Foto: Kapitalis
and

Emmanuel Macron gaat koloniale toer op in Nieuw-Caledonië

Het gaat slecht in Nieuw-Caledonië en VN-experts maken zich zorgen over de rol en verantwoordelijkheid van Frankrijk daarin.

donderdag 19 september 2024 08:40
Spread the love

 

Op 20 augustus 2024 brachten deskundigen van de VN-Mensenrechtenraad hun rapport uit over de situatie in Nieuw-Caledonië. De titel van het persbericht van deze experts laat geen twijfel bestaan over de rol en de verantwoordelijkheid van de Franse staat: “Frankrijk: VN-experts verontrust over de situatie van de Kanaakse-bevolking in het niet-autonome gebied Nieuw-Caledonië”.

Ter memorie, in mei 2024 besliste Emmanuel Macron om voor het referendum over zelfbeschikking van Nieuw-Caledonië het stemrecht uit te breiden tot recente inwoners, dus in wezen tot Franse onderdanen van het Franse vasteland.

Zeer tot ongenoegen van het Kanaakse volk, dat maandenlang demonstreerde tegen de nieuwe wet. Ook de experts van de Verenigde Naties zijn van mening dat deze wet het Kanaakse volk zijn recht op zelfbeschikking ontneemt.

De fundamentele rechten van de inheemse Kanaken en de Kanaakse traditionele instellingen zijn duidelijk niet gerespecteerd

In een persbericht schrijven ze: “Op 14 mei 2024 heeft de Franse Nationale Vergadering een wetsvoorstel goedgekeurd dat het verkiezingsorgaan wijzigt en daarmee een van de fundamenten van het akkoord van Nouméa tenietdoet, namelijk juist het bevriezen van het verkiezingsorgaan in Nieuw-Caledonië.

De fundamentele rechten op participatie, raadpleging en vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming van de inheemse Kanaken en de Kanaakse traditionele instellingen zijn duidelijk in geen van deze processen gerespecteerd.

Bovendien ondermijnt de poging om het Nouméa-akkoord te ontmantelen – een akkoord dat vrede bracht na jaren van bloedige conflicten waarbij meer dan 90 mensen omkwamen – de integriteit van het hele dekolonisatieproces.”

VN bijzonder scherp voor optreden van Frans leger en politie

Wat betreft de onderdrukking van de Kanaakse demonstranten door de Franse politie en het Franse leger, is de VN al even scherp. In een persbericht schrijft de VN over de verantwoordelijkheid van de Franse staat:

“Volgens informatie die we konden inwinnen, zijn ten minste 6 Kanaakse demonstranten doodgeschoten en 169 anderen gewond. Meer dan 2.235 demonstranten werden gearresteerd, velen van hen willekeurig gearresteerd en vastgehouden, en tientallen van hen werden gedeporteerd naar het Franse vasteland.

“Dit excessieve gebruik van geweld tegen Kanaakse demonstranten is zorgwekkend voor de rechtsstaat”

500 Kanaken zouden het slachtoffer zijn geworden van gedwongen verdwijning. Er zijn ook meldingen van criminalisering van mensenrechtenverdedigers van de Kanaken door misbruik van het strafrecht.

Dit excessieve gebruik van geweld tegen Kanaakse demonstranten en de uitsluitend repressieve en gerechtelijke behandeling van een conflict dat draait om de aanspraak van een inheems volk op zijn zelfbeschikkingsrecht is niet alleen antidemocratisch, maar ook zeer zorgwekkend voor de rechtsstaat”.

VN-experts vragen intrekking  Franse wet

De experts van de Verenigde Naties trekken politieke conclusies uit hun onderzoek en roepen op tot de volledige intrekking van de wet van mei 2024 die het verkiezingsorgaan wijzigt:

“We hebben vernomen dat het wetsvoorstel dat de samenstelling van het verkiezingsorgaan wijzigt, na de Franse parlementsverkiezingen is opgeschort, maar we roepen op tot de volledige intrekking ervan.”

Koloniale repressie roeit de onafhankelijkheidsstrijd nooit uit, maar leidt integendeel meestal tot radicalisering ervan

De Kanaken zelf reageerden op Emmanuel Macron tijdens het 53ste FLNKS-congres (Front de Libération National Kanak Socialiste) op 31 augustus 2024. Het congres besloot Christian Tein, de leider van de CCAT (Cellule de Coordination des actions de terrain), te kiezen tot voorzitter van de FLNKS. Christian Tein zit sinds 23 juni in voorarrest en wordt ver van zijn thuisland opgesloten in de penitentiaire inrichting van Lutterbarch in het arrondissement Mulhouse.

Deze beslissing van de FLNKS onderstreept opnieuw dat koloniale repressie, toen en nu, de onafhankelijkheidsstrijd nooit uitroeit, maar integendeel meestal leidt tot radicalisering ervan.

 

Lees ook:

Macron zet Nieuw-Caledonië in vuur en vlam
Frans brutaal kolonialisme, terug van nooit weggeweest in Nieuw-Caledonië

 

Voor meer informatie :

France : Les experts de l’ONU s’alarment de la situation du Peuple Autochtone Kanak dans le territoire non autonome de Nouvelle-Calédonie

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!