Stille wake voor Palestina en Gaza in Antwerpen op 17 juli. Foto: Karina Brys
Open brief - Jens Van Lathem, Peter Paul Vossepoel

Open brief aan burgemeester Ukkel: “Trek GAS-boetes in voor pro-Palestina-betogers”

Naar aanleiding van protesten in Ukkel tegen de misstanden in Palestina ontvingen enkele activisten een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS). Deze week diende een aantal van hen een onderbouwd verweerschrift in. LABO vzw, een beweging voor kritisch burgerschap, schrijft een open brief aan de burgemeester van Ukkel, Boris Dilliès, waarin ze vragen deze verweerschriften grondig te behandelen en de sancties in te trekken.

dinsdag 30 juli 2024 13:22
Spread the love

 

Geachte heer Boris Dilliès,

Het rommelt in Ukkel. Burgers gaan de straat op om hun verontwaardiging en verdriet te uiten over de gebeurtenissen in Gaza. U heeft ervoor gekozen om politie, waterkanonnen en boetes in te zetten als reactie op de zorgen van uw burgers.

Deze week dient een aantal van die kritische burgers een verweerschrift in tegen de administratieve boetes die u hen oplegt. Met deze brief verzoeken wij u om te reflecteren op de rechtvaardigheid van de administratieve vervolging, en roepen we u op de sancties in te trekken.

In Palestina worden al decennialang mensenrechten geschonden. Het IDF heeft de afgelopen negen maanden het internationale humanitaire recht op gigantische schaal met de voeten getreden, door dodelijke en onwettige aanvallen uit te voeren op de bezette Gazastrook met een ongekende tol onder burgers als gevolg.

De Israëlische autoriteiten hebben zich ook consequent niet gehouden aan de voorlopige maatregelen die het Internationaal Gerechtshof had bevolen om genocide in Gaza te voorkomen. Het is eerder een plicht dan een recht om ons collectief uit te spreken tegen dit onmetelijke onrecht.

Protesten zijn een manier waarop mensen hun onvrede kunnen uiten. Ze bieden burgers de gelegenheid om actief deel te nemen aan de maatschappij en vormen een waardevolle bijdrage aan de democratie. Demonstreren kan op veel verschillende manieren: van vooraf aangevraagde protestmarsen tot spontane wegblokkades.

Het zijn vaak juist de verstorende protesten die de aandacht vestigen op onrechtvaardigheden. Denk maar aan grote vakbondsstakingen of boerenprotesten met tractoren. Of aan hoe koloniale regimes in het verleden werden omvergeworpen door aanhoudend massaprotest en strijd.

Onder internationale mensenrechtenverdragen wordt protesteren beschermd, inclusief verstorende protesten die niet van tevoren zijn aangemeld. Uiteraard bestaan er grenzen: actievoerders kunnen niet zonder meer alle wetten negeren. De vraag is waar deze grenzen liggen. Hier dient een afweging gemaakt te worden tussen (soms conflicterende) maatschappelijke belangen.

De vraag is dus: welk legitiem maatschappelijk belang moest er in Ukkel beschermd worden om op de vreedzame inname van één straat te reageren met waterkanon, administratieve aanhoudingen en uiteendrijving? Wat was er zo belangrijk dat het zo’n agressieve reactie vereiste?

Onafhankelijke rechters zouden u vertellen dat de grenzen van het recht op protest breder zijn dan u ze interpreteert. “De realiteit is dat voor deze demonstratie geen toestemming was gevraagd en dat het dus illegaal was”, verklaarde u na de inzet van de politie tijdens een protest op 29 mei.

Dit is echter niet in lijn met internationale mensenrechtenverdragen, die huiverig staan tegenover verplichte toestemming voor demonstraties, en hoogstens een meldingsplicht aanvaarden. Zelfs als u of een andere overheid een protest als illegaal bestempelt, heeft u nog steeds de plicht om deze te faciliteren. Neemt u deze verplichting serieus?

Wij roepen u op: trek de GAS-boetes voor de activisten in. De activisten zullen in het verweerschrift dat ze deze week indienen de mensenrechtelijke normen verder toelichten. Luister naar hen.

Verder roepen we u op om alle onwettelijke beperkingen en toepassingen uit het politiereglement te schrappen. Een liberale burgemeester zou zich moeten inzetten voor de bescherming van onze democratische rechten, en individuele en collectieve vrijheden, in plaats van deze te beperken.

Tot slot vragen wij u ook: bezint u vooraleer u uw politiediensten beveelt om repressief op te treden tegen vreedzame demonstranten die zich uitspreken tegen genocide, apartheid en kolonialisme. Aan welke kant van de geschiedenis wilt u staan?

 

Met bezorgde groeten,

Jens Van Lathem (coördinator LABO vzw)
Peter Paul Vossepoel (campagnecoördinator LABO vzw)

 

LABO vzw gelooft in de kracht van burgers om de wereld kritisch in vraag te stellen en van onderop te werken aan sociale verandering. Een sterke civiele samenleving houdt in dat burgers georganiseerd zijn en tools ontwikkelen die dienen als hefboom voor verandering. LABO vzw biedt ruimte aan burgers om dat potentieel te verdiepen en samen sociale bewegingen uit te bouwen en te versterken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!