BRICS, 22 augustus 2023
Analyse - and

Trump bedreigt (tevergeefs) landen die dollar laten vallen

Landen over de hele wereld zoeken alternatieven voor het financiële systeem dat gedomineerd wordt door de VS. Ondertussen beloofde voormalig president Trump dat, als hij terug in het Witte Huis komt, deze landen zal straffen. De vallende dollarbeer kan nog zeer gevaarlijk uithalen, maar de wereldwijde de-dollarisering is niet meer te stoppen.

dinsdag 1 oktober 2024 14:25
Spread the love

 

“We zullen de Amerikaanse dollar behouden als de reservevaluta van de wereld”, beloofde Trump op een campagne rally in Mosinee, Wisconsin op 7 september 2024. “De dollar wordt momenteel zwaar bedreigd. Veel landen verlaten de dollar” klaagde de Republikeinse presidentskandidaat.

“Met mij zullen zij de dollar niet verlaten”, drong Trump aan. “Ik zal hen zeggen, ‘Als jullie de dollar verlaten, zullen jullie geen handel meer drijven met de VS, want we zullen 100 procent-tarieven heffen op jullie goederen’”.

“Ik zal geen landen toelaten om van de dollar af te gaan”

Trump maakte gelijkaardige opmerkingen in een interview op CNBC’s Squawk Box op 11 maart 2024. “Ik ben echt een traditionalist. Ik blijf graag bij de dollar”. “Ik haat het wanneer landen de dollar verlaten. Ik zal geen landen toelaten om de dollar te verlaten”, beloofde de Republikeinse presidentskandidaat.

Trump: “Als de VS hun status verliezen als uitgever van de globale reservevaluta, is dat als het verliezen van een oorlog. Dat kunnen we niet laten gebeuren”.

Screenshot Geopolitical Economy

Bloomberg meldde in april reeds dat Trump en zijn economische adviseurs een beleidsplan opstellen dat gericht is op bestraffing van landen die de-dollariseren, met dreigementen van tarieven en sancties.

Trump: “Als de VS hun status verliezen als de uitgever van globale reservevaluta, zei hij, “zou dat hetzelfde zijn als het verliezen van een revolutionaire oorlog. En dat kunnen we niet laten gebeuren”.

“De besprekingen (van zijn team) omvatten sancties voor bondgenoten of tegenstanders die actieve manieren zoeken om deel te nemen aan bilaterale handel in andere valuta’s dan de dollar – met opties zoals exportcontroles, heffingen voor valutamanipulatie en tarieven”, schreef Bloomberg nog.

Trump dreigde al met algemene tarieven van “meer dan” 60% op alle Chinese goederen.

BRICS-landen duwen dedollarisering door

De globale de-dollariserings-drive heeft een stevige boost gekregen van het BRICS-blok (Brazilië, Rusland, China, India en Zuid-Afrika).

China en Rusland hebben reeds meer dan 90 procent van hun bilaterale handel gede-dollariseerd en gebruiken in de plaats roebels en renminbi (RMB). China en Brazilië hebben een deal getekend om de dollar in hun handel te laten vallen en zullen dat doen in Chinese en Braziliaanse munt. Rusland en Iran beloofden eveneens om de dollar als tussenpersoon uit hun bilaterale handel te verwijderen.

x

Zelfs de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) heeft overeenkomsten gesloten om hun regionale handel te de-dollariseren. Al deze landen gebruiken in plaats daarvan hun eigen valuta om met elkaar te handelen, waarbij ze de dollar omzeilen.

Verreweg de grootste economie in de BRICS is China, dat in 2017 de VS inhaalde als ‘s werelds grootste economie, op basis van gegevens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarbij het bbp wordt gemeten ten verstaan van de koopkrachtpariteit (PPP).

Iets meer dan de helft van de buitenlandse ontvangsten en betalingen van China vindt reeds plaats in de eigen valuta

Vandaag is China de eerste handelspartner van de meerderheid van de landen op aarde. In slechts twee decennia is China’s aandeel in de globale handel meer dan verdriedubbeld, van net 4 procent in 2001 tot meer dan 14 procent in 2021, volgens S&P Global. Naarmate de Chinese economie snel is gegroeid en zijn productiecapaciteiten zijn gevorderd, heeft het ook zijn internationale handel gede-dollariseerd.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben China gas verkocht in ruil voor RMB, en de minister van Industrie van Saoedi-Arabië zei zelfs dat de olieproducerende Golfstaat “open” zou staan voor de verkoop van ruwe olie in yuan.

x

Volgens het IMF wordt vanaf 2023 iets meer dan de helft van de buitenlandse ontvangsten en betalingen van China uitgevoerd in zijn eigen valuta, de renminbi – een duizelingwekkende stijging in slechts twee decennia.

Tijdens een reis naar China in april 2023 bezocht de linkse president van Brazilië Lula da Silva het hoofdkantoor van de BRICS New Development Bank (NDB) in Shanghai. De huidige leider van de NDB is voormalige Braziliaanse presidente Dilma Rousseff, van Lula’s linkse Arbeiderspartij. Ze heeft al beloofd om de leningen van de NDB te de-dollariseren en leningen aan te bieden in de lokale valuta van de leden.

Lula: “Waarom kunnen we geen handel drijven op basis van onze eigen valuta?”

In een vurige toespraak bij de BRICS-bank verklaarde Lula: “Elke avond vraag ik me af waarom alle landen hun handel op de dollar moeten baseren”. Onder enthousiast applaus van de andere BRICS-delegaties vroeg de Braziliaanse leider nog: “Waarom kunnen we geen handel drijven op basis van onze eigen valuta?”

 

Trump threatens to punish de-dollarization: ‘I would not allow countries to go off the dollar’ van Ben Norton en Geopolitical Economy Report werd vertaald door Karen Del Biondo.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!