Actie van Extinction Rebellion op 5 oktober 2024 tegen subsidies voor fossiele brandstoffen.
Fotoreportage - Extinction Rebellion

Blokkade en demonstratie tegen subsidies voor fossiele brandstoffen

Op zaterdag 5 oktober organiseerden honderden demonstranten uit heel Europa en het Zuiden een klimaatmars in Brussel. Gelijktijdig organiseerden meer dan 150 activisten, onder wie Greta Thunberg, een blokkade in het stadscentrum. De demonstranten riepen op tot een einde aan alle overheidssteun voor de fossiele industrie in de EU.

dinsdag 8 oktober 2024 14:32
Spread the love

 

Deze demonstraties volgen op een open brief (mede ondertekend door meer dan 130 academici en prominente organisaties waaronder Oxfam, Greenpeace, ActionAid International, 350.org, Legambiente en Laudato Si Movement) die United for Climate Justice (UCJ) op 1 oktober naar de EU-instellingen stuurde.

Subsidies voor fossiele brandstoffen, benadrukt de brief, “verstoren de vraag naar energie, houden de afhankelijkheid van vervuilende energiebronnen in stand en ondermijnen de Europese energiezekerheid, terwijl ze industrieën subsidiëren die aanzienlijk bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen”.

Ze zijn ook rechtstreeks in tegenspraak met de eigen milieudoelstellingen van de EU en wakkeren de globale klimaatcrisis aan, waardoor kwetsbare gemeenschappen in zowel Europa als het Globale Zuiden onevenredig worden getroffen.

De ondertekenaars dringen er bij de EU-leiders op aan om “de daad bij het woord te voegen” en de belofte na te komen om milieuschadelijke subsidies in de hele EU tegen 2025 af te schaffen, in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs, zoals vastgelegd in het 8e Milieuactieprogramma.

Een miljard slachtoffers

Volgens gegevens van de OESO bedroegen expliciete subsidies voor fossiele brandstoffen in de EU in 2022 meer dan 171 miljard euro. Ondanks toezeggingen in het kader van het 8e Milieuactieprogramma (2022) om schadelijke subsidies af te schaffen, heeft de EU weinig tot geen vooruitgang geboekt.

Aan het huidige tempo zullen deze eeuw wereldwijd een miljard mensen sterven als gevolg van de klimaatverandering

De ondertekenaars waarschuwen dat de EU zonder snelle en doortastende actie haar klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 niet zal halen, met verwoestende gevolgen voor ecosystemen, economieën en mensenlevens in Europa en daarbuiten. In een recent artikel wordt geschat dat aan het huidige tempo deze eeuw wereldwijd een miljard mensen zullen sterven als gevolg van de klimaatverandering.

De EU People’s Assembly on Climate Justice bracht activisten, boeren, vluchtelingen, wetenschappers, migranten, jongeren en arbeiders uit verschillende sectoren samen. Ze getuigden van de impact van klimaatverandering en exploitatie van fossiele brandstoffen op hun gemeenschappen en gingen in discussie over de overgang naar een samenleving die het welzijn van iedereen dient in plaats van de winsten van een kleine minderheid.

Door het organiseren van deze volksvergaderingen willen de activisten de participatieve democratie bevorderen en een bindende volksvergadering eisen om de tekortkomingen van ons huidige politieke systeem, dat het vertrouwen van het publiek heeft verloren, aan te pakken.

De demonstraten eisen een bindende volksvergadering om de tekortkomingen van ons huidige politieke systeem aan te pakken

Aan de volksvergadering namen vertegenwoordigers deel uit het Zuiden, waaronder Oeganda, waar klimaatactivisten eerder op vrijdag probeerden een petitie te overhandigen aan de EU-delegatie in Kampala. De petitie, waarin werd gevraagd om een einde te maken aan de subsidies voor fossiele brandstoffen, werd niet geaccepteerd en twee activisten werden gearresteerd.

Flavia, woordvoerdster van UCJ: “Alleen al vorige maand werden in Europa 10.000 mensen geëvacueerd vanwege de storm Boris, en kostten de recente overstromingen in Afrika meer dan 1.000 mensen het leven.

Steeds frequentere en extremere natuurrampen zullen waarschijnlijk een miljard slachtoffers eisen tegen 2100, hetgeen voornamelijk te wijten is aan het gebruik van fossiele brandstoffen. Om een ecologische en sociale ineenstorting te voorkomen, moeten subsidies voor fossiele brandstoffen nu stoppen.”

Paolo, woordvoerder van UCJ: “De aanhoudende steun van Europese leiders voor de fossiele brandstofindustrie doet ernstige vragen rijzen over hun inzet voor effectieve klimaatmaatregelen. Onze politici hebben ons in de steek gelaten.

Daarom roepen we op tot de oprichting van bindende burgervergaderingen. Initiatieven voor participatieve democratie uit het verleden tonen aan dat burgers die door het lot worden verkozen en door wetenschappers worden geïnformeerd veel beter in staat zijn om de belangen van de samenleving te vertegenwoordigen dan carrièrepolitici die alleen maar denken aan het winnen van stemmen en het beschermen van de belangen van een minderheid van rijke aandeelhouders.”

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

United for Climate Justice (UCJ) is een platform van klimaat- en sociale rechtvaardigheidsbewegingen. Het krijgt steun van niet-gouvernementele organisaties binnen en buiten Europa. Samen coördineren ze de Stop EU Fossiele Subsidies campagne, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs van de klimaatcrisis, waarbij burgerlijke ongehoorzaamheid de belangrijkste tactiek is. Ze pleiten voor snelle en systemische culturele, economische en politieke verandering, gedreven voor en door de mensen zelf.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!