Of het de NAVO is, de VS, de EU-Commissie, het IMF, de waarschuwing klopt altijd
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

VS-verkiezingen: het mainstreamverhaal versus wat ondertussen in de echte wereld daarbuiten gebeurt

Deze tegendraadse selectie is bijna volledig gewijd aan de komende verkiezingen in de VS. Je weet wel, die verkiezingen waar je mag kiezen tussen 'genocide met een bezorgde blik' of 'genocide met een cynische glimlach'. Die verkiezingen ook waar je kiest tussen twee kandidaten van de status quo van binnenlands antisociaal en buitenlands agressief beleid. Met als extra iets heel anders, een gesprek met Pepe Mujica, voormalig president van Uruguay.

vrijdag 30 augustus 2024 09:18
Spread the love

 

Presidentskandidaat Hillary Clinton in 2016. Foto: Lorie Shaul/CC BY-SA 2:0

Rusland zou opnieuw pogen om de VS-verkiezingen te ‘beïnvloeden’, opnieuw met meerdere honderdduizenden dollars (en opnieuw zonder bewijs). Er wordt inderdaad zware invloed uitgeoefend op de verkiezingen in de VS. De Israëllobby AIPAC heeft tot nu in 2024  100 miljoen dollar besteed aan beïnvloeding van de parlementsverkiezingen – met succes werden pro-Palestijnse kandidaten in de voorverkiezingen overwonnen door pro-Israël kandidaten. Vreemd genoeg wordt dit geen inmenging genoemd…

 

Screenshot YouTube Caitlin Johnstone

De Australische onafhankelijke journaliste Caitlin Johnstone komt hier regelmatig aan bod. En af en toe vertalen we haar. Ze is echter te goed en te productief om dat voortdurend te doen. Deze week plaatsen we haar zelfs tweemaal in Tegendraads. In deze Caitlin’s Newsletter vat ze de essentie van verkiezingen in de VS samen: je krijgt een keuze tussen twee kandidaten, maar je stemt voor geen enkel punt dat je verwezenlijkt zou willen zien. Daar heeft de kiezer geen enkele invloed op. 

 

Screenshot YouTube Caitlin Johnstone

En met deze Opinie klopt Caitlin Johnston op dezelfde nagel. Het probleem is niet dat de VS op het punt staan de ‘verkeerde’ president te verkiezen. Het echte probleem is het voortbestaan van het VS-imperium, wie er ook president wordt. Het probleem is honderden militaire basissen over de wereld, de wapenindustrie, de oorlogen, unilaterale economische boycotmaatregelen en de sociale rampspoed in eigen land, waar deze verkiezingen geen enkele impact op hebben.

 

Pepe Mujica. Foto: Pablo Valladares/Câmara dos Deputados/CC BY-SA 3:0

Iets heel anders als afsluiter. Hier vind je een boeiend interview in het Spaans met Joé ‘Pepe’ Mujica, voormalig president van Uruguay (je kan het ook in het Engels lezen, maar dan moet je eerst een account aanvragen) in de Spaanstalige New York Times (NYT). De internationale versies, meer nog de niet-Engelstalige versies van de NYT, laten meer kritische stemmen toe dan de binnenlandse versie. Je vraagt je af waarom? (Dit is een retorische vraag, ze beantwoorden hoeft niet).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!