De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Open brief aan de Gentenaars
Bart Leybaert

Open brief aan de Gentenaars

donderdag 10 oktober 2024 17:17
Spread the love

 

De inzet van de gemeenteraadsverkiezingen is groot. Hoe links stemt Gent? Terwijl de N-VA de dans leidt op Vlaams en federaal niveau, blijft Gent een progressief eiland waar Vooruit, Groen en PVDA goed scoren en blijven groeien. Dat Gent dragen wij in ons hart. Alleen, het mag best wel wat rebelser.

Het stadsbestuur van Open VLD, Vooruit, Groen en cd&v heeft belangrijke bakens verzet. Op vlak van duurzame mobiliteit, klimaatbeleid en leefbaarheid is Gent een voorloper, en terwijl de schimmelwoningen in uitgeleefde Gentse woonblokken de vorige verkiezingsstrijd nog domineerden, is de voorbije legislatuur eindelijk geïnvesteerd in renovatie en vernieuwbouw. Dus ja, de tanker is gekeerd, maar het tempo moet fors omhoog.

Eerlijk? Wij hadden meer verwacht van twaalf jaar progressief bestuur. Wonen in Gent is simpelweg onbetaalbaar geworden. De huurprijzen blijven stijgen, net zoals de luxe-projecten als paddenstoelen uit de (stads)grond blijven rijzen. Op dat vlak heeft het stadsbestuur de beloftes niet ingelost. 

De massale bouw van sociale woningen en betaalbare budgetwoningen voor Gentenaars met een standaard inkomen moet de komende jaren absolute voorrang krijgen, anders krijgen we de wooncrisis onmogelijk onder controle. De stad moet hierbij de regie strak in handen houden, maar ook zelf vol aan de bak gaan. Dat er in Gent 2.500 mensen dak- en thuisloos zijn, bewijst hoeveel werk er nog aan de winkel is vooraleer Gent écht het etiket van progressieve stad verdient. De ambitie moet hoger, ook voor het openbaar vervoer en een sociaal klimaatbeleid.

In dat progressieve Gent speelt de PVDA een belangrijke rol als linkse uitdager van het stadsbestuur, kritisch en constructief. Tom De Meester en zijn ploeg duwden terecht op pijnpunten, van de verhoging van de grondbelasting, over de zondagsopeningen van winkels, tot de geplande kap van het Bloemekenswijkbos. Bij de besparingen vertolkt en versterkt de PVDA het protest van het stadspersoneel en actiegroepen. Daardoor werd de geplande besparing op het poetspersoneel gehalveerd, en bleven twee wijkbibliotheken open.

Met welgemikte acties en stevig oppositiewerk weegt de PVDA op het beleid en zetten zij thema’s als betaalbaar wonen, gratis en beter openbaar vervoer, en een sociaal klimaatbeleid hoog op de politieke agenda.

Voor deze verkiezingen heeft de PVDA een onderbouwd en haalbaar programma opgesteld van maar liefst 217 pagina’s. Met een ambitieuze visie voor een stad op mensenmaat. Heel wat Gentenaars lopen warm voor de sociale en ecologische voorstellen van de PVDA, maar vrezen dat een stem voor de PVDA de N-VA in de kaart speelt. Wie de verkiezingsdebatten van de voorbije weken heeft gevolgd weet nochtans dat Groen en Voor Gent, ondanks het gekissebis, opnieuw duidelijk voor elkaar kiezen. Dus dan blijft de vraag over: zal de PVDA sterk genoeg scoren om een rol van belang te spelen? Dat linkse tegengewicht is nodig. Nu meer dan ooit, nu Vooruit met Open VLD samensmelt tot één lijst en één gemeenteraadsfractie. 

Een stem voor de PVDA is dus géén stem tegen Voor Gent of Groen. Wel integendeel. Een sterke linkse PVDA, als kritische oppositiekracht of mee in het bestuur, is noodzakelijk voor een links en progressief Gent. De voorbije legislatuur bewijst net hoe de PVDA de progressieve krachten in het stadsbestuur versterkt en het beleid naar links trekt. Die progressieve dynamiek zal ook in de volgende legislatuur hard nodig zijn.

Gent heeft nood aan een partij die de sociale prioriteiten bewaakt en weerwerk biedt aan de nieuwe besparingsronde op het stadspersoneel die nu al door meerdere bestuurspartijen wordt aangekondigd. En ook het middenveld heeft een megafoon nodig. In een rebelse stad als Gent is een links tegengewicht cruciaal om het stadsbestuur bij de les te houden. Want wie wil vermijden dat het beleid bont en blauw uitslaat, stemt best rood.

 

Ondertekend door

 

  1. Jonas Geirnaert, TV-maker
  2. Serdi, Beatboxer, theatermaker
  3. Bart Leybaert, vakbondssecretaris BBTK
  4. Jan Dumolyn, Historicus UGent
  5. Fien Cools, Illustrator Fien tekent, fotograaf
  6. Joeri H appel, acteur
  7. Nasyona Abulatifa, Palestina-activiste
  8. Tourad Kane, videast en voetbaltrainer
  9. Walid Ben Chikha, muzikant
  10. Mong Rosseel, Muzikant
  11. Glenn Verbeke, ABVV hoofddelegee Greif Gent
  12. Melissa Giardina, Literair journaliste
  13. Matthias Lievens, Filosoof KU Leuven
  14. Piet Dossche, ACV afgevaardigde Taminco
  15. Els Douliez, BBTK hoofddelegee Delhaize Gent
  16. Valentina Tóth, Actrice, cabaretier
  17. Karim Zahidi, Filosoof UGent & UAntwerpen
  18. Nathan Ysebaert, Muzikant
  19. Laura Andriessen, Illustratrice
  20. Motaz Hassouna, coach Yalla Dabke Palestijnse dansgroep
  21. Damy Ysabie, Uitbater café Marimain
  22. Jan Verbeeck sr., Straatschender
  23. Tine De Meyer, Actiegroep bushalte Scheldeoord
  24. Mike Rasschaert, ACOD afgevaardigde Stedelijk Museum Gent
  25. Jan Naert, Docent en sociaal werk activist
  26. Brecht Plasschaert, Freelance muziekproducer en audio postproducer
  27. Mark De Visscher, ABVV hoofddelegee Honda
  28. Philippe Ridon, ACV militant Coca Cola
  29. Tim Grauls, ACOD UGent en lid LSP Gent
  30. Alain Haelterman, ABVV afgevaardigde Volvo Trucks
  31. Famke Vekeman, Opbouwwerker
  32. Kevin Planckaert, impro-acteur, DJ en ABVV afgevaardigde
  33. Karina Hutsebaut, Actiegroep Winkelstraat Wondelgem
  34. Jana Van Rossem, Actievoerster voor meer en beter openbaar vervoer
  35. Eveline Roels, Ondernemer Huset
  36. Mustafa Aydin, Restaurateur, muzikant

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!