Een logo van de BDS-beweging.

Activisten dwingen AXA zich terug te trekken uit Israëlische banken betrokken bij bezetting

Onder druk van een jarenlange campagne van activisten stopt de Franse grootbank AXA haar leningen aan Bank Hapoalim, Israel Discount Bank en Bank Leumi.

woensdag 21 augustus 2024 12:39
Spread the love

 

Deze banken vormen de financiële ruggengraat van Israëls illegale nederzettingen op bezet Palestijns gebied, en hun betrokkenheid werd al langer veroordeeld als medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten.

Druk werkt

De wereldwijde campagne “Stop AXA Assistance to Israeli Apartheid” richtte zich specifiek op AXA’s investeringen in Israëlische banken en Elbit Systems, een defensiebedrijf dat betrokken is bij operaties in bezet Palestijns gebied. De druk van deze campagne, die gepaard ging met oproepen tot desinvestering, reputatieschade en consumentenboycots, heeft uiteindelijk AXA ertoe gedwongen om zijn investeringen terug te trekken.

AXA werd eerder al gedwongen om gedeeltelijk te desinvesteren uit Elbit Systems in december 2018 en maart 2019, en volledig tegen het einde van 2019. De campagne slaagde er ook in om AXA te laten desinvesteren uit twee Israëlische banken, Bank Mizrahi-Tefahot en First International Bank of Israel, tegen het einde van 2022.

Uit een rapport dat op 30 september 2023 werd gepubliceerd door de onafhankelijke onderzoeksorganisatie Profundo, bleek echter dat AXA nog steeds voor meer dan 20 miljoen dollar aan aandelen had in drie Israëlische banken: Bank Hapoalim, Israel Discount Bank en Bank Leumi. Onder toenemende publieke druk verkocht AXA op 24 juni 2024 effectief al zijn investeringen in deze drie banken. Het rapport bevestigt ook dat AXA sinds ten minste 31 december 2022 niet heeft herbelegd in Bank Mizrahi-Tefahot of First International Bank of Israel.

Verbreek alle banden

Fiona Ben Chekroun, Europa-coördinator voor de door Palestijnen geleide BDS-beweging, reageerde verheugd: “BDS-druk werkt. De bevestiging van AXA’s desinvestering uit alle Israëlische banken en Elbit Systems is een belangrijke mijlpaal voor de beweging, en volgt op jaren van strategische BDS-campagnes.”

In het vonnis van het Internationaal Gerechtshof op 19 juli 2024 werd Israël schuldig bevonden aan Apartheid, en de militaire bezetting en annexatie van Palestijns grondgebied als illegaal werden bestempeld. Dit vonnis legt een wettelijke verplichting op aan alle staten, lokale overheden, bedrijven en instellingen om onmiddellijk alle vormen van medeplichtigheid die Israël in staat stellen zijn illegale militaire bezetting voort te zetten, te beëindigen. Dit omvat ook het beëindigen van de medeplichtigheid aan de genocide in Gaza en het onderliggende regime van kolonialisme en apartheid dat Israël al 76 jaar handhaaft.

Het vonnis geeft daarmee extra ruimte voor activisten om te streven voor Boycot, Desinvestering en Sancties. “Al is de misdaad nog zo snel, volgehouden druk achterhaalt ze wel”, aldus Willem Staes, Midden-Oosten-expert bij 11.11.11. “Nu ook het Internationaal Gerechtshof in juli 2024 bevestigde dat er sprake is van annexatie en apartheid in bezet Palestijns gebied, is er maar één logische keuze: verbreek alle banden met de nederzettingen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!