Bron: Vrede vzw
Opinie - Belgische Coalitie tegen Kernwapens

21 september: Internationale Dag van de Vrede

21 september is door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Elk jaar nodigt de Belgische Coalitie tegen Kernwapens (BCK), de Belgische steden, gemeenten en burgers uit om in de week van 21 september de vredesvlag uit te hangen en zo hun stem te laten horen voor een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld. Dit jaar hebben 169 steden en gemeenten zich bij de oproep aangesloten.

vrijdag 20 september 2024 15:20
Spread the love

 

 

Steeds meer geld voor kernwapens

Ondanks de aanzienlijke inkrimping van de nucleaire arsenalen sinds het einde van de Koude Oorlog, zijn er nog steeds meer dan 12.000 kernwapens in de wereld. De opzettelijke of accidentele ontploffing van slechts één van deze massavernietigingswapens zou genoeg zijn om een onomkeerbare humanitaire en ecologische catastrofe te veroorzaken.

Ondanks deze constante bedreiging voor de mens, ecosystemen en de planeet, en ondanks het feit dat kernwapens al meer dan drie jaar illegaal zijn volgens het internationaal recht – het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens trad op 22 januari 2021 in werking – blijven de kernwapenstaten miljarden uitgeven om hun nucleaire arsenalen te moderniseren en uit te breiden. In 2023 gaven ze samen zeker 82,8 miljard euro uit aan hun kernwapens – dat komt neer op 156.730 euro per minuut!

Hoe zit het met België?

Sinds 1963 liggen in NAVO-verband VS-kernbommen op Belgisch grondgebied, in strijd met de verbintenissen die België aanging door het Non-proliferatieverdrag te ondertekenen en te ratificeren. (Artikel 2, waarin niet-kernwapenstaten zich ertoe verbinden geen overdracht van kernwapens te aanvaarden, of kernwapens te verwerven; en Artikel 6, waarin de ondertekenaars zich ertoe verbinden te goeder trouw onderhandelingen te voeren voor een totale nucleaire ontwapening.)

De Verenigde Staten staat op het punt om zijn kernbommen op Belgische bodem te moderniseren. Ze worden vervangen door B61-12’s, ook bekend als mini-nukes, die gedragen kunnen worden door de nieuwe F-35’s gevechtsvliegtuigen die België aanschaft. Er is echter niets ‘mini’ aan deze mini-nukes, want ze beschikken over drie keer de vernietigingskracht van de bom die op Hiroshima werd gedropt. Het gebruik van slechts één zo’n mini-nuke zou leiden tot een onvoorstelbaar aantal burgerslachtoffers en de massale verwoesting van civiele infrastructuur, waaronder ziekenhuizen. Het zou ook dramatische gevolgen hebben voor het milieu, en een decennialange impact hebben op meerdere generaties. Als er niets wordt gedaan om dit te voorkomen, zullen deze nieuwe massavernietigingswapens in de komende maanden op Belgische bodem worden ontplooid, in weerwil van de wensen en de belangen van de Belgische bevolking.

Wat kan België doen?

België zou een rol kunnen spelen in het internationaal nucleair ontwapeningsregime door de komst van deze nieuwe kernkoppen te weigeren, en door het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens (TPNW) te ondertekenen en te ratificeren.

Het verdrag werd al door 70 staten geratificeerd en door 93 staten ondertekend. Ze erkennen op die manier de dringende noodzaak van wereldwijde nucleaire ontwapening. Via de ‘ICAN Cities Appeal’ roepen meer dan 130 Belgische steden en gemeenten de Belgische regering op om het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens ook te ondertekenen.

Deze Internationale Dag van de Vrede is meer dan ooit het moment om onze politieke leiders te herinneren aan de urgentie van de situatie en aan hun verplichtingen op het vlak van nucleaire ontwapening. Daarom hangen we de vredesvlag uit.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!