De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Schone Kleren Campagne en achACT
Schone Kleren Campagne, achACT

Activisten leggen jeansgigant LEVI’s vuur aan de schenen

Brussel, Nieuwstraat | Activisten leggen jeansgigant LEVI’s vuur aan de schenen aan een LEVI’s winkel in de Nieuwstraat in Brussel. Dit om de jeansgigant op te roepen de mensen- en arbeidsrechten doorheen haar hele toeleveringsketen te respecteren. Zo werd eind vorig jaar in Turkije een staking onrechtmatig gebroken door een massaal ontslag van 400 werknemers.

vrijdag 11 oktober 2024 14:24
Spread the love

 

Schone Kleren Campagne & achACT: “Vandaag staan we hier in solidariteit met de bijna 400 Turkse arbeiders die oneerlijk en zonder de nodige compensatie ontslagen werden bij de Özak tekstil fabriek, die exclusief produceert voor LEVI’s. De arbeiders hebben LEVI’s meerdere keren opgeroepen te bemiddelen. Eerst erkende Levi’s de ernstige schendingen van hun vakbondsrechten, daarna keerde het hen de rug toe.”

Koen Roosen van ACV Puls: “Wij ondersteunen het protest van de Özak-arbeiders en roepen met deze actie Levi’s op om het recht op vakvereniging te vrijwaren. We vragen LEVI’s in België en wereldwijd gehoor te geven aan de eisen van de Turkse vakbond.”

Mehmet Türkmen, voorzitter Turkse vakbond BIRTEK-SEN: “LEVI’s is een wereldleider in de denim-industrie, wiens producten worden verkocht in meer dan 50.000 verkooppunten en in meer dan 100 landen. LEVI’s gaat er prat op om mensenrechten wereldwijd te respecteren en houdt een imago hoog dat het jeansbroeken verkoopt zonder uitbuiting.”

“De bittere realiteit is echter dat het jeansmerk geen gehoor geeft aan de eisen van de ontslagen werknemers en het resoluut de kant kiest van het management.”

Geen woorden maar daden

Als enige koper in de fabriek, heeft LEVI’s de macht om voor een oplossing te zorgen. LEVI’s beloofde een onderzoek in te stellen en verzekerde aan de vakbond BIRTEK-SEN en de Turkse Clean Clothes Campaign dat haar gedragscode geen schendingen van het stakingsrecht toelaat en dat het actie zou ondernemen om deze ontslagen tegen te gaan.

Levi’s onderzocht de case en bevestigde de problematiek, maar koos ervoor om geen actie te ondernemen om ernstige mensenrechtenschendingen aan te pakken, en negeerde dus ook volledig haar eigen conclusies met betrekking tot deze schendingen. Een onafhankelijk rapport en een reportage van CNN bevestigen deze analyse.

Geen handtekening onder structureel akkoord

LEVI’s weigert ook al jaren het Internationaal akkoord rond veiligheid en gezondheid te ondertekenen en toont zo weinig belang te hechten aan de veiligheid van de kledingarbeiders in hun toeleveringsketen. LEVI’s blijft zwaaien met haar eigen gedragscode en eigen ondoorzichtige inspectiesystemen, zonder betrokkenheid van de vakbonden of de werknemers.

De Schone Kleren Campagne & achACT roepen het management op van LEVI’s en Özak/Kübrateks om de bijna 400 ontslagen arbeiders hun rechtmatige compensatie uit te keren.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!