Foto: Gaston Van Dyck

Nationale Manifestatie Brussel zondag 20 oktober: “Stop bewapening van Israël”

Op zondag 20 oktober vindt in Brussel de zevende grote betoging plaats sinds 7 oktober 2023, voor een staakt-het-vuren in Palestina en gerechtigheid voor de Palestijnen. Deze keer willen de deelnemers ook de aandacht vestigen op het lot van de Libanese bevolking, die eveneens het slachtoffer is van de huidige grootschalige Israëlische agressie.

donderdag 17 oktober 2024 13:21
Spread the love

 

Een coalitie van een zestigtal middenveldorganisaties* roept op voor deze manifestatie, waaronder de Association belgo-palestinienne, Palestina Solidariteit, het Palestijns collectief Beitna, de koepels CNCD-11.11.11 en 11.11.11, het ABVV, de Unie van Progressieve Joden in België, intal, Pax Christi en Vrede vzw.

De manifestanten verzamelen om 14u aan het Brusselse Noord-Station. De optocht start om 14u30 en eindigt aan het Jean Reyplein, waar de deelnemers rond 16u worden uitgenodigd om bloemen neer te leggen als eerbetoon aan de slachtoffers. Vervolgens worden een aantal toespraken gehouden.

De eisen van de manifestatie zijn toegespitst op de dringende noodzaak van concrete Belgische en EU-maatregelen die leiden naar een permanent staakt-het-vuren in zowel Gaza als Libanon.

  • De prioriteit moet gaan naar de bescherming van de burgerbevolking, wat alleen kan gegarandeerd worden met een staakt-het-vuren.
  • De coalitie benadrukt dat het hoogtijd is om een punt te zetten achter de straffeloosheid van Israël.
  • De manifestanten eisen een volledig militair embargo tegen Israël, alsook een uitbreiding van de huidige sancties – momenteel beperkt tot enkele gewelddadige kolonisten – naar de leiders van de kolonistenbeweging en Israëlische beleidsverantwoordelijken die zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid of hebben aangezet tot genocide.
  • Het associatieakkoord tussen de EU en Israël moet worden opgeschort.
  • België moet zich schikken naar het advies van het Internationaal Gerechtshof over de bezetting van de Palestijnse Gebieden. Dat bepaalt dat derde landen duidelijke verantwoordelijkheden dragen, waaronder “maatregelen nemen om handel en investeringen te verhinderen die de door Israël gecreëerde illegale situatie in de bezette Palestijnse Gebieden in stand helpen houden”. Dat betekent dat er een verbod moet komen op de handel met Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.

“Na een jaar van oorlog is de situatie in de Gazastrook ernstiger dan ooit, vooral in het noorden van het gebied, waar de bevolking wordt omsingeld, gebombardeerd en uitgehongerd en wordt onderworpen aan een waar vernietigingsplan”, zegt Ludo De Brabander van de coalitie. “Alles moet in het werk worden gesteld om de aan de gang zijnde genocide te stoppen. Dat is niet alleen een morele kwestie, maar ook een verplichting volgens het internationaal recht, in het bijzonder het Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide.

De organisatoren roepen de deelnemers op om de oproep van deze manifestatie te respecteren en vreedzaam te demonstreren.

Elke vergoelijking van oorlogsmisdaden, aanvallen op burgers, antisemitisme, islamofobie of enige andere vorm van racisme zal resulteren in onmiddellijke uitsluiting van de manifestatie.

Praktische info:

https://www.facebook.com/events/1274414253921739

 

* Lijst van de ondertekenaars van de oproep:

11.11.11, A contre courant, Agir pour la paix, Ambassadeurs d’expression citoyenne, Association belgo-palestinienne, AJAB, Attac Brussel, Awsa, BACBI, BDS Brussel, Beitna, Broederlijk Delen, Cercle de Libre Pensée/KVD, Cetri, CNAPD, CNCD-11.11.11, CNE, Collectif Mémoire coloniale et lutte contre les discriminations, Comité Verviers Palestine, Communauté palestinienne de Belgique et du Luxembourg, Coordination Antifasciste de Belgique, De-Colonizer, Een Andere Joodse Stem, Entraide & fraternité, Equipes populaires, ABVV, ABVV Algemene Centrale, Fédération internationale pour les droits Humains (FIDH), Forum Nord-Sud, Formation Léon Lesoil, FOS, GRESEA, Handala Cultural Center, Intal, Jeunes CSC, Jong ABVV, JOC, Kathe Kollwitz Collectief, Laba, Le monde selon les femmes, Masereelfonds, MOC, MOC Bruxelles, Mouvement Présence et Action Culturelles (PAC), Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés, Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté, SCI – Projets internationaux, Shabbes, Solidaris, Solsoc, UPJB, Viva Salud, Vrede, VredesActie.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!