De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

LEUVEN 2024 (4) Over tolerantie en discriminatie in Leuven

LEUVEN 2024 (4) Over tolerantie en discriminatie in Leuven

donderdag 3 oktober 2024 16:27
Spread the love

Dat Leuven etnisch een zeer tolerante stad is blijkt uit onder meer uit de Stadsmonitor 2023. Liefst 73 procent van de Leuvenaars vindt dat het hier goed samenleven is met mensen van een andere origine. 72 procent vindt dat ook verrijkend. Het verbindend verhaal van burgemeester Ridouani (Vooruit) draagt er onmiskenbaar toe bij dat Leuven een oase is in een wereld vol polarisering. Niet elke Leuvenaar zit echter op die golflengte. 24 procent vindt dat er in Leuven sprake is van ‘teveel verschillende herkomst’. Dat ook slechts 27,9 procent een diverse vriendenkring heeft en 50,1 procent mensen kent van niet-Belgische herkomst zou het stadsbestuur er echter moeten toe aanzetten meer ontmoetingskansen te creëren, iets waar liefst 77,3 procent van de inwoners in de Stadsmonitor voor pleit.

Dat het niet allemaal rozegeur en maneschijn is blijkt onder meer uit het feit dat op de Leuvense huurmarkt sprake is van een structurele discriminatie ten aanzien van Marokkaanse en Congolese mannen, iets wat onderzoekers zowel in 2020 als in 2023 vaststelden. Het schepencollege beperkte zich tot nu toe tot overleg met en bijscholing van de sector. In reactie op het recente onderzoek liet men weten “dat men onderzoekt hoe praktijktesten kunnen worden ingezet om discriminerende verhuurders juridisch aan te klagen”. Vooruit, Groen, CD&V en PVDA pleiten in hun verkiezingsprogramma voor praktijktesten in zowel de woon- als arbeidsmarkt. Ondanks het feit dat het Vlaams regeerakkoord geen praktijktesten weerhouden heeft op de huurmarkt is het wenselijk dat Leuven er werk van maakt.

Wat met asielzoekers en mensen zonder papieren? Groen stelt in haar programma “te willen meezoeken naar opvang voor asielzoekers” en pleit voor een nieuw Lokaal Opvanginitiatief. Ook PVDA wil voor hen een passend woningaanbod. Bevoegd schepen Lalynn Wadera (Vooruit) liet de afgelopen tijd weliswaar verstaan dat er met Fedasil gezocht werd naar locaties om asielzoekers op te vangen, maar dat er geen geschikte plaats werd gevonden. Net als Vooruit en PVDA wil Groen ook basisrechten zoals medische hulpverlening voor mensen zonder papieren- Groen wil voor hen een contactkaart invoeren die recht geeft op dringende medische hulp en winteropvang. Kinderen zonder papieren krijgen hiermee een gratis buspas en naschoolse kinderopvang. De partij pleit ook voor een Opvang & Orientatieproject waar deze mensen terug de regie over hun leven in handen kunnen nemen. Vooruit wil hen vaardigheden leren om te kunnen werken aan een positief toekomstperspectief.
Luc Vanheerentals

Voor meer info over dit alles verwijs ik naar mijn boek ‘Leuven zoals het is. Doorlichting aan vooravond verkiezingen 2024’ (292 blz.). Het is te koop in Leuvense boekhandels. Je krijgt het onmiddellijk in de bus door storting van 20 euro op bkr BE65 7855 2875 6196. Voor meer inlichtingen: luc.vanheerentals@telenet.be.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!