Foto: Artsen Zonder Grenzen
Opinie - Handicap International

30 ingo’s uiten bezorgdheid over dreigende ineenstorting van humanitaire respons in Gaza

30 internationale niet-gouvernementele organisaties (ingo's) uiten hun grote bezorgdheid over de dreigende ineenstorting van de humanitaire hulpverlening in Gaza. Aanhoudende operationele beperkingen en een steeds kleiner wordende veiligheidszone opgelegd door Israël verergeren de situatie.

donderdag 29 augustus 2024 10:36
Spread the love

 

Steeds strengere beperkingen op de hoeveelheid contant geld die Gaza binnenkomt, het beperkte aantal toegestane medische en andere essentiële goederen, en gedwongen verplaatsingsbevelen dwingen burgers en hulpverleners naar een gebied van minder dan 38.000 vierkante meter, waar militaire operaties hen blijven bedreigen. Deze omstandigheden maken het extreem moeilijk om de dringend benodigde hulp te verlenen.

Deze nieuwe beperkingen komen op een moment waarop de humanitaire hulp al zwaar onder druk staat. In juli bereikte de hoeveelheid hulpgoederen die Gaza binnenkwam het laagste punt sinds het begin van het militaire offensief meer dan tien maanden geleden.

“De humanitaire hulp in Gaza staat op instorten, waardoor duizenden mensen zonder basisvoorzieningen zitten. Nergens is het veilig; mensen leven in constante angst voor gedwongen evacuaties en nieuwe aanvallen. We moeten de humanitaire zones beschermen en hulpverleners veiligstellen, zodat zij levensreddende hulp kunnen blijven bieden aan degenen die het hardst getroffen zijn. Het is tijd om in actie te komen en te laten zien dat menselijkheid nog leeft”, zegt Camilla Dogliotti, directeur van Handicap International in de Palestijnse gebieden.

De toenemende beperkingen voor INGO’s zien er als volgt uit. Er zijn geen effectieve maatregelen om hulpverleners in Gaza te beschermen. INGO’s nemen ongekende risico’s om hulp te bieden. Israël heeft geprobeerd zogenaamde ‘veilige zones’ in te stellen en een notificatiesysteem opgezet waarmee organisaties hun locaties en bewegingen kunnen doorgeven aan de Israëlische strijdkrachten, zodat ze niet worden getroffen. Maar deze maatregelen bieden geen echte veiligheid; ze herinneren Israël er alleen aan om zijn verplichtingen onder internationaal recht na te komen – schade aan burgers, burgerdoelen en hulpverleners te vermijden. Helaas bieden deze maatregelen geen echte bescherming en blijven hulpverleners doelwit.

Het laatste evacuatiebevel trof twee woonblokken binnen de veiligheidszone, waardoor de omvang van de zone afnam van 12,6% naar slechts 11% van de Gazastrook. Door de locatie van deze blokken groeit de vrees dat de veilige zone binnenkort in twee aparte gebieden kan worden opgesplitst, wat de toegang tot burgers in nood verder beperkt.

Bij het uitvaardigen van gedwongen verplaatsingsbevelen maken de Israëlische strijdkrachten duidelijk dat er grootschalige grondoperaties zullen volgen in die gebieden. Dit dwingt humanitaire organisaties om voortdurend te verplaatsen en hun operationele gebied steeds verder te verkleinen, waardoor het steeds moeilijker wordt om hulp te verlenen op basis van fundamentele humanitaire principes.

Daarnaast heeft de Coördinatie van Overheidsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) – een eenheid binnen het Israëlische Ministerie van Defensie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van civiele en humanitaire zaken in de bezette Palestijnse gebieden – aangegeven dat de hoeveelheid contant geld die via internationale medewerkers naar Gaza mag worden gebracht, mogelijk wordt verlaagd van 2.800 dollar naar 500 dollar. Voor veel organisaties betekent deze verlaging dat zij essentiële uitgaven, zoals voedsel voor medewerkers, terugkerende kosten zoals huur en salarissen, niet meer kunnen dekken. Een liquiditeitscrisis heeft geleid tot een ernstig tekort aan contant geld, waardoor de meeste mensen geen geld kunnen opnemen bij banken.

Strenge beperkingen op goederen die Gaza binnen mogen, belemmeren de distributie van essentiële producten aan burgers en vergroten de risico’s voor hulpverleners. Israël heeft een breed scala aan artikelen verboden vanwege hun mogelijke dubbel gebruik voor militaire operaties. Maar met essentiële items zoals luiers en antibiotica op deze lijst, is het de vraag of deze beperkingen wel gerechtvaardigd zijn.

“Israël eist dat burgers naar nog kleinere gebieden in Gaza verhuizen, waar zij niet beschermd zijn tegen het conflict. Dit gaat gepaard met andere toenemende beperkingen. Als deze situatie zich blijft ontwikkelen zoals nu, zal dit de hulpoperaties zo ernstig belemmeren dat het uiteindelijk onmogelijk wordt om essentiële hulp aan burgers in Gaza te leveren.

“Er is geen manier om burgers te beschermen of om de risico’s voor ons personeel en onze partners te verminderen. Een staakt-het-vuren is de enige optie om de veiligheid van burgers en hulpverleners te waarborgen en ervoor te zorgen dat hulp de miljoenen mensen in Gaza die in grote nood verkeren, bereikt”, zegt Lilu Thapa, regionaal directeur Midden-Oosten van de DRC.

De ondertekenende ingo’s roepen de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen en een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren te bewerkstelligen om burgers te beschermen en ervoor te zorgen dat levensreddende hulp alle mensen in nood bereikt, zonder de veiligheid van humanitair personeel in gevaar te brengen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!