THAAD Launch1GoPro (_2), creativecommens.org, CC BY 2.0.
Dave DeCamp,

VS stuurt THAAD-raketsysteem en 100 militairen naar Israël

Het Pentagon kondigde zondag aan dat de VS een THAAD-batterij (Terminal High-Altitude Area Defense) naar Israël stuurt, een sterke steunbetuiging aan Israël terwijl het VN-vredeshandhavers in Libanon aanvalt en een etnisch zuiveringsplan uitvoert in het noorden van Gaza.

dinsdag 15 oktober 2024 10:56
Spread the love

 

Woordvoerder van het Pentagon, generaal-majoor Pat Ryder, zei dat de inzet van het wapensysteem de “bijbehorende bemanning van Amerikaans militair personeel” zou betekenen. CNN vernam dat het om ongeveer 100 militairen gaat.

Ryder zei dat de VS al eerder een THAAD-batterij naar Israël hadden gestuurd in 2019 voor militaire oefeningen. De nieuwe inzet komt op het moment dat de VS en Israël overleggen over Israëls plannen om Iran aan te vallen, waarvan verwacht wordt dat het een nieuwe Iraanse ballistische raketaanval zal uitlokken.

De THAAD-batterij zal het geïntegreerde luchtverdedigingssysteem van Israël versterken. Deze actie onderstreept de ijzersterke toewijding van de VS aan de verdediging van Israël, en aan de verdediging van VS-burgers in Israël, tegen verdere aanvallen met ballistische raketten door Iran”, zei Ryder.

“Het maakt deel uit van bredere aanpassingen die het Amerikaanse leger de afgelopen maanden deed om de verdediging van Israël te ondersteunen en eigen burgers te beschermen tegen aanvallen van Iran en Iraanse milities”, voegde Ryder eraan toe.

Israël is van plan luchtaanvallen uit te voeren op doelen in Iran, en er wordt verwacht dat de VS dit zal steunen

Iran vuurde op 1 oktober bijna 200 ballistische raketten af op Israël als reactie op een reeks Israëlische agressies in de regio, waaronder de moord op de politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh, in Teheran. De VS hielp enkele Iraanse raketten te onderscheppen, maar veel raketten sloegen toch in.

Israël is van plan om luchtaanvallen uit te voeren op doelen in Iran en verwacht wordt dat de VS de aanval op de een of andere manier zal steunen. NBC News meldde dat de VS overweegt om zelf luchtaanvallen uit te voeren, maar VS-functionarissen zeiden dat ondersteuning via inlichtingendiensten waarschijnlijker is.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!