Foto: KU Leuven student encampement
Opinie - Geraldine Rodriguez Nieto

KU Leuven-studenten die opstaan tegen oorlog Gaza wordt stilzwijgen opgelegd

Gedurende de laatste acht weken hebben studentenactivisten van de KU Leuven kampen opgezet aan de rechtsfaculteit om te protesteren tegen de uitmoording van Palestijnen in Gaza en de Israëlische bezetting van het Palesteinse gebied. Hun belangrijkste eis is dat de universiteit haar onderzoekssamenwerking met Israëlische universiteiten, voornamelijk gefinancierd door Europese en Belgische belastingbetalers, stopzet.

donderdag 8 augustus 2024 11:19
Spread the love

 

Dit omdat deze instellingen het systeem van etnische segreratie tegen Palestijnen ondersteunen, politiek verzet bestraffen en belangrijke centra zijn voor de ontwikkeling van militaire technologie.

Passieve houding KU Leuven

KU Leuven heeft deze oproep verworpen, daarmee de ethische richtlijnen van de Vlaamse Interuniversitaire Raad negerend. In het midden van wat een aannemelijke genocide is, legitimeert de passieve houding van de universiteit de Israëlische instellingen die systematisch de schendingen van mensenrechten ondersteunen.

Terwijl de universiteit via haar officiële communicatiekanalen oproept tot open dialoog, bleven de e-mails van de studentenkampeerders aan het universