De Brabofontein in Antwerpen. Foto: Mnemosyne la deuxième, Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
Open brief - Pascal Gielen, Tom Lanoye, Ruth Lasters, et al.

Ga stemmen op 13 oktober. En stem progressief. Samen nemen we onze stad terug!

Een zestigtal Antwerpenaren, onder wie Tom Lanoye en Saskia de Coster, roept in een open brief in De Morgen op tot de vorming van een progressieve coalitie in hun stad.

dinsdag 8 oktober 2024 11:03
Spread the love

 

Op 9 juni behaalden de progressieve partijen in Antwerpen samen een fantastisch resultaat. Historisch zelfs. Groen, Vooruit en PVDA kregen maar liefst 46 procent van de stemmen. De peilingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober bevestigen het: we zijn nog maar enkele percentages van een progressieve meerderheid.

Het huidige stadsbestuur, 12 jaar gedomineerd door N-VA, is uitgeblust. Antwerpen snakt naar verandering. In alle wijken, bij het culturele en sociale middenveld, bij mensen van diverse culturele achtergronden, bij jongeren, senioren en werkenden leeft een groot verlangen naar een stadsbestuur dat luistert, een Antwerpen waar iedereen meetelt.

Onder De Wever kregen vastgoedmagnaten en huisjesmelkers vrij spel. Ze zien de stad als wingewest. Met de volle steun van het stadsbestuur dringen ze binnen in de woonmarkt, de ouderenzorg en de toeristische sector. Antwerpenaren die dromen van een betaalbare woning en een thuis met publieke ruimte en groen, vlot openbaar vervoer en goede sociale voorzieningen, staan in de kou.

Mond gesnoerd

Wijkcomités die opkomen voor hun buurt worden de mond gesnoerd. Het kleurrijke middenveld wordt afgeblaft. ’t Stad wordt uitverkocht aan de meestbiedende. Verfrissende foto’s in een cultuurhuis of een gedicht dat een stem geeft aan leerlingen van het beroepsonderwijs? Kan niet, zeggen De Wever en co. Van middenveldorganisaties en kunstenaars wordt verwacht dat ze braaf in hun hoek blijven zitten.

Maar liefst 40.000 Antwerpenaren wachten op een sociale woning en moeten onderdak zoeken op de privémarkt. Die is al krap voor Antwerpenaren die net geen recht hebben op een sociale woning. Hoge huurprijzen en genoegen nemen met bijna onbewoonbare woningen is het gevolg.

Antwerpen is altijd een voorloper geweest. Laten we de stad terugnemen

Ondertussen liggen in deze stad zoveel mogelijkheden.

Beeld je in dat we alle Antwerpenaren een huis kunnen bieden dat kwalitatief en betaalbaar is. Dat een huis zoeken niet voelt als een sollicitatie. Het kan. Door projectontwikkelaars aan banden te leggen in plaats van ze vrij spel te geven. Alle progressieve partijen zijn voorstander.

Beeld je in dat we de zwaar verlieslatende luchthaven van Deurne sluiten. Een oppervlakte van vele voetbalvelden groot bestemmen voor betaalbaar wonen in het groen, én recreatie, én cultuur. Nu is het een elitair speelveld voor privéjets en enkele vluchten naar het Brits zakencentrum. Al dat Vlaams subsidiegeld moet worden gespendeerd aan beter openbaar vervoer. Het kan, alle progressieven zijn voor.

De burgemeester verdeelt zijn eigen bevolking door specifieke groepen of ‘jongeren van niet-Europese afkomst’ te viseren. Wij willen een stad creëren die trots is op haar diversiteit. Waar de toekomst van jongeren belangrijker is dan afkomst. Waar we racisme en elke discriminatie effectief stoppen. Waar de stadsdiensten en het onderwijs een weerspiegeling zijn van onze diversiteit en waar vrouwen zelf beslissen hoe ze zich kleden. Zodat iedereen op gelijke voet kan meebouwen aan de stad.

Beeld je in dat we voldoende investeren in jeugdwerk en sociaal werk dat inwoners en buurten sterker maakt. Dat het sociale weefsel in onze stad wordt versterkt in plaats van verzwakt. Het kan, al de progressieven zijn voor.

