De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Campagne GRONDSTOF: “Wat is grondbezit, en kunnen we de grond wel bezitten?”
CLT Vlaanderen, et al.

Campagne GRONDSTOF: “Wat is grondbezit, en kunnen we de grond wel bezitten?”

donderdag 10 oktober 2024 15:06
Spread the love

 

“wij zijn te gast hier op aarde, ons verblijf is tijdelijk, en wij moeten ons gedragen als goede pachters om ervoor te zorgen dat degene die na ons komen ook van deze aarde kunnen genieten.”

 

Individueel eigendom is een fundament van vrijheid en welvaart! En als je geen grond of huis kan kopen, heb je gewoon pech en val je af!

Is een betaalbare en duurzame woning geen basisrecht voor iedereen? En is het geen tijd om te kijken naar grond als een gemeengoed, toegankelijk voor iedereen?

Stijgende prijzen op de vastgoedmarkt en lange wachtlijsten voor sociale woningen. Zo zien we via de Pano reportage van maart dat er een groot tekort is aan sociale woningen, waarbij de wachttijd soms tot 15 jaar oploopt. Waar dit in het verleden een probleem was voor de lage inkomstengroepen zien we de afgelopen jaren ook de angst bij jonge tweeverdieners die geen woning meer kunnen kopen in de regio waar ze opgroeide, angst bij de bouwsector die hun inkomsten zien dalen door te hoge kosten voor het bouwen of verbouwen van een huis. En dit is nog steeds zo ook na het opstarten van WOONZAAK, waar 40 organisaties zich verenigenden om de strijden voor een duurzaam, inclusief en betaalbaar woonbeleid, waarbij iedereen recht heeft op een woning.

Deze wooncrisis raakt meer dan enkel de lage-inkomensgroepen en zorgt voor veel stress over de toekomst. Het belang van een degelijk dak boven je hoofd wordt duidelijk onderschat. Het vormt de basis voor een verdere positieve ontwikkeling op andere belangrijke levensdomeinen zoals tewerkstelling, opleiding, opvoeding, …

We zien alternatieve woonvormen als paddenstoelen uit de grond komen. Begrijpen we dan goed dat mensen meer nood hebben aan samenleven, zich te versterken door meer verantwoordelijkheden op te nemen en een  (h)echte gemeenschap te vormen.

Is het tekort aan woningen dan echt het probleem, of is onze manier van woningen bezitten toe aan een totale ommezwaai? Het is tijd dat we anders nadenken over (grond)bezit.

Het thema leeft! Er werden mooi beloftes gedaan voor de verkiezingen. Maar een doortastend en duurzaam plan van aanpak van het beleid blijft uit.

AVANSA, Wooncoop, Samenhuizen, CLT Vlaanderen, CLT Gent en Van Grond Los startte deze zomer een online debat. Thema: grondbezit, betaalbaar wonen en eenzaamheid. Hoe kijkt de samenleving naar de stijgende woningprijzen? Wordt het nog betaalbaar om in de toekomst een woning te kopen? En wat betekent dat nu een eigen huis, een dak boven je?

Via deze campagne willen we de temperatuur meten, de burger een platform bieden en suggesties van deze voor een duurzaam woonbeleid verzamelen en bundelen.

Wie weet kan het beleid al aan de slag met deze suggesties?

GRONDSTOF campagne

Hoofd? Met de campagne GRONDSTOF (tot nadenken) willen we temperatuur opmeten bij de “gemiddelde Vlaming”.

Grote lijnen die terugkomen in het debat:

De kracht van het collectieve en zich verenigen: opstarten van spaargroepen, samen bouwen, …

Faciliteren van alternatieven woonvormen: meer kaders en regels om anders te kunnen bouwen en wonen.

Een verandering van denken: Recht op wonen op de eerste plaat en speculatie en winst op de tweede plaats, Change the money, change the world, woning heeft vooral een technische functie.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!