wereldwijde inkomen, terwijl de armste helft slechts 8,5 procent ontvangt. De armste helft van de wereldbevolking bezit 2 procent van de totale rijkdom, terwijl de rijkste 10 procent 76 procent bezit.

Volgens Forbes zijn er in 2024 141 miljardairs meer dan in 2023 en 26 meer dan het record van 2021. Daarnaast zijn miljardairs rijker dan ooit, met een toegevoegde waarde van 14,2 miljard dollar.

Het Europees fascisme toonde een diepgewortelde haat tegen communisme en socialisme en gebruikten de angst voor de “interne vijand” om hun macht te vestigen

De context van de ontwikkeling van een nieuwe kapitalistische fase heeft geleid tot de opkomst van extremistische ideologieën die gekoppeld zijn aan de belangen van deze nieuwe financiële en technologische aristocratie, vertegenwoordigd door figuren als Elon Musk, Mark Zuckerberg en Jeff Bezos. Ze opereren naast denktanks, multilaterale organisaties, ngo’s, militaire bedrijven (Academi, Erick Prince), paramilitairen en drugskartels, gekoppeld aan netwerken van rechtse en ultrarechtse politieke partijen.

Volgens de Forbes ranglijst:

  • Bernard Arnaud: eigenaar van LVMH, met 75 merken in de mode- en cosmetica-industrie (Luuis Vuitton, Sephora, anderen). Bezit een vermogen van 233 miljard dollar.
  • Elon Musk: medeoprichter van zes bedrijven, waaronder het autobedrijf Tesla en het ruimtevaartbedrijf SpaceX, en kocht in oktober 2022 het sociale netwerk Twitter (omgedoopt tot X). Bezit een vermogen van 195 miljard dollar
  • Jeff Bezos: oprichter van e-commercegigant Amazon, eigenaar van The Washington Post en Blue Origin, een ruimtevaartbedrijf dat raketten ontwikkelt. Bezit een vermogen van 194 miljard dollar.
  • Mark Zuckerberg, eigenaar van Meta (waar hij onder andere de platforms Facebook, Instagram en WhatsApp samenvoegde). Bezit een vermogen van 177 miljard dollar.
  • Larry Ellison, voorzitter, hoofd technologie en medeoprichter van softwaregigant Oracle. Bezit een vermogen van 141 miljard dollar

REDH

Dit neofascisme verschilt van de vorige fasen door de centrale rol van de controle over geavanceerde technologieën, die de sociale, politieke en economische relaties een nieuwe vorm geven. Technologieën zoals het internet, artificiële intelligentie, 5G- en 6G-netwerken, de metaverse, nanotechnologie en robotica hebben digitale platforms veranderd in ‘nieuwe fabrieken’, waar het kapitaal vrije tijd en rusttijd uitbuit en omzet in productietijd.

Deze technologische revolutie heeft elk aspect van ons leven gekoloniseerd en heeft de manier waarop we werken, met elkaar omgaan en politiek participeren radicaal veranderd.

Extremistische ideologieën

We zien de opkomst van neofascistische figuren over de hele wereld, verwoord in de zelfbenoemde Global Alt-Right Movement en de zelf gedefinieerde neoreactionaire ideologie (NRX). Hierin bewonderen ze figuren als Benjamin Netanyahu (Israël), Donald Trump (VS), Giorgia Meloni (Italië), Santiago Abascal (Spanje), Javier Milei (Argentinië), Maria Corina Machado (Venezuela), Nayib Bukele (El Salvador), Jair Bolsonaro (Brazilië), Volodimir Zelensky (Oekraïne), Marine Le Pen (Frankrijk).

Deze leiders gebruiken populistische discours om regimes te legitimeren die de onderdrukking van sociale bewegingen, vreemdelingenhaat, racisme, politiek geweld en de schending van mensenrechten bevorderen. Ze gebruiken daarbij angst, terreur en onveiligheid als rechtvaardiging voor antidemocratische coupplannen en repressief beleid, terwijl ze de kloof van economische ongelijkheid vergroten en de voortdurende plundering van hulpbronnen garanderen.

