Vlag in Nieuwpoort. Foto: Belgische coalitie tegen kernwapens
Opinie - Pax Christi

Gevaarlijk voor onze samenleving: meer oorlogsmateriaal ten koste van wie ziek is of op pensioen is

Pax Christi spreekt zich uit over gelekte nota en lanceert petitie.

dinsdag 3 september 2024 13:31
Spread the love

 

Pax Christi Vlaanderen reageert geschokt op de nota van de regeringsonderhandelingen die uitlekte naar de pers: ze bevat ingrepen die onze samenleving ronduit in gevaar brengen. De aangekondigde budgetverhoging voor defensie en veiligheidsdiensten swingt de pan uit. De nota spreekt over 2 miljard (2.000.000.000) euro extra. De vredesbeweging is verontwaardigd omdat deze uitgaven absoluut niet nodig zijn om meer veiligheid te creëren, en bovendien onze gezondheid en welvaart in gevaar brengen. Onder het mom van meer veiligheid komt onze veiligheid juist in het gedrang.

Oorlogsnarratief versus vredesopbouw

We zien duidelijk hoe het oorlogsnarratief – met name ‘bewapening zorgt voor veiligheid’ – de politieke onderhandelaars heeft ingenomen. Dit narratief wordt o.a. gevoed door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Maar na meer dan 2 jaar gewapende strijd is het wel duidelijk dat er nood is aan een andere weg om dit conflict te beëindigen. Pax Christi ziet enkel mogelijkheden in diplomatieke onderhandelingen, weg van verdere escalatie van het conflict. Vredesopbouw is cruciaal voor onze veiligheid.

Meer wapens zorgden nog nooit voor meer veiligheid

Het is geen geheim dat de wapenindustrie ondertussen stevig lobbyt om meer wapens te verkopen. Het oorlogsnarratief “bewapening zorgt voor veiligheid” wint daardoor steeds meer terrein. In de recente geschiedenis werd echter geen enkele oorlog succesvol beëindigd door wapens: niet in Afghanistan, Irak of Soedan om maar enkele te noemen.

Een deel van de beleidsmakers laat zich blijkbaar leiden door het bewapeningsverhaal. Deze tendens is ronduit gevaarlijk voor onze samenleving. Pax Christi is verwonderd en geschokt dat ook christelijk geïnspireerde en progressieve politici zich hierdoor hebben laten vangen. Pax Christi pleit voor de inzet op een breed pakket aan alternatieven op oorlog, zoals diplomatie en conflictpreventie via vertrouwenwekkende maatregelen, samenwerking en institutionele uitwisseling.

Oproep aan christelijk geïnspireerde en progressieve politici

De federale regering is nog niet gevormd dus de kaarten zijn nog niet gespeeld. Pax Christi dringt er bij christelijk geïnspireerde en progressieve politici op aan, hun positie in de onderhandelingen aan te passen en niet mee te gaan in het oorlogsnarratief. Dit uitgelekt voorstel is een directe aanval op de sociale fundamenten van onze samenleving, waarbij grote groepen mensen, waaronder de zieken en ouderen, dreigen de dupe te worden.

Daarom roept ze ook burgers op om de petitie te ondertekenen en zo de druk op te voeren op de onderhandelaars.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!