Bron: Grip Vzw / bewerkt door DWM

Mensen met handicap komen 24 september de straat op: “We worden nog steeds behandeld als tweederangsburgers”

Honderden mensen met een handicap zullen dinsdag 24 september Brussel overspoelen voor de Freedom Drive om hun rechten op te eisen. "We hebben meer dan genoeg geduld gehad."

vrijdag 20 september 2024 11:53
Spread the love

 

Honderden mensen met een handicap zullen op dinsdag 24 september in Brussel de straat opgaan voor de Freedom Drive. Ze zullen protesteren voor gelijke rechten en tegen de onbeschikbaarheid van ondersteunende diensten en de voortdurende discriminatie in alle aspecten van het leven.

De stoet vertrekt om 10.45 uur vanaf het Jubelpark en zal richting het Europees Parlement trekken.

“We worden nog steeds behandeld als tweederangsburgers”

Nadia Hadad, medevoorzitter van de Raad van Bestuur van het European Network on Independent Living (ENIL) en bestuurslid van GRIP vzw, benadrukt in een persbericht dat het inmiddels meer dan veertien jaar geleden is dat de Europese Unie en haar lidstaten het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap hebben geratificeerd. “Toch zijn de rechten die ons beloofd waren nog steeds geen realiteit”, aldus Hadad.

“We worden nog steeds behandeld als tweederangsburgers en leiden een gesegregeerd leven. Daarom eisen we nu onze rechten op. We hebben meer dan genoeg geduld gehad.”

Ook andere deelnemers zullen hun stem laten horen: “Ik ben er dit jaar terug bij! Want ik vind het belangrijk om te tonen dat mensen met een handicap met verenigde stem spreken.” Zo laat Fien weten in hetzelfde persbericht.

“Wij willen net zoals iedereen deelnemen aan het dagelijks leven. We willen zelf kunnen kiezen hoe we ons leven leiden.”

“Elke dag opnieuw moeten wij opboksen tegen vele zichtbare en onzichtbare obstakels”

Ook Glenn vertelt over het belang van de actie: “Veel mensen met een handicap zijn vandaag onzichtbaar in onze samenleving en kunnen hun stem niet laten horen. Ik vind het belangrijk om ook voor hen actie te voeren.”

“Net omwille van de vele drempels in onze samenleving slagen veel mensen met een handicap er zelfs niet in om op de Freedom Drive te geraken. Het openbaar vervoer is ontoegankelijk en aangepast vervoer is duur en beperkt beschikbaar”, zo stelt hij.

“Elke dag opnieuw moeten wij opboksen tegen vele zichtbare en onzichtbare obstakels en vooroordelen die het moeilijk of soms onmogelijk maken om deel te nemen aan onze samenleving.”

“We vragen aan de Europese Unie en de lidstaten om ons recht op een onafhankelijk en inclusief leven te garanderen. Er moet dringend actie ondernomen worden. Wij kunnen onze beperking niet wegtoveren, maar de samenleving kan wel degelijk veranderen, zodat wij kunnen meedoen als volwaardige burgers.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!