Betoging in Londen, 2019. Foto: Socialist Appeal/CC BY 2.0
Open brief -

EU: handen af van Venezuela!

Andermaal loopt Europa de VS achterna in zijn agressieve buitenlandse politiek. Het Netwerk van Intellectuelen en Kunstenaars ter Verdediging van de Mensheid roept de EU op om geen nieuwe sancties uit te vaardigen tegen Venezuela.

dinsdag 17 september 2024 10:14
Spread the love

 

Naar aanleiding van het vertrek van Venezolaans oppositiekandidaat Edmundo García Urrutia naar Spanje, via politiek asiel in dat land, opent de Europese Unie op dinsdag 17 september 2024 opnieuw het debat over Venezuela. Dat moet uitmonden in de stemming van een resolutie tegen Venezuela op donderdag 19 september.

De Europese afdelingen van het Netwerk van Intellectuelen en Kunstenaars ter Verdediging van de Mensheid (REDH) verzetten zich met klem tegen nieuwe Europese sancties tegen Venezuela

Hoewel de uitslagen van de Venezolaanse presidentsverkiezingen helder zijn en de zittende president Nicolas Maduro verkiezingsoverwinning behaalde, insisteren rechtse krachten wereldwijd op een niet bewezen fraude. Dat verhaal wordt ook in de EU herhaald en gebruikt om de Venezolaanse overheid aan te vallen.

Rechtse krachten wereldwijd insisteren op een niet bewezen verkiezingsfraude in Venezuela

Venezuela bezit de grootste olievoorraden ter wereld, maar de leiding van het land weigert zich onderdanig op te stellen naar de VS. Daarom zit het in het oog van de storm. Met zware economische sancties, bevriezen en stelen van tegoeden en organiseren van gewelddadige agressie tegen burgers proberen de VS de Venezolaanse bevolking onder druk te zetten.

Deze geplande campagne van inmenging in de soevereiniteit van het Venezolaanse volk en plundering van hulpbronnen gaat gepaard met een heuse leugencampagne over de laatste verkiezingen.

De EU gaat mee op die lijn van schaamteloze inmenging in de interne aangelegenheden van het land en schending van de soevereiniteit. Alsof de dekolonisatie van Latijns Amerika nooit heeft plaatsgevonden spellen Europese mogendheden het continent opnieuw de les.

Alsof de dekolonisatie van Latijns Amerika nooit heeft plaatsgevonden spellen Europese mogendheden het continent opnieuw de les

De voortdurende ondergeschiktheid van de Europese Unie aan het buitenlands beleid van de VS inzake cruciale kwesties bestendigt het proces van geopolitiek, economisch, energetisch en cultureel verval van de EU.

Het gaat over de voortdurende genocide op het Palestijnse volk door de Israëlische regering, de voortdurende onwettige blokkade op Cuba gesteund door de EU, de verdere ‘globalisering’ van de NAVO en haar agressieve pro-oorlog houding ten opzichte van de kwestie Oekraïne, met een dreigend gevaar voor de wereldvrede, en nu de onrechtvaardige en met voorbedachten rade vooruitgeschoven politieke, media- en economische oorlog tegen de Venezolaanse regering en bevolking.

x

Parallel aan dat verval groeit de armoede in alle Europese lidstaten, wat de noodzakelijke ‘brandstof en gereedschap’ vormt voor de politieke opkomst van extreemrechtse, neofascistische en neonazistische ideeën en praktijken in de EU op alle niveaus van het beleid.

Wil Europa echt nogmaals de VS achterna lopen?

Het is evident dat met een politiek van sancties in de eerste plaats de Venezolaanse bevolking getroffen wordt. Wil Europa echt nogmaals de VS achterna lopen in het afstraffen van een bevolking, op basis van het eigenbelang van deze laatsten in hun neokoloniale achtertuin?

Daarom doen we een oproep aan het Europese volk en aan de progressieve, democratische en linkse leden van het Europees Parlement om een nieuwe golf van illegale sancties tegen het Venezolaanse volk en de Venezolaanse regering niet te accepteren.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!