Foto: Dokters van de Wereld

Recht op abortus in België: vrouwenbus vanuit Nederland pleit voor nieuwe abortuswet

Elk jaar trekken meer dan 350 vrouwen* noodgedwongen naar Nederland voor een zwangerschapsonderbreking, omdat ze de wettelijke termijn van twaalf weken hebben overschreden. Wie niet de middelen heeft, moet gedwongen een ongewenste zwangerschap uitdragen. Op donderdag 19 september, de dag van de heropening van het federale parlementaire jaar, organiseerde het “Abortion Right platform” daarom een grootschalige actie met de vraag aan de politici om eindelijk werk te maken van de nieuwe abortuswet.

vrijdag 20 september 2024 15:59
Spread the love

 

Vijftig jaar geleden organiseerden feministische bewegingen “vrouwenbussen” voor vrouwen die naar Nederland trokken voor een abortus. Als verwijzing naar deze historische acties trok op donderdag 19 september een bus met een spandoek langs verschillende symbolische plaatsen in Brussel. De eindhalte van de bus was het Justitiepaleis. Het spandoek: “Voor een abortus moeten we nog steeds naar Nederland. Verander de wet.”

In de bus zaten zo’n dertig vrouwen, die  symbool staan voor de honderden vrouwen die elk jaar geen andere keuze hebben dan naar Nederland te reizen voor een zwangerschapsonderbreking. Eenmaal aangekomen op het Poelaertplein in Brussel, verlieten deze vrouwen de bus met al hun reisbenodigdheden en brachten ze getuigenissen van vrouwen die naar Nederland moesten reizen voor een abortus. Tot slot riep een vertegenwoordiger van het “Abortion Right platform” uitdrukkelijk op aan de Belgische parlementsleden om de aanbevelingen van het expertenrapport te volgen.

“Vijftig jaar na de moedige acties van de feministische bewegingen, zijn we genoodzaakt onze beleidsmakers te herinneren aan de harde realiteit. In 2024 moeten nog steeds veel vrouwen naar Nederland reizen voor een abortus, terwijl dat legaal en veilig in België zou moeten kunnen”, aldus de organisaties.

“We willen vooral de discriminerende aard van de wet benadrukken, want die treft vooral de meest kwetsbare personen in onze maatschappij. Wie immers niet in staat is naar Nederland te gaan voor een behandeling – omwille van de dure kostprijs of de verre verplaatsing – is gedwongen een ongewenste zwangerschap uit te dragen.”

“We roepen de pas verkozen parlementsleden op hun verplichtingen na te komen. Toegang tot abortus is een fundamenteel recht dat beschermd moet worden. Een wetswijziging is essentieel. Het is hoog tijd om dit fundamentele recht volledig te decriminaliseren en komaf te maken met alle belemmeringen en discriminatie.”

 

* De term “vrouw(en)*” verwijst naar iedereen die zwanger kan worden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!