De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tertio én de Kerk zijn verfrissend vernieuwd

vrijdag 20 september 2024 12:55
Spread the love

Tertio is een bijzonder tijdschrift, een unieke organisatie. Ik mocht ze van binnenuit leren kennen toen ik er freelance redacteur was in een vrij recent vorig leven.
Sinds 19 september is het blad veranderd van weekblad naar maandblad. Dat nog heel wat aantrekkelijker oogt dan voorheen.
Ook al ben ik zelf als publicist de meeste dagen met heel andere thema’s in de weer, de lectuur en het visueel genot doen deugd.
De teksten blijven inhoudelijk zeer verzorgd en degelijk, de toon positief, constructief en gekenmerkt door grote sereniteit.

In het eerste, opvallend kleurrijke nummer in het nieuwe format, dat ik lees tijdens een nachtelijke pauze, een genietbare onderbreking van de slaap voorafgegaan door een nachtwandeling, krijg ik tot mijn verwondering op korte tijd een andere en zachtere, betere, vriendelijker en interessante kijk op een aantal fenomenen en figuren.

Figuren waaronder schrijver Erwin Mortier, die, zo blijkt in het interview, uitgebreid met God en Kerk bezig is voor een notoir ongelovige; op de Poolse paus Johannes-Paulus II die in het voorjaar dat hij stierf, en de wereld tot medelijden bracht met zijn broze verschijning, nog mooie gebaren stelde en vriendelijke woorden over had voor zijn jeugdvriend Milosc, waarover folosofe en schrijfster Alicja Gescinska een column schrijft; over de vrouwelijke leerkracht en hoe die vandaag soms op erg vrouwelijke, aantrekkelijke, bevrijde manier voor de klas staat. Over de nieuwe synode die met humor wordt voorgezeten door Timothy Radcliffe, die er op het portret op het nieuwe glanspapier nu zo oud uit ziet, dat ik mij ineens erg bewust wordt van de ook voor mijzelf voorbij gegleden jaren.

De foto portretten van wie door de redacteurs wordt bevraagd, zijn als vanouds prachtig en inspirerend. Zoals de schrijfster Van Thienen die vroeger voor Klara werkte, een functie vergelijkbaar met deze van de erudiete Chantal De Waele , die sinds enkele jaren nabij de mooie Leuvense Sint-Geertruikerk woont, een buurvrouw is.

Van historicus, leraar en redacteur Benoit Lannoo bekijk ik een stuk dat grote interesse en liefde voor de orthodox Joodse rituelen, taal en heilige boeken ademt, naar aanleiding van de restauratie van de oudste synagoge in Antwerpen. Het blijft een fascinerende religieuze cultuur.

Tertio heeft de vinger aan de pols van deze tijd. Een congres over AI in het onderwijs wordt aangekondigd; het standpunt van de hedendaagse vrouw komt aan bod op elke pagina. Met groot vertrouwen, respect, en vanzelfsprekende aandacht en waardering.

Uit dit blad spreekt christelijke vitaliteit. Er verschijnt een Kerk die heel anders is geworden dan wat sommigen tot op dit moment, ook juist op sociale & ook in grote media, graag mogen bevechten, maar dan meestal met veel minder diepzinnige, serene, solide toewijding dan typisch voor Tertio.

De transformatie is geslaagd.
Van het blad én van de Kerk, durf ik zeggen!

Redactie o. a: Johan van der Vloet , Liza Cortois , Sylvie Walraevens, allen actief op Facebook

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!