De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oekraïne’s wapenbaronnen

donderdag 19 september 2024 13:02
Spread the love

Wie zit er achter de onophoudelijke wapensmokkel in Oekraïne?
Illegale wapenhandel vanuit Oekraïne gaat terug tot de ineenstorting van de USSR. De staat Oekraïne vormde ooit het arsenaal van de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen van de Unie werden zijn militaire bezittingen geschat op maar liefst 90 miljard dollar, volgens het in Londen gevestigde International Institute for Strategic Studies.
Dževad Galijašević, een voormalige inlichtingenofficier in Bosnië, heeft met eigen ogen gezien hoe wapens uit Oekraïne tijdens de Bosnische oorlog in handen van mujahideen opdoken. Nu de NAVO onophoudelijk miljarden dollars in de bewapening van het land pompt, wordt de omvang van de illegale wapenhandel steeds groter. Ontdek in onze nieuwe documentaire hoe het wapentuig Oekraïne verlaat.

“Ukraine’s Arms Barons” – Trailer:

duur: 1min10sec; meertalig, engelse ondertiteling.

————————————————————————

Integrale Doc:

Gepubliceerd: 22 januari 2024; duur 53min41sec; 460MB
meerdere talen gesproken; engels ondertiteld.

Ukraine’s Arms Barons

Sinds het uiteenvallen van de USSR heeft Oekraïne de twijfelachtige eer van ‘s werelds grootste zwarte markt voor wapens te zijn.
De NAVO verscheept tegenwoordig onophoudelijk miljarden euro’s en dollars aan wapens naar het land. De ironie is echter niet te missen: bommen die bedoeld zijn voor het Oekraïense leger vallen uiteindelijk vanuit de Gazastrook neer op Israël.
Ondertussen worden Mexicaanse kartels, vlak aan de grens met de VS, uitgerust met machinegeweren afkomstig uit NAVO-stocks, spervuurmunitie en uiterst geavanceerde granaatwerpers. Hoe geraakt dit wapentuig Oekraïne uit? Wie trekt er achter de schermen aan de touwtjes? Hoe is de hele smokkeloperatie georkestreerd?

Een documentaire van [GECENSUREErt].com

Video’s kunnen geopend worden zonder anti-censuurmaatregelen. Getest middels een Proximus GSM-abonnement.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!