Bron: PxHere / CC0
Opinie - Beroepsfederaties en vakbondsorganisaties kunsten

Grote bezorgdheid over het kunstwerkstatuut

Federale onderhandelingen: de beroepsfederaties en vakbonden die de werknemers in de kunstensectoren vertegenwoordigen zijn erg bezorgd over de plannen om het zogenaamde kunstwerkstatuut af te schaffen. We vrezen dat men de toegang tot cultuur voor het publiek zal bemoeilijken.

donderdag 22 augustus 2024 12:19
Spread the love

 

De beroepsfederaties en vakbondsorganisaties hebben uit betrouwbare bron vernomen dat de derde versie van de “supernota” die werd opgesteld in het kader van de vorming van een coalitieregering een paragraaf bevatte waarin het statuut van de werknemers in de kunsten werd afgeschaft, terwijl dit kunstwerkstatuut pas in januari 2024 in werking trad.

We bedanken de politieke partijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen (waaronder de initiatiefnemers van de hervorming en andere beleidsmakers die begaan zijn met cultuur) die zich verzetten tegen deze afschaffing en roepen hen op om het nieuwe statuut van kunstwerkers en het bijbehorende uitkeringsstelsel tegen alle druk in te verdedigen en vast te houden aan deze standpunten.

Ter herinnering: In de kunsten wordt op een specifieke manier gewerkt: contracten van zeer korte duur, onzichtbaar werk, lage lonen, enzovoort. De opeenvolgende crisissen hebben de culturele sector bovendien hard getroffen.

De vorige federale regering was zich bewust van de noodzaak om de specifieke regeling voor kunstwerkers te hervormen – gevat in het kader van de sociale zekerheid en werkloosheid – om de duurzaamheid van een dynamische economische sector (5% van het BBP !) te garanderen. En ook om de toegang tot cultuur voor iedereen te garanderen dankzij de activiteiten van kunstwerkers.

We wijzen erop dat de hervorming van dit statuut in werking is getreden op 1 januari 2024 en dat rechtszekerheid gegarandeerd moet worden voor de betrokkenen.

Met betrekking tot de onderhandelingen over de belastinghervorming dringen de beroepsfederaties en vakbonden er bovendien bij de onderhandelaars op aan om af te zien van het idee om het verlaagde btw-tarief te verhogen van 6% naar 9%, onder andere voor culturele producten en diensten, waarvoor momenteel 6% btw geldt.

Ter info: veel culturele spelers, die niet belastingplichtig zijn en soms gratis diensten moeten verlenen uit hoofde van de opdrachten die hen door de overheid zijn toevertrouwd, kunnen de btw niet aftrekken (bijvoorbeeld culturele centra, bepaalde theaters, festivals, enz.) Een verhoging van de BTW naar 9% zou voor veel van hen leiden tot een de facto verhoging van de kosten en lasten, met onvermijdelijke gevolgen voor de gehanteerde prijzen en de daadwerkelijke toegang tot culturele activiteiten voor iedereen.

Tot slot heeft de Franstalige boekensector al te kampen met ongunstige concurrentie uit Frankrijk, waar een btw-tarief van 5,5% geldt. Op dit moment zijn het de boekhandelaren die dit kleine verschil opvangen in hun marge, wat niet meer mogelijk zou zijn als het verschil verhoogd zou worden naar 3,5%.

ABDIL

Acteursgilde

ACV Puls – Cultuurvakbond

ACLVB

Aires Libres

AMBITUS

Artists United

ARTeM

Asbl Festival d’Art

ASTRAC

ATPS

BBTK Federaal

BEMontage

BIMA

CTEJ

CCTA

CGSLB

COURT-CIRCUIT

CSC Culture

DeAuteurs

Elles Font des Films

laFAP

FTA

FACIR

Fazz

FCI

FEAS

Fédérations des conteurs

FeBeME

FLIF

Forum de la Création Musicale

Hors-Champ

IRW-CGSP-CULTURE

Jazzstation asbl

La Chapelle de Verre (Fauquez)

LES LUNDIS D’HORTENSE

NICC

PRO SPERE

M-Collectif

La RAC

PLAYRIGHT

SABAM

SACD

SCAM

Scenaristengilde

SETCa-FGTB Fédéral

SETCA Culture BHV

State of the Arts

Unie van Regisseurs

Union des Artistes du Spectacle (UAS)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!