Foto: Patrice Anderson Deronceray / Getty Images via Canva.com
IPS

In Haïti kampt nu de helft van de bevolking met honger

Nu al de helft van de Haïtianen kampt met acute honger, blijkt uit nieuwe cijfers van het Wereldvoedselprogramma. In opvangcentra in de hoofdstad is de situatie het ergst.

woensdag 2 oktober 2024 11:04
Spread the love

 

Haïti blijft kampen met de aanhoudende gevolgen van het bendegeweld sinds begin dit jaar. Volgens nieuwe cijfers van het Wereldvoedselprogramma (WFP) hebben nu 5,4 miljoen mensen elke dag moeite om zichzelf en hun gezin te voeden. Voor twee miljoen mensen gaat het over een “crisisniveau van honger” (IPC Fase 4): extreme voedseltekorten, acute ondervoeding en ziekte.

Maar voor de minstens zesduizend mensen in de opvangcentra in de hoofdstad Port-au-Prince is de situatie nog erger: zij kampen met “catastrofale” niveaus van voedselonzekerheid (IPC Fase 5). Dat betekent hongersnood, armoede, extreem kritieke niveaus van acute ondervoeding en overlijden.

“We mogen niet wegkijken van de ergste hongercrisis op het westelijk halfrond”, zegt WFP-directeur Cindy McCain. “We roepen op tot meer steun en levensreddende hulp aan gezinnen die elke dag worstelen met extreme voedseltekorten, toenemende ondervoeding en dodelijke ziekten. Er kan geen veiligheid of stabiliteit zijn in Haïti als miljoenen mensen honger lijden.”

Humanitaire agentschappen en ngo’s kampen dit jaar met een tekort van 230 miljoen dollar om de meest noodzakelijke programma’s uit te voeren. Het blijft ook moeilijk om gemeenschappen in gebieden die worden gecontroleerd door gewapende groepen.

Geweld

De crisis is voor een groot deel te wijten aan het aanhoudende geweld in Haïti. Begin dit jaar werd de hoofdstad Port-au-Prince geteisterd door bendegeweld, waardoor de scheepvaart en luchtverkeer tot stilstand kwamen. Honderdduizenden mensen zijn gedwongen hun huizen te verlaten op zoek naar veiligheid; in de afgelopen zes maanden is het aantal ontheemden bijna verdubbeld tot meer dan 700.000.

Veel mensen hebben onderdak gezocht op bijna honderd locaties in de hoofdstad, waaronder scholen en openbare gebouwen. Het is er vaak overvol en onhygiënisch, waardoor er een groot risico is op verspreiding van ziekten, terwijl getraumatiseerde families die hun inkomen en levensonderhoud hebben zien verdwijnen, moeite hebben om voldoende voedsel te kopen te midden van stijgende prijzen.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!