Foto: Alisdare Hickson/CC BY-SA 2:0
Opinie -

Shin Bet: In Israël vervelt zionisme tot fascisme

Israël is in de greep van “Joodse Terreur”, dat zeggen niet de pro-Palestijnse betogers in heel de wereld, maar Ronen Bar, chef van de Israëlische geheime binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet. Wanneer de Shin Bet spreekt, is aandachtig luisteren geboden.

maandag 26 augustus 2024 14:21
Spread the love

 

Shin Bet1 staat op de eerste lijn in de strijd tegen het Palestijnse verzet, en heeft er alle belang bij om zo nuchter mogelijk de kolonisatie van Palestina te analyseren, de gedachtenwereld, motivaties en frustraties van zijn vijand te doorgronden en de krachtverhoudingen in te schatten. Zijn analyses zijn daarom het overdenken waard.

In een Open Brief in de Israëlische krant Haaretz slaat de chef van Shin Bet een alarmkreet. De aanhef van zijn brief aan de Israëlische regering begint zo: “Ik schrijf u deze brief terwijl ik lijd, in grote angst leef, als een Jood, als een Israëli, en als een lid van de veiligheidsdiensten”.

Ronen Bar stelt dat terreurgroepen van kolonisten als kool groeien en hun aanslagen tegen Palestijnse boeren en dorpen op de Westelijke Jordaanoever zich vermenigvuldigen. Aanslagen, moorden, brandstichtingen, vernietiging van akkers en huizen, uitdrijvingen: de misdaden gaan crescendo.

Screenshot haaretz.com

Ministers moedigen deze terreur aan en overheidsdiensten ondersteunen ze. Kolonisten worden voorzien van aanvalswapens en kogelvrije vesten. Voor aanslagen knijpen politie en leger een oogje dicht, of zorgen zelfs voor “heimelijke steun”. Bij (de zeldzame) administratieve aanhoudingen worden Israëlische terroristen in de watten gelegd en bij hun vrijlating worden ze bedankt met financiële steun en lof.

De schade die aan de Joodse staat wordt aangebracht “is onbeschrijflijk”, schrijft Ronen Bar: “een globaal verlies aan legitimatie, zelfs bij onze beste bondgenoten, (…) een afglijden naar een sfeer van bestuurloosheid, en bovenal, een gigantische smet op het judaïsme en op ons allen.’

Ronen Bar, chef Shin Bet sinds 13 oktober 2021. Foto: Amos Ben gershom/CC BY-SA 3:0

De Shin Bet benadrukt dat deze fascistische terreur niet zomaar aan de rand van de Israëlische samenleving gedijt. Het gaat volgens Ronen Bar niet om (ultra-)nationalistische terreur, maar om “Joodse terreur”, om terrorisme dat in de Joodse ziel van Israël woekert. (Bronnen: The Times of Israel, Jerusalem Post, Haaretz, alle 22/8/24)

Voeg er de slachtingen van het Israëlische leger in Gaza aan toe (wat Ronen Bar niet doet) en de spill-over ervan in de Israëlische gevangenissen waar Palestijnse gevangenen worden gemarteld, en het wordt duidelijk dat terrorisme tot in de poriën van de zionistische staat is genesteld.

Deze noodkreet van de Shin Bet luidt het einde van het historische zionisme in. De lange duur van de koloniale oorlog, het hevige verzet van het Palestijnse volk en de dreiging die uitgaat van de internationale vertakkingen van het strijdtoneel hebben de kolonisator diepgaand veranderd.

Ami Ayalon, een van de voorgangers (1996-2000) van Ronen Bar aan het hoofd van Shin Bet, zei het in een interview op CNN zo: “Wij verliezen onze identiteit als volk, als Joden en als mensen. (…) De idee dat we het recht hebben te doden wordt een tweede natuur. Wij vragen ons niet meer af waarom. Het wordt een tweede natuur.” (Amanpour/Ayalon, CNN, 24/6/24)

Het woord ‘fascisme’ in de mond nemen gebeurt al te dikwijls en onbezonnen, maar het is hier op zijn plaats: fascistische groepen die te vuur en te zwaard een volk dat zich verzet willen verwoesten, koloniseren nu de Israëlische staat zelf. Het zionisme vervelt tot fascisme, penetreert de staatsbureaucratie en aan het eind wacht een klassieke militare dictatuur.

Aimé Césaire beschreef in zijn Discours sur le colonialisme (1955) het mechanisme dat vandaag in Israël wordt uitgerold. Hij had het over Vietnam, Madagaskar en Frankrijk, maar zijn woorden zijn eenvoudig te transponeren naar Palestina, Israël en Europa:

“Wij moeten bestuderen hoe de kolonisatie de kolonisator ontmenselijkt, hem in de echte betekenis van het woord brutaliseert, hem naar beneden haalt, in hem begraven instincten tot leven brengt, zijn hebzucht, gewelddadigheid, racisme en moreel relativisme opwekt.”

“Telkens een hoofd wordt afgehakt of een oog wordt uitgestoken, wordt dat in Frankrijk geaccepteerd; telkens een klein meisje wordt verkracht, wordt dat in Frankrijk geaccepteerd; telkens een Madagaskarees wordt gemarteld wordt dat in Frankrijk geaccepteerd en krijgt de beschaving een dood gewicht te torsen en vindt een universele achteruitgang plaats, doet koudvuur zich voor en verspreidt de infectie zich.”

“En uiteindelijk, nadat alle verdragen werden geschonden, alle leugens werden verspreid, alle strafexpedities werden getolereerd, alle patriotten werden gemarteld, alle rassensuprematie werd aangemoedigd en alle opschepperij werd geëtaleerd, is een gif in de aderen van Europa gespoten dat langzaam maar zeker het continent doet afglijden naar barbaarsheid.”

 

Note:

1   Shin Bet is de afkorting van Sheru- ha-Betahon (veiligheidsdienst). Deze dienst bewaakt de binnenlandse veiligheid, terwijl de Mossad vooral buitenlandse inlichtingen en operaties, waaronder moordaanslagen in het buitenland, als opdracht heeft. In de praktijk loopt de werking van beide diensten door elkaar.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!