Digitale platforms zijn veranderd in ‘nieuwe fabrieken’, waar het kapitaal vrije tijd en rusttijd uitbuit en omzet in productietijd

Intolerantie en haatdiscours

Het neofascisme bestendigt en verdiept meervoudig geweld tegen vrouwen en diversiteit en verergert structurele ongelijkheden die voortkomen uit kapitalisme, racisme en patriarchaat. Dit systeem van onderdrukking wordt weerspiegeld in de gedwongen verdwijning van politieke leiders en feministische activisten, in de hoge cijfers van vrouwenmoorden, …

Het zijn strategieën die erop gericht zijn om degenen die strijden voor sociale rechtvaardigheid het zwijgen op te leggen. De feminisering van rechts en het gebruik van vrouwelijke figuren door (neo)fascisten zijn tactieken om reactionair beleid te manipuleren en te legitimeren.

Daarom is het cruciaal om wereldwijd een populair, revolutionair, antipatriarchaal, antikapitalistisch, antiracistisch, antikolonialistisch, antizionistisch en antifascistisch programma te formuleren. Alleen op deze manier is het mogelijk om beleid te verwerpen dat uitsluiting, racisme en vreemdelingenhaat bevordert als instrumenten van overheersing.

REDH

Sociale netwerken en psychologische oorlogsvoering

We leven in een tijd waarin digitale technologieën een centrale rol spelen. Sociale netwerken en mediaplatforms zijn de centrale arena voor de manipulatie van percepties en voor sociale vervreemding.

De zogenaamde “vierde industriële revolutie” bevordert de toe-eigening en het gebruik van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen voor de fragmentatie van samenlevingen en psychologische oorlogsvoering. Dit gebeurt door middel van algoritmes die de overheersing van een mondiale elite met haar epicentrum in het “Westen” proberen te bestendigen.

Het online leven, het loskomen van de effecten van iemands daden, ook emotionele dissociatie genoemd, dient vaak als een brug naar geweld in de werkelijkheid.

De feminisering van rechts en het gebruik van vrouwelijke figuren door (neo)fascisten zijn tactieken om reactionair beleid te manipuleren en te legitimeren

Denktanks en onderzoekscentra, georganiseerd in wereldwijde netwerken, gebruiken digitale apparaten om campagnes te voeren die de individuele en collectieve subjectiviteit beïnvloeden met gefragmenteerde boodschappen.

Jongeren en psychologische oorlogsvoering

Het is belangrijk de toename van psychische gezondheidsproblemen zichtbaar te maken en aan te pakken: angst- en depressieve stoornissen, verslavingen, apathie en zelfmoord onder jongeren.

Hulp moet worden ontwikkeld en verspreid, zodat jongeren de manipulatie van digitale platforms kunnen confronteren en kritische reflectie en collectieve strijd worden aangemoedigd.

Digitaal neofascisme probeert nieuwe generaties te depolitiseren via het gebruik van schermen, waarbij ze individualisme en sociale hyperfragmentatie, irrationeel consumentisme, meritocratie ( je bereikt goed leven enkel door eigen inspanning “Het leven is niet voor losers”, nvdr.) en het ontkennen van de geschiedenis bevorderen.

Nieuwe technologieën worden gebruikt voor propaganda en desinformatie op grote schaal en voor het creëren van een interne vijand die een “wij tegen hen” wordt, waarbij angst voor ‘anderen’ en de ontmenselijking van de medemens worden ingezet.

Digitaal neofascisme probeert nieuwe generaties te depolitiseren via het gebruik van schermen, waarbij ze individualisme en sociale hyperfragmentatie promoten

Het probeert de jongeren los te maken van hun culturele en patriottische identiteit, gemeenschapswaarden en zorg voor het leven. Het doel is om het sociale weefsel te fragmenteren en jongeren te vervreemden van collectieve strijd, waardoor hun vermogen om te reageren op het onrecht van het systeem verzwakt.

