Foto: Richard Medhurst
Mediakritiek - Chris Hedges, Scheerpost,

Aanhouding Brits journalist Medhurst voor terrorisme is de nieuwe norm

De aanhouding van Brits journalist Richard Medhurst, één van de vurigste critici van de genocide in Gaza en de apartheidsstaat Israël, maakt deel uit van de gestage mars naar de criminalisering van de vrije journalistiek. Chris Hedges: “Als we ons niet krachtdadig verzetten tegen de aanhouding van Medhurst, dan zullen arrestaties als die van Medhurst de nieuwe norm worden”.

dinsdag 3 september 2024 12:58
Spread the love

 

Waar de norm voor aanhouding van personen door de Britse politie tot voor kort nog Schedule 71 was, werd Medhurst de eerste journalist in Groot-Brittannië die gearresteerd wordt op basis van Section 12 2van de draconische Terrorism Act.

Nadat hij door zes agenten in hechtenis werd genomen en al zijn elektronische apparatuur in beslag werd genomen, plaatste de politie hem in 24 uur geïsoleerde afzondering. Hij werd vervolgens vrijgelaten onder borgtocht, zonder dat een aanklacht werd geformuleerd3. Hij zal nog voor minstens drie maanden onderwerp van onderzoek blijven en kijkt aan tegen een beschuldiging voor strafbare feiten die kunnen leiden tot 14 jaar gevangenisstraf.

Deze aanhouding is bedoeld om zijn werk lam te leggen, alsook het werk van iedereen die de massaslachting van Israël openlijk aanklaagt. Het is een sinistere waarschuwing aan het adres van al wie opkomt voor de rechten van de Palestijnen.

De bedoeling is een afschrikeffect te creëren om de ontmaskering van de genocidale veldtocht van Israël in Gaza – en ook in toenemende mate op de Westelijke Jordaanoever – te verhinderen. Wat evenmin mag naar boven komen, is de actieve collaboratie van de VS en Britse regeringen bij de uitroeiing van het Palestijnse volk .

De arrestatie van Medhurst heeft in de verste verte niets te maken met het verijdelen van terrorisme, tenminste niet voor wie nog steeds gelooft dat journalistiek geen vorm van terrorisme is.

Als we ons niet krachtdadig verzetten tegen de aanhouding van Medhurst, als we het inzetten van terrorismewetten om journalisten tot zwijgen te brengen niet veroordelen, inbegrepen journalisten als de Schotse Craig Murray, correspondent van de Grayzone, Kit Klarenberg en wijlen David Miranda, die met Glenn Greenwald samenwerkte over de gelekte documenten van voormalig systeembeheerder bij de NSA Edward Snowden, dan zullen arrestaties als die van Medhurst de nieuwe norm worden4.

 

Dit is de vertaling van Chris Hedges: My Thoughts on the Arrest of Richard Medhurst. Voormalig New York Times journalist Chris Hedges publiceert de Chris Hedges Report.

Notes:

1   Schedule 7 is een hoofdstuk van de Terrorism Act, houdt in dat de autoriteiten elke persoon mag aanhouden die ze verdenken iets te maken te hebben met terrorisme, zonder voorafgaande vermoedens of bewijzen. Een aanhouding mocht aanvankelijk niet langer dan 9 uur duren (nvdr).

2   Section 12 van dezelfde Terrorism Act gaat veel verder van Schedule 7. Aanhouding gebeurt voor vermoeden van actieve steun aan terroristische organisaties, waar straffen van minimum 3 maand tot 14 jaar gevangenis op staan (nvdr).

3   Dit betekent concreet dat de beschuldigde persoon niet weet waar hij/zij precies van wordt beschuldigd, wat het hem/haar onmogelijk maakt een verdediging voor te bereiden (nvdr).

4   Deze waarschuwing van Chris Hedges op 24 augustus 2024 werd vijf dagen later bevestigd door de aanhouding van onafhankelijk journaliste Sarah Wilkinson. Daarbij gingen gemaskerde politie-agenten zo ver de urne van haar moeder op de vloer uit te schudden. Dit buitensporig en openlijk wanstaltig gedrag tijdens aanhoudingen kan alleen maar verklaard worden door de toestemming die deze agenten van hogerhand krijgen om zo intimiderend tekeer te gaan. Men kan zich maar inbeelden hoe de media berichten over identieke feiten wanneer die zich in Rusland of Hongkong zouden voordoen. Een verder element is dus ook de inschikkelijkheid van de mainstream media om dit impliciet goed te keuren door er niet of selectief vooringenomen over te berichten (nvdr).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!