Inclusieve stad

In Borgerhout werkt een progressieve coalitie al. Daar luistert het bestuur naar de mensen, bouwt ze het sociale weefsel uit en wordt ingezet op een inclusieve stad. Dit model kan het verschil maken, in heel Antwerpen en daarbuiten. Van Barcelona tot Berlijn kiezen steden voor een progressieve koers, met investeringen in betaalbare woningen, sociale inclusie en leefbare buurten. Ze geven de stad terug aan wie ze toebehoort: haar inwoners.

Antwerpen is altijd een voorloper geweest. Laten we de stad terugnemen, uit de handen van de gewetenloze huisjesmelkers, uit de handen van de graaiende projectontwikkelaars en uit de greep van een stadsbestuur dat zijn eigen inwoners liever viseert in plaats van er samen een duurzame toekomstvisie mee te ontwikkelen.

Het kan, bent u ook voorstander? Ga dan stemmen op 13 oktober. En stem progressief. Samen nemen we onze stad terug!

 

Lees ook:
De slag om Antwerpen
In Borgerhout kan wat elders niet kan

Meer dan 60 ondertekenaars: Ruth Lasters, auteur, dichter en leerkracht; René Los, voormalig voorzitter Agalev-Antwerpen; Patricia Jozef, auteur; Tom Lanoye, auteur; Amina Belorf, auteur; Bruno Verlaeckt, syndicalist; Paul Goossens, auteur; Wouter Arrazola de Oñate, arts-onderzoeker; Els Dottermans, actrice; Josse De Pauw, acteur; Mieke Vogels, voormalig schepen Antwerpen; Ilyas Touba, zesvoudig wereldkampioen panna, Saskia de Coster, auteur; Wietse Vermeulen, geëngageerde Antwerpenaar; Marc Rigaux, em. gewoon hoogleraar UA, voorzitter Masereelfonds Antwerpen; Sara De Bosschere, actrice; Gert Wenselaers, syndicalist; Uwe Rochus, syndicalist; Nicolas Rombouts, muzikant; Samira Azabar, postdoc onderzoeker Radboud Universiteit, lid Boeh!; Johannes Genard, zanger, liedjesschrijver, docent; Andrea Croonenberghs, presentatrice, zangeres, actrice; Benjamin Verdonck, kunstenaar; Roschanack Shaery-Yazdi, hoofddocent geschiedenis UA; Peter Holvoet-Hanssen, dichter, troubadour; Slongs (Charissa Parassiadis), zangeres, actrice; Vincent Scheltiens-Ortigosa, historicus UA; Fenna Bouve, actiecoördinator Greenpeace, burgeractivist; Gert Vanlerberghe, dichter, organisator; Ida Dequeecker, feministische activist; Chrostin, cartoonist; Zahra Eljadid, kunstenares; Koen De Graeve, acteur; Jolente De Keersmaeker, theatermaker; Paul Schrijvers, lichtwoordenaar; Hind Eljadid, woordkunstenaar, schrijver; Nadia Nsayi, schrijver; Gert Van Hecken, hoofddocent politieke ecologie, UA; Sara De Roo, actrice, artistiek coördinator KCA; Ludo Abicht, em. prof. UA; Jan Beddegenoodts, filmregisseur, burgemeester Cameltown; Johan Bijttebier, ereadvocaat; Tom Dewispelaere, toneelspeler; Don Vitalski, Antwerpse Nachtburgemeester; Jan Vranken, em. prof. UA; Benjamin Abel Meirhaeghe, theatermaker; Thomas Verstraeten, kunstenaar; Andrew James Van Ostade, acteur, muzikant, filmmaker; Steven Boers, artiest; Tom Seerden, peperfabriek; Maarten Loopmans, professor stadsgeografie KU Leuven; Geert Beullens, humorist/performer; Wouter Hillaert, cultuurjournalist; Stef De Paepe, theaterdirecteur, -regisseur; Han Kerckhoffs, acteur; Bruno Vanden Broecke, theatermaker, acteur; Tom Van Dyck, theatermaker, acteur; Marc Verstappen, oprichter De Studio; Gregory Frateur, zanger; Angelo Tijssens, auteur; Nadia Fadil, professor antropologie, KU Leuven; Charles Ducal, dichter; Dennis Tyfus, beeldend kunstenaar.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!