De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VRT: Hamas is een terroristische groep. Een waarheid als een koe!

VRT: Hamas is een terroristische groep. Een waarheid als een koe!

woensdag 9 oktober 2024 00:05
Spread the love

Mijn kind moet voor school het Ketnet-kinderjournaal Karrewiet van maandag 7 oktober bestuderen.

Uitschieter in dat journaal is natuurlijk de herdenking van 7 oktober 2023. In de bijdrage daaromtrent, op 00m59s hoor ik de bij VRT geijkte (en naar mijn aanvoelen: ‘kletterende’) omschrijving vallen: “de ‘terroristische’ groep Hamas“. (In het VRT-radionieuws hoor ik ook geregeld “de extremistische organisatie Hamas” vermelden. PVDA wordt ook steeds vermeld als de “extreem-linkse partij“…)

Screenshot VRT Karrewiet

Om mijn kind duidelijk te kunnen maken dat wat VRT vertelt niet noodzakelijk met de waarheid strookt, (om het woord “liegen” niet te gebruiken) heb ik wat opzoekwerk moeten doen.

Google of Bing en co, zeg mij eens: “Welke landen beschouwen Hamas als een terroristische organisatie?

In de Indiase krant Indianexpress.com vind ik een kant-en-klaar antwoord. Het betreffende artikel zit weliswaar achter een betaalmuur, maar is eigenlijk integraal beschikbaar in de broncode van de webpagina.

Wij lezen daar:

Landen die Hamas als terroristische organisatie beschouwen:

(op datum van 21/11/2023)

  • Israël (wat dacht u wel?)
  • Europese Unie (27 landen): de EU had Hamas in 2001 voor het eerst opgelijst als terroristische organisatie. In 2014 werd dit ongedaan gemaakt maar later toch weer opnieuw ingevoerd.
  • Australië: sinds 2001
  • Canada: sinds 2002
  • Verenigd Koninkrijk: in 2001 werd de militaire vleugel van Hamas als terroristische organisatie beschouwd. Sinds 2021 wordt de integrale organisatie als terroristisch opgelijst.
  • Japan: sinds 7 oktober 2023
  • Paraguay: in 2019 werd Paraguay het eerste Zuid-Amerikaanse land dat Hamas erkende als terroristische organisatie, samen met Al-Qaeda en ISIS.
  • Verenigde Staten: sinds oktober 1997
  • Nieuw-Zeeland: volgens Le Monde heeft Nieuw-zeeland op 29/2/2024 Hamas ook als terroristische organisatie opgelijst.

Besluit: In deze lijst vinden we de “usual suspects“, die zichzelf altijd graag omschrijven als “het vrije en weldenkende westen”. Dat zijn de “five eyes” (VS / Canada / UK / Australië / Nieuw-Zeeland), Israël en de EU.

Of nog anders omschreven: het gaat hier in essentie om de voormalige koloniale machten (EU, VK en Japan) en hun voormalige kolonies (Five Eyes (minus VK) + Israël).

Nog eenvoudiger uitgedrukt: het betreft hier de VS en zijn trouwste vazallen.

In totaal gaat het om 27 EU-leden + 8 = 35 landen van de wereld.

Laat ons nu even wat eenvoudig cijferwerk doen…
Volgens de VN zijn er 193 landen in de wereld. Bovenstaande 35 landen vertegenwoordigen dus een schamele 18% van het totale aantal landen in de wereld. Een duidelijke minderheid, dunkt mij!

Laten we nu wat goochelen met de bevolkingscijfers (gebruikte bron: CIA world factbook)…

Deze 35 landen vertegenwoordigen in totaal: 1.073.089.508 of ongeveer 1,1 miljard mensen.

De wereldbevolking die wordt in 2024 geschat op 8.161.972.573 mensen (VN-statistieken hier geconsulteerd).
1,1 miljard op een totaal van 8,2 miljard: dat betekent dat een kleine 13,5 percent van de wereldbevolking Hamas officieel als een gevaarlijke organisatie beschouwt. Dit percentage is zelfs nog kleiner dan het percentage landen!

Men kan zich hierbij ook de vraag stellen hoe breed deze officiële kwalificatie als terroristische organisatie thans nog door de bevolkingen van de betreffende landen gedragen wordt.

Ik besluit dat VRT ons, zonder enige nuance, een minderheidsstandpunt als universeel geldende waarheid probeert aan te smeren wanneer zij het steeds weer op een drammerige toon heeft over de “terroristische organisatie Hamas“. Een meerderheid van de wereldbevolking heeft mogelijk een andere mening over Hamas dan wat VRT ons probeert te verkopen.

“VRT is funded in whole or in part by the Belgian government”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!