Foto: Facebook Belgian Anti-fur Movement
Belgian Anti-fur Movement

Kledingmerk MaxMara gaat bontvrij na druk van actievoerders

MaxMara Fashion Group (MMFG) heeft aangekondigd dat het vanaf nu wereldwijd geen bont meer zal gebruiken of aanbieden in zijn meer dan 20.000 winkels of online. Deze bontvrije politiek geldt voor alle onderdelen van de groep, dus niet enkel het meest bekende onderdeel, MaxMara zelf, bekend voor luxueuze damesmode, maar ook Marina Rinaldi, Weekend MaxMara, Sportmax, Max & Co en Intrend. In België heeft MaxMara winkels in Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Knokke en Hasselt.

vrijdag 9 augustus 2024 16:57
Spread the love

 

Tientallen dierenrechtenorganisaties in de Verenigde Staten, Europa, Japan en Australië hebben het afgelopen jaar intensief samengewerkt om deze bontvrije politiek af te dwingen. Sinds 2023 drongen grote lobby-organisaties zoals de Fur Free Alliance, Bont voor Dieren en Humane Society International, maar in België ook GAIA, er bij het management in Italië op aan om bont op te geven als materiaal.

Officiële aankondiging

Sinds april 2024 had MMFG alle bont in zijn winkels en van zijn websites verwijderd. Maar voor de activisten op het terrein, zoals de Belgian Anti-fur Movement (BAM), volstond dit niet. Zij wilden ook een officiële aankondiging dat het concern geen bont meer zou gebruiken in de toekomst. Die aankondiging is er dus gisteren gekomen.

In België protesteerden activisten van de Belgian Anti-fur Movement de afgelopen maanden drie keer bij de winkel van MaxMara in Gent, en twee keer bij die in Maastricht. Het protest verliep telkens luidruchtig, met megafoon, spandoeken, borden en het scanderen van slogans, tot ongenoegen van de winkeluitbaters. De laatste actie in Gent vond afgelopen zaterdag 3 augustus plaats.

Maar ook online vonden veel prikacties plaats: op Instagram, Facebook en X bleven activisten de link leggen tussen dierenuitbuiting en merken van de groep, bijvoorbeeld in commentaren onder berichten die deze merken online plaatsten. Hierdoor kwamen zij hoe langer hoe meer in een negatief daglicht te staan.

Actie aan huis van managers

Wat volgens de Belgian Anti-fur Movement uiteindelijk de doorslag heeft gegeven, was de zogenaamde escalatie in de afgelopen twee maanden door activisten van de Coalition to Abolish the Fur Trade (CAFT) in de Verenigde Staten. Zij gingen in verschillende steden niet enkel winkels binnen (de zogenaamde disruptions), maar zochten ook op waar managers en kaderpersoneel van de groep woonden en gingen dan voor hun huis protestacties houden. Hierdoor legden ze zo’n grote druk op het personeel, dat het gewoon een kwestie van tijd was, voordat MaxMara de handdoek in de ring zou gooien.

Volgens de Belgian Anti-fur Movement is de rol van Europese activisten echter ook niet te onderschatten geweest: “Op een bepaald moment, in de eerste helft van 2024, waren de Amerikaanse activisten heel erg gefocust op Marc Jacobs, een merk van de LVMH-groep (Louis Vuitton Moët Hennessy-groep, het grootste conglomeraat ter wereld van luxeproducten). Dit merk is meer aanwezig in de VS dan in Europa, omdat Marc Jacobs een Amerikaanse designer is. Terwijl de Amerikanen home demos deden in de VS, zorgden de Europese activisten ervoor dat MaxMara de druk bleef voelen. Vooral in Duitsland, Frankrijk, België, Spanje en Nederland werd de laatste maanden actie gevoerd.”

Ook actie tegen LVMH-groep

Door bontvrij te gaan, sluit MaxMara Fashion Group zich aan bij een lange lijst van modemerken die de laatste jaren eveneens bont hebben opgegeven, al dan niet onder druk van dierenrechtenactivisten. De grootste modegroep ter wereld die nu nog niet bontvrij is, is LVMH, met de winkels van Louis Vuitton en Dior als vlaggenschepen. Ook tegen deze winkels voerde de Belgian Anti-fur Movement al ruim tien keer actie in de afgelopen twee jaar en zal dit blijven doen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!