Foto: via X, Guerreros Digitales TV

Wereldwijde acties aan Ecuadoraanse ambassades voor de vrijheid van Jorge Glas

Ecuadoraanse ordetroepen braken op 5 april 2024 hardhandig binnen in de Mexicaanse ambassade en arresteerden de voormalige vicepresident. Wereldwijd wordt actie gevoerd voor zijn vrijlating.

donderdag 5 september 2024 17:08
Spread the love

 

In de afgelopen jaren heeft de inmenging van de Verenigde Staten in Latijns-Amerikaanse landen zich concreet gemanifesteerd in de manipulatie van justitie (lawfare). Progressieve leiders worden vervolgd onder valse beschuldigingen van corruptie, veroordeeld zonder bewijs, gevangen gezet en verhinderd deel te nemen aan het politieke leven van hun land.

Eén van de slachtoffers is voormalig vice-president van Ecuador, Jorge Glas Espinel. Daarom roept het internationaal comité voor de vrijheid van Jorge Glas op tot actie. Op 12 september wordt een brief afgegeven aan de Ecuadoraanse ambassadeur en op 13 september om 18u volgt een sit-in op het Muntplein te Brussel. De brief vind je onderaan het artikel.

Op 12 september wordt een brief afgegeven aan de Ecuadoraanse ambassadeur en op 13 september om 18u volgt een sit-in op het Muntplein

Sit-in op het Muntplein 13 september

De eisen

De eisen van het comité zijn:

– dat het leven en de persoonlijke integriteit van Jorge Glas worden gewaarborgd.

– dat hij, in overeenstemming met het internationaal recht, onmiddellijk een vrijgeleide naar Mexico krijgt via de Zwitserse ambassade in Quito.

– dat Jorge Glas onmiddellijk zijn vrijheid terugkrijgt, zonder restricties.

– dat degenen die verantwoordelijk zijn voor deze schendingen van het Internationale Recht vervolgd en berecht worden volgens het strafrecht.

In België wordt de actie onder meer ondersteund door de Belgische afdeling van het Netwerk van Intellectuelen, Kunstenaars en Sociale Bewegingen ter Verdediging van de Mensheid, door Marc Roymans, secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV te Antwerpen, en door de solidariteitsorganisatie INTAL.

Jorge Glas. Foto: Nieuwsagentschap Andes, Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 DEED

De lawfare tegen Glas leidde in december 2017 tot zijn veroordeling tot zes jaar gevangenisstraf voor de zogenaamde Odebrecht-zaak. Jorge Glas bleef gevangen tot november 2022, terwijl intussen een felle vervolging tegen hem werd gehandhaafd. Twee “habeas corpus” werden herroepen op direct initiatief van de president van de republiek.

Zijn grondwettelijke rechten op strafvermindering voor goed gedrag en het uitzitten van zijn straf in een open regime werden hem ontzegd. De Ecuadoraanse staat weigerde ook om de voorzorgsmaatregelen van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR) uit te voeren.

De inval in de Mexicaanse ambassade was een interventie zonder precedent, in strijd met de meest elementaire internationale diplomatieke normen

In januari 2023 kreeg Glas eindelijk het recht om zijn straf in vrijheid uit te zitten, maar de bedreigingen en valstrikken tegen hem gingen door. Op 17 december 2023 stapte Glas uiteindelijk de Mexicaanse ambassade in Ecuador binnen, die hem op 5 maart 2024 politiek asiel verleende.

In plaats van Glas een veilige overtocht naar Mexico te verlenen, viel de regering van Daniel Noboa op diezelfde dag, 5 maart, met geweld de Mexicaanse ambassade in Quito binnen en ontvoerde en arresteerde Jorge Glas. Dat was een interventie zonder precedent, in strijd met de meest elementaire internationale diplomatieke normen.

Tegenover Jorge Glas schond de Ecuadoraanse regering verschillende verdragen, waaronder het Verdrag van Wenen inzake diplomatieke betrekkingen. Onderaan het artikel een overzicht van de verdragen die werden geschonden.

De strijd voor de vrijheid van Jorge Glas voedt de strijd tegen alle wettelijke vervolging van progressieve leiders

De strijd voor de vrijheid van Jorge Glas voedt de strijd tegen alle wettelijke vervolging van progressieve leiders. Daarom de oproep aan alle verdedigers van democratie, nationale soevereiniteit, aan arbeidersorganisaties en sociale bewegingen om op 12 en 13 september wereldwijd acties te organiseren aan de ambassades van Ecuador.

 

Annex: de verdragen die de Ecuadoraanse regering schond:

  • het Verdrag van Wenen inzake diplomatieke betrekkingen van 1961
  • het Verdrag van Caracas inzake diplomatiek asiel van 1954
  • het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten van 1966
  • het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling van 1984
  • het Amerikaanse Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, bekend als het “Pact van San José” van 1969
  • de Inter-Amerikaanse Conventie ter Voorkoming en Bestraffing van Foltering van 1987
  • het Federale Wetboek van Strafrecht van Mexico (strafbaar feit van ontvoering)
  • het integrale wetboek van strafrecht en de grondwet van de Republiek Ecuador

 

Lees ook: Ecuador: internationale lawfare en regionale destabilisatie

 

Brief aan Ecuadoraanse ambassadeur

x

x

x

 

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!