De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Prestigieuze award en presentatie op BBC voor LUCA-onderzoek dat AI gebruikt om mensen met dementie te helpen

maandag 7 oktober 2024 16:28
Spread the love

Het Genkse onderzoeksproject Autonomous van LUCA School of Arts wint de ‘Longitude Prize on Dementia’ met een ‘slimme bloempot’ die mensen met dementie zal helpen om langer zelfstandig te kunnen wonen. Het project wint hiermee 300 000 pond en zal binnenkort te zien zijn op de BBC. Bovendien maakt het in 2025 kans op de eindprijs van een miljoen pond.

 

Als gewone huishoudelijke klussen niet meer kunnen

Een tas koffie drinken, de was doen, de tafel dekken, … allemaal activiteiten die we elke dag zonder nadenken uitvoeren. Maar wat als je water in de kan laat lopen en vergeet om de kraan dicht te doen? Wat als je bent vergeten waar het bestek ligt? Wat als je de wasmachine wil laten draaien, maar de was er nog niet hebt ingedaan?

Dat is precies wat mensen met dementie overkomt. Routineuze, dagelijkse klussen worden moeilijk omdat je tussenstappen vergeet. Bij dementie lukt het vaak niet meer om de dingen te doen die je voorheen elke dag probleemloos kon uitvoeren. En dat maakt zelfstandig of thuis wonen op termijn onmogelijk.

“Met Autonomous doorbreken we het Hollywood cliché en tonen we dat AI ook mensen kan helpen”

Britt Pellens, Design Researcher LUCA – Research Unit Caring. and Design

Een “slimme bloempot” hoort wat er in huis gebeurt en geeft herinneringen waar nodig  

AUTONOMOUS, is vormgegeven als een bloempot die naadloos opgaat in je interieur. De bloempot ‘luistert’ naar wat er in huis gebeurt en herkent dagdagelijkse handelingen. Het herkent wanneer je de moor vult met water, hoort wanneer die aan het koken gaat en registreert wanneer je die in je theepot giet. Het hoort en weet ook wanneer je een stap vergeten bent. De persoon met dementie krijgt dan op zijn smartwatch een waarschuwing die herinnert aan een van die tussenstappen zoals het dichtdoen van de kraan of het afzetten van het fornuis.

Om dit te kunnen doen maakt het prototype gebruik van ‘Artificiële intelligentie (AI). Op dit moment is AUTONOMOUS nog een prototype. Met de prijs (300 000 pond) zal het prototype nieuwe taken leren kennen zoals het bakken van een ei of het vullen van een afwasmachine. Het wordt ook klaargemaakt voor een testronde in de huiskamer van mensen met dementie.

Op dit moment is AUTONOMOUS nog een prototype. Met het prijzengeld leren we het prototype nieuwe taken leren kennen zoals het bakken van een ei of het vullen van een afwasmachine.

Niels Hendriks, research coordinator of the research unit Inter-Actions

Met presentatie op BBC krijgt Genks project ook internationale erkenning

‘Longitude Prize on Dementia’ wordt uitgereikt door de gerenommeerde NGO Alzheimer’s Society UK, Innovate UK en NESTA. De prijs kent een ontwikkelingsbudget toe aan innoverende technologieprojecten die het leven met dementie kunnen verlichten. LUCA School of Arts is een van de vier prijswinnaars. Elk van de vier winnaars krijgt 300 000 pond en zal binnenkort te zien zijn op de BBC. Bovendien maken ze kans op een hoofdprijs in 2025 van maar liefst een miljoen pond.

De Genkse research unit Caring and design van LUCA School of Arts ontwikkelde Autonomous samen met het privaat onderzoeksinstituut Fraunhofer (PT) en Carnegie Mellon University (VS). De onderzoeksgroep is hiermee niet aan haar proefstuk toe: het ontwikkelde eerder al living labs waar producten voor mensen met dementie worden getest, leidt een Europees doctoraatsnetwerk rond het thema en organiseert internationale congressen.

De kennis die ontwikkeld wordt binnen de research unit reikt ook verder en beïnvloedt de opleiding Productdesign. Steeds meer masterstudenten kiezen dezer dagen voor een afstudeerproject op de snijlijn tussen design en zorg.

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!