REDH

Neokolonialisme 2.0

Het dodelijk model dat het kapitalisme in deze nieuwe fase versterkt, wordt gruwelijk weerspiegeld in de zionistische en fascistische genocide in Gaza en dat leidde tot een “as van verzet” die solidair strijdt met het volk van Palestina.

Dag na dag verzet het Palestijnse volk zich, gesteund door banden van internationale solidariteit, tegen het fascistische regime dat probeert hun waardigheid te verpletteren en hun bestaan uit te wissen. Dat regime wordt belichaamd door de figuur van de zionistische premier Benjamin Netanyahu.

Het is cruciaal om de verbanden tussen zionisme en fascisme te begrijpen en zichtbaar te maken, en hun nieuwe uitingen te identificeren, om de gemeenschappelijke vijand van de volkeren van de wereld te herkennen.

De imperialistische interventie van de NAVO in Oekraïne heeft het land veranderd in een geopolitiek slagveld. In dit scenario heeft Zelensky zich ontpopt als een pion van het imperialisme.

In Afrika beleeft het Europese neokolonialisme een tijd van zware nederlagen. De volkeren van de wereld zien met enthousiasme het ontstaan van de Confederatie van Sahelstaten tussen Mali, Niger en Burkina Faso.

In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn de aanvallen op de Bolivariaanse Republiek Venezuela, samen met de recente couppogingen in de zusterrepublieken Honduras, Colombia en Bolivia, het bewijs van een neofascistisch en neokoloniaal offensief in de regio.

Economische oorlogvoering veroorzaakt geweld in verschillende landen, vooral Cuba en Venezuela. In Argentinië is de abrupte opkomst van Javier Milei als president een neo-reactionair fenomeen binnen de nieuwe globale economische en politieke structuur.

Ongeregelde legers verbonden met drugshandel zijn een echt drama in sommige regio’s van Mexico, Colombia, Ecuador en de zogenaamde “noordelijke driehoek” van Centraal-Amerika – Guatemala, Honduras en El Salvador. De hele regio lijdt onder de toename van het geweld van de drugshandel.

In Afrika beleeft het Europese neokolonialisme een tijd van zware nederlagen. De volkeren van de wereld zien met enthousiasme het ontstaan van de Confederatie van Sahelstaten tussen Mali, Niger en Burkina Faso

De antifascistische internationale (AI)

Het is noodzakelijk een Antifascistische Internationale op te richten om de inspanningen van sociale en politieke bewegingen ter verdediging van volksdemocratie, sociale rechtvaardigheid en mensenrechten op wereldniveau te coördineren.

Dit collectieve front moet niet alleen het neofascisme op politiek en ideologisch gebied en in de wijken bestrijden, maar ook de digitale ruimte en technologische hulpmiddelen gebruiken om informatiemanipulatie en de voortdurende multidimensionale psychologische oorlogsvoering tegen gaan.

De Antifascistische Internationale als een ruimte van articulatie van antikapitalistische, anti-imperialistische, antikolonialistische, antipatriarchale en antiracistische strijd.

Consolideren van een gecoördineerd offensief dat de waarden van sociale rechtvaardigheid, vrede, soevereiniteit en zelfbeschikking van de volkeren bevordert.

REDH

Mondiale solidariteit

Het voorstel om een Antifascistische Internationale op te bouwen wil sectorale agenda’s, regionale en nationale afdelingen en meerdere wereldwijde solidariteitsnetwerken oprichten of ondersteunen om de heropleving van het fascisme het hoofd te bieden.

Dit veronderstelt een internationale ontwikkeling van strijdstrategieën met alle politieke, sociale, culturele, feministische en vakbondsorganisaties over de hele wereld.

Het begrip van dit digitale kapitalisme en zijn nieuwe vormen van uitbuiting van menselijke arbeid en kennis staat centraal. De ‘vrije tijd’ van gewone mensen is nu een nieuw gebied voor het onttrekken van meerwaarde.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!