Het grootste deel van het publiek voor de stoet van togati bestond uit pro-Palestina activisten. Foto: Comac Leuven.

Actievoerders draaien KU Leuven de rug toe: protest tegen samenwerking met Israël bij opening academiejaar

Bij de opening van het academiejaar aan de KU Leuven keerden activisten hun rug naar de traditionele stoet van Togati. Hiermee willen ze een jaar van protest aankondigen, tot de universiteit al haar banden met Israël verbreekt.

woensdag 18 september 2024 16:01
Spread the love

 

De KU Leuven gaat prat op haar maatschappelijke rol waar zij haar kennis ten dienste stelt van mens en samenleving, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren. En toch houdt ze hardnekkig vast aan bijna 40 samenwerkingsverbanden met verschillende Israëlische instellingen. Die leveren onderzoek en diensten voor het Israëlisch leger en voor de belangrijkste Israëlische wapenproducenten.

Foto: Comac Leuven

Op 18 september opende het academiejaar aan de KU Leuven met de stoet van de Togati van de universiteitshallen naar de Sint-Pieterskerk. Die gelegenheid greep men aan om van de KU Leuven te eisen dat ze haar samenwerking met Israëlische universiteiten stopzet. Activisten keerden de stoet van proffen in de Naamsestraat letterlijk de rug toe in een ‘(mensen)muur van de schande’.

Het initiatief gaat uit van een Leuvense Actiegroep Palestina (LAP) en Shaimaa Camp en wordt mee ondersteund door ABVV, ACV, Cirkus in Beweging, intal, Jong Groen Leuven, KUL4Palestine, de Leuvense vredesbeweging, Oxfam-Wereldwinkels Leuven, Palestina Solidariteit, Workers for Palestine en verschillende professoren van de KU Leuven.

Foto: Comac Leuven

Met de actie wil men de eisen van de studenten van Shaimaa Camp die College De Valk ruim vier maanden hebben bezet ondersteunen. Zij vragen naast een academische boycot van Israël ook dat de KU Leuven de genocide en apartheid erkent, oproept tot een staakt-het-vuren, transparant is over haar samenwerkingsverbanden en Palestijnse studenten beter ondersteunt.

De studenten hebben ook een uitgewerkt onderzoek gepubliceerd waarin onder meer de intieme banden met de Israëlische wapenindustrie en het leger worden blootgelegd van de Israëlische instellingen waar de KU Leuven mee samenwerkt. Daaruit blijkt ook dat de KU Leuven nog steeds deelneemt aan verschillende van dezelfde samenwerkingsprojecten waar de UGent zich eerder dit jaar uit heeft teruggetrokken.

Foto: Comac Leuven

Deze actie, zo laten de organisatoren weten, vormt het begin van een ‘feestjaar’ vol protest en actie tot de KU Leuven elke samenwerking met Israël stopzet.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!