De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Welke toekomst voor Afrika? “Onze keuzes vandaag zullen bepalend zijn”
IPS

Welke toekomst voor Afrika? “Onze keuzes vandaag zullen bepalend zijn”

In de aanloop naar de VN-Toekomsttop later in september brengt de denktank Earth4All een nieuw rapport uit met twee mogelijke toekomstscenario’s voor Afrika ten zuiden van de Sahara tegen 2100. Het is nu of nooit, benadrukt het internationaal team van economen en wetenschappers. 

woensdag 4 september 2024 15:33
Spread the love

 

Het rapport SDG’s for All: Africa maakt gebruik van Earth4All’s systeemdynamisch model om mogelijke paden voor de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) in de regio in kaart te brengen.

Het rapport is geschreven in samenwerking met vooraanstaande Afrikaanse duurzaamheidsexperts en benadrukt volgens Earth4All de omvang en urgentie van de economische transformatie die nodig is om die SDG’s in de regio te halen.

Reuzensprong

In het beste scenario, de “Reuzensprong”, zou de armoede in Afrika bezuiden de Sahara kunnen dalen van 500 miljoen naar 25 miljoen mensen, zou honger bijna uitgeroeid zijn en zou iedereen toegang hebben tot onderwijs, schoon water en duurzame elektriciteit.

Aan de andere kant schetst het tweede scenario “Te weinig, te laat” een grimmig beeld waarin de armoede stijgt tot 900 miljoen, 180 miljoen mensen nog steeds honger lijden en meer dan een miljard mensen geen schoon water hebben. Dit scenario is gebaseerd op bestaand beleid in de regio.

Klimaatnoodtoestand

Voor Earth4All benadrukken de twee scenario’s het cruciale belang van actie dit decennium om vijf buitengewone omslagen te maken op het gebied van armoede, ongelijkheid, empowerment, voedsel en energie.

Het nieuwe onderzoek laat ook zien welke beleidshefbomen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de SDG’s in Afrika ten zuiden van de Sahara in 2100 worden gehaald. Het reikt beleidsmakers praktische oplossingen aan om de implementatie van de SDG’s te versnellen en te reageren op de planetaire noodsituatie.

“De uitdaging voor Afrika ten zuiden van de Sahara deze eeuw is dat de economische transformatie nu moet plaatsvinden in de schaduw van een klimaatnoodtoestand”, zegt Jane Kabubo-Mariara, directeur van het Partnership for Economic Policy en lid van de Earth4All Transformational Economics Commission.

“Dit is een ‘make or break’-moment voor het continent, dat balanceert op de rand van twee totaal verschillende toekomsten: één van transformatieve vooruitgang en één van toenemende wanhoop. Onze keuzes van vandaag zullen het lot van miljoenen mensen bepalen. We moeten doortastend handelen”, aldus Kabubo-Mariara.

Binnen planetaire grenzen

“De VN-top over de toekomst is de volgende gelegenheid om de wereldwijde steun voor de SDG’s te vergroten en ervoor te zorgen dat regeringen en de Bretton Woods-instellingen de ambitie opvoeren die nodig is om armoede en ongelijkheid binnen de planetaire grenzen uit te bannen. Deze top biedt een uitgelezen kans voor wereldleiders om zich in te zetten voor de oplossingen en partnerschappen die nodig zijn”, zegt Sandrine Dixson-Declève, medevoorzitter van de Club van Rome en uitvoerend voorzitter van Earth4All.

Ze besluit: “Onze bevindingen tonen aan dat systemische verandering, gericht op het terugdringen van ongelijkheid en armoede, niet alleen gunstig maar noodzakelijk is voor duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid in Afrika en de rest van de wereld.”

Het rapport bouwt voort op Earth4All’s modellering van de systeemdynamica van de SDG’s, die vorig jaar uitmondde in een wereldwijd rapport: SDG’s for All.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!