Bron: Canva
Open brief - Anaktisi vzw

Dringend duidelijkheid voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag

De organisatie Anaktisi vzw, die slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag ondersteunt, schrijven in een open brief dat zij in onzekerheid verkeren over de toekomst van hun financiering. Dit gebeurt op een moment waarop de vraag naar hun hulpverlening groter is dan ooit tevoren.

donderdag 12 september 2024 13:16
Spread the love

 

Met deze brief willen wij, Anaktisi vzw, een organisatie die voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag onder andere lotgenotencontacten organiseert, onze ernstige bezorgdheid en ongerustheid uitdrukken.

Anaktisi vzw is een expertisecentrum voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De werking van onze organisatie bestaat uit drie grote luiken: 1) Het opvangen van niet-acute slachtoffers door middel van praatgroepen voor lotgenoten (in Gent, Leuven, Brugge, Brussel en sinds kort ook online), het organiseren van workshops, het voeren van zorggesprekken en het doorverwijzen naar de gepaste hulp; 2) Het geven van lezingen en vormingen aan externe partners (politie, magistraten, Rode Kruis-medewerkers, hulpverleners, artsen in opleiding, scholen, …); en 3) Het meewerken aan het beleid rond seksueel grensoverschrijdend gedrag om de maatschappij slachtoffer-vriendelijker te maken.

Ernstige bezorgdheid en ongerustheid

Op 1 maart 2024 waren we uitgenodigd door bijzondere onderzoekscommissies in het Vlaams Parlement. Tijdens de hoorzitting over de erkenning en noden van slachtoffers zijn wij toen gehoord en hebben we onze werking kunnen uitleggen. We hebben ook onze bezorgdheden en aanbevelingen kunnen brengen en voelden ons toen echt gehoord en gesteund door de parlementsleden.

De Vlaamse onderzoekscommissie heeft toen goed werk geleverd door onder andere de 101 aanbevelingen die zijn voorgelegd. Deze aanbevelingen hebben tot doel om de slachtoffers de nodige erkenning en hulp te bieden, maar ook om vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen. Tijdens de zitting en in de aanbevelingen kwam de nood aan lotgenotencontacten aan bod en wat de meerwaarde is binnen een therapeutisch hersteltraject voor slachtoffers. 

Steeds meer slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag kloppen bij ons aan voor hulp

Door de jaren heen hebben we meermaals contact gehad met departement Zorg, Afdeling Eerste Lijn en Gespecialiseerde Zorg en onze noden voor extra financiële ondersteuning aangekaart. Want steeds meer slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag kloppen bij ons aan voor hulp.

Sinds een aantal jaren zijn we genoodzaakt om met wachtlijsten te werken, omdat we de vraag niet aankunnen met de subsidies die we ontvangen. Dit is meermaals bij het departement aangekaart, maar nooit is op onze vraag ingegaan.

Nog steeds geen duidelijkheid over subsidies

Het subsidieproject waar we nu in zitten loopt ten einde op 31/12/2024 en op de dag van vandaag hebben we nog steeds geen zicht op subsidies voor 2025. Daarom zijn we dan ook verontwaardigd dat tijdens een overleg met de administratie van het Departement Zorg, Afdeling Eerste Lijn en Gespecialiseerde Zorg in juni 2024, ons werd medegedeeld dat er geen duidelijkheid is of en hoe onze organisatie in 2025 gesubsidieerd wordt. Na verschillende opvolgmails hebben we nog steeds geen duidelijkheid!

Tijdens hetzelfde overleg vernamen we ook dat het waarschijnlijk niet realistisch is om de aanbevelingen van de “bijzondere commissie voor de evaluatie van de aanpak van seksueel misbruik in de Kerk en in andere gezagsrelaties in het algemeen en van de rol van instellingen en voorzieningen op het terrein van jeugd, welzijn en onderwijs in het bijzonder” te implementeren, aangezien er geen financiële middelen beschikbaar zijn.

We kregen ook te horen dat er momenteel geen initiatieven zijn vanuit de verschillende Vlaamse departementen om een gezamenlijk actieplan over seksueel grensoverschrijdend gedrag op te stellen. 

Zonder de nodige financiële steun en een gecoördineerde aanpak vanuit de Vlaamse overheid, vrezen wij dat wij onze cruciale werkzaamheden niet kunnen voortzetten

Wij willen onze uitermate grote bezorgdheid over deze situatie kenbaar maken. Zonder de nodige financiële steun en een gecoördineerde aanpak vanuit de Vlaamse overheid, vrezen wij dat wij onze cruciale werkzaamheden niet kunnen voortzetten. Dit zou een enorme tegenslag betekenen voor de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag, die juist nu meer dan ooit behoefte hebben aan adequate ondersteuning en zorg.

Wij doen een dringend beroep op de parlementsleden als vertegenwoordigers van de samenleving en gemeenschap, om deze kwesties met de hoogste prioriteit te behandelen. Wij vragen aan de nieuwe regering om te zorgen dat er voldoende financiële middelen beschikbaar worden gesteld en dat er een gecoördineerd actieplan komt om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken en de slachtoffers te ondersteunen.

We verwachten dat het prachtige noemenswaardige werk van de Vlaamse Onderzoekscommissie, dat resulteert in 101 aanbevelingen, niet het eindpunt blijkt te zijn. 

Wij hopen dat deze bezorgdheid gedeeld wordt en de broodnodige steun en inspanningen worden geleverd om deze belangrijke kwesties aan te pakken. Weet dat wij openstaan om samen verder na te denken, er samen verder aan te werken en tot resultaten te komen. 

Met warme doch verontrustende groet,

 

Floor, Hilde en Céline 

Bestuursleden van Anaktisi vzw

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!