Noam Chomsky in 2006 (screenshot X)
Opinie - Noam Chomsky, and

Noam Chomsky: “De terroristen zijn Israël en de VS, niet Hezbollah”

In 2006 vroeg een journalist aan Noam Chomsky of Hezbollah volgens hem een terroristische organisatie is. Dat was naar aanleiding van een zoveelste bezetting van het zuiden van Libanon door Israël. Zijn toenmalig antwoord staat hieronder uitgeschreven. Het is achttien jaar later volledig toepasbaar op de huidige aanval van Israël op Libanon.

maandag 30 september 2024 16:08
Spread the love

 

Alvorens deze commentaren van Chomsky te lezen is het gepast er aan te herinneren dat Chomsky in zijn jonge studiejaren aan de universiteit in Philadelphia een overtuigd links zionist was en dat hij na zijn studies effectief verhuisde naar een kibboets met zijn vrouw Carol.

Na minder dan een jaar keerden ze naar de VS terug. Ze waren geschokt vast te stellen hoe racistisch het leven op de kibboets was, waar al het echte vuile werk werd gedaan door uitgebuite Palestijnen.

Bovendien konden ze zich totaal niet vinden in de zeer vrouwonvriendelijke manier waarop de Joodse mannen in de kibboets omgingen met hun eigen partners, dochters en andere vrouwen.

In interviews heeft Chomsky herhaaldelijk verteld dat die ervaring het begin was van zijn levenslange engagement om het zionistische project van Israël te veroordelen en op te komen voor de rechten van het Palestijnse volk (inleiding door Lode Vanoost).

***/***

Beschouwt u Hezbollah als een terroristische organisatie?

De “VS zien Hezbollah als een terroristische organisatie. De term ‘terrorisme’ wordt gebruikt door de grootmachten alleen maar om de vormen van geweld te veroordelen waar zij het niet mee eens zijn.”

“De VS steunden uiteraard de invasies en bezettingen van Israël van het zuiden van Libanon (in 2006). Hezbollah was instrumenteel om hen terug te verdrijven. Daarom zijn ze dus ‘een terroristische organisatie’.”

“Dit is een weerspiegeling van de macht van de imperialistische staten – de VS en Europa – dat zij in staat zijn om het referentiekader te veranderen. Het probleem lijkt dan het beleid te zijn van Hamas en niet het veel extremere beleid van de VS en Israël.”

“En bedenk goed … je moet je indenken dat in hun geval het niet zomaar om hun beleid gaat. Het gaat niet over woorden, het gaat over acties1.”

“We zouden moeten erkennen dat het beleid van Hamas veel meer tegemoet komt en meer in de richting gaat van een vreedzame oplossing dan dat van de VS en Israël. Zo heeft bijvoorbeeld Hamas opgeroepen tot een langetermijnoplossing van onbepaalde duur op de internationale grenzen.”

“Er is reeds zeer lang een internationale consensus die tot dertig jaar teruggaat (in 2006) dat er een politieke tweestatenoplossing moet komen op de internationale grenzen, de 3 juni 1967 grens, met kleine wederzijdse wijzigingen. Dat is de officiële tekst.”

“Hamas is bereid dat als een langetermijnverdrag te aanvaarden. De VS en Israël zijn niet eens bereid om het te overwegen. De eis van de VS, de EU en Israël is dat Hamas eerst de staat Israël erkent, dat ze zijn recht op bestaan erkent.”

“Wel, Israël en de VS erkennen in geen enkel geval het recht op bestaan van Palestina en erkennen geen enkele staat Palestina. Ze hebben in feite consistent geageerd om een dergelijke mogelijkheid te ondermijnen.”

“De tweede eis is dat Hamas al het geweld moet afzweren. Israël en de VS zweren uiteraard geweld niet af. De derde voorwaarde is dat Hamas internationale akkoorden moet aanvaarden. De VS en Israël verwerpen zelf de internationale akkoorden.” (zie de tweede tweet in deze link)

In 2006 bezocht Chomsky Hezbollah-leider Nasrallah in Libanon. Hij verklaarde toen onder meer: “Als de VS zich zouden houden aan de duidelijke en precieze definitie van terrorisme in zijn eigen wetgeving, dan zou het de leidende terroristische staat zijn.”

“De vastberadenheid van Hezbollah om diens wapens te behouden is gerechtvaardigd. Ik denk dat Nasrallah een doordacht en overtuigend argument heeft om (de wapens) in de handen van Hezbollah te behouden als afschrikkingsmiddel tegen mogelijke agressie, en daar zijn heel wat achtergrondredenen voor.” (zie de tweede tweet in deze link)

Note:

1   Hij bedoelde dat de woorden van Hamas over de vernietiging van Israël slechts dat zijn: ‘woorden’, iets waar ze toch nooit toe in staat zijn, terwijl daar tegenover de zeer reële acties staan van Israël die de staat Palestina effectief vernietigt (nvdr).

Deze videoclips werden vertaald door Lode Vanoost.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!