Nieuwkapelle. Foto: Marijke Vaernew
Opinie -

Hoe klimaatopwarming omkeren?

De klimaattop die eind dit jaar doorgaat wordt overschaduwd door de recente Europese verkiezingsuitslagen. En ook in de VS zitten verkiezingen eraan te komen met Donald Trump als bekende klimaatontkenner. De opwarming van de aarde trekt zich hier echter niets van aan. Klimaatrampen volgen elkaar in steeds sneller tempo op, met rookpluimen van Canadese bosbranden tot boven Europa, en dramatische overstromingen in Centraal Europa.

dinsdag 24 september 2024 11:26
Spread the love

 

Climate Express legt zich niet neer bij deze evolutie. Samen met veel bezorgde burgers en organisaties blijft de actiegroep eisen stellen en druk uitoefenen voor een klimaatpositief beleid. De vierde klimaatfietstocht Ride the Tide van 3 tot 6 oktober tussen Poperinge en Antwerpen, wil hierover opnieuw een stevig statement maken.

Ride the Tide is een klimaatfietstocht langs de overstromingslijn die we in 2100 (of misschien nog eerder) in ons land gaan kennen bij falend klimaatbeleid. De overstromingslijn is een nu nog denkbeeldige lijn die eind deze eeuw meer landinwaarts zal liggen, als gevolg van toenemende en extreme neerslag enerzijds en een hogere zeespiegel anderzijds. De lijn toont welke gebieden jaarlijks minstens één keer gaan overstromen.

Bij de vorige editie, in oktober 2023, fietste Ride the Tide vier dagen door een zonovergoten en voor de tijd van het jaar veel te warm Vlaams landschap. Enkele weken later zette een ware zondvloed de Westhoek en andere delen van ons land en Noord-Frankrijk blank.

Ride The Tide wijst juist op het grote gevaar van onvoldoende klimaatbeleid. Wanneer we niet drastisch van koers veranderen, zullen klimaatrampen als deze elkaar enkel sneller en intenser opvolgen.

Fietsen langs de overstromingslijn

Ride the Tide is meer dan zomaar fietsen. Een groepje Franse fietsers doet al een proloog op woensdag 2 oktober. Ook zij kunnen getuigen over overstromingen die vorig najaar in Noord-Frakrijk plaatsvonden. Zowel tijdens het eigenlijke startevent in Poperinge donderdagochtend 3 oktober, als onderweg, ontmoet de fietskaravaan het brede middenveld.

Het betreft dan klasjes leerlingen die over klimaat leren en hun eigen uitdaging aangaan of buurtbewoners die langs de weg supporteren. We ontmoeten ook medewerkers van een recyclagecentrum, van de burgercoöperatie Ecopower voor groene energie, bedrijfsleiders, politici en een groep lokale actievoerders van “Brug Verzet” die ijvert voor natuurbehoud.

Met gelijkgestemden samen fietsen biedt overvloedige kansen op ontmoeting en uitwisseling, terwijl ’s avonds er stevige vormende activiteiten zijn. De tocht eindigt zondagmiddag op de Groenplaats in Antwerpen, met een afsluitend event met slagwerk en enkele getuigenissen.

Een beter klimaatbeleid nodig op alle niveaus

Met Ride the Tide eist Climate Express een snel, ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid op alle beleidsniveaus. Dat geldt evengoed voor het gemeentelijk niveau, waar een week na de klimaatfietstocht verkiezingen gehouden worden.

Ook gemeenten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een goed klimaatbeleid. Dat bewijst een stad als Eeklo, waar de tocht langs fietst. Daar wordt gewerkt aan een combinatie van windmolens, zonnepanelen en warmterecuperatie uit een industriële installatie. Een deel van de windmolens wordt coöperatief beheerd, met maatregelen vanuit de gemeente om toegankelijkheid voor mensen met een lager inkomen te bevorderen.

Ook regionale en federale regeringen dienen vanuit hun bevoegdheden snel en grondig werk te maken van zo’n ambitieus klimaatbeleid. Daarbij dient men de valkuil te vermijden van oude technologieën die voor hun overleving vechten, maar vooral een hindernis vormen voor toekomstgerichte oplossingen. Climate Express verzet zich dus met klem tegen dure, trage en gevaarlijke oplossingen als fossiel gas met koolstofafvang en kernenergie. Dat alles geldt eveneens voor de Europese en globale beleidsniveaus.

Klimaatneutraal? Neen, klimaatpositief!

Climate Express wil duidelijk verder gaan dan “klimaatneutraal”. In lijn met de wetenschappelijke rapporten van de Verenigde Naties (het IPCC) gaan we alle technieken uit de kast moeten halen om broeikasgassen weer af te vangen en de opwarming om te keren in afkoeling.

Dit kan met op natuur gebaseerde oplossingen, zoals nieuwe bossen. Maar ook regeneratieve landbouw is noodzakelijk: landbouw die koolstofrijke humus en CO2-opname versterkt in plaats van ze af te breken. Ook de industrie en de energiesector zullen hun bijdrage moeten leveren, door de uitstoot te stoppen en snel op netto afvang over te gaan.

Ride the Tide wil hier zijn steentje bijdragen en steunt met de fietstocht herbebossing in België. Deelnemers kunnen zich per gefietste kilometer laten sponsoren door hun brede vriendenkring. De opbrengst gaat naar de aanplant van nieuw bos. Hiervoor wordt samengewerkt met Cycling for Trees. Nieuwe bossen zijn een belangrijk middel om CO2 weer uit de atmosfeer te halen en voor langere tijd vast te leggen in het hout. Een prachtig voorbeeld van klimaatpositieve actie dus.

Voor Climate Express is het zonneklaar: op vlak van klimaatbeleid moeten we geen pauzeknop indrukken, maar wel het gaspedaal. Alleen met een ambitieus, rechtvaardig en klimaatpositief beleid kunnen we straks onze kleinkinderen recht in de ogen kijken. En daarom geven we gas op onze fietstocht.

 

Wie meer informatie wil of wil inschrijven voor ‘Ride the Tide’ verwijzen we graag naar de website: https://climate-express.be/ride-the-tide-2024-nl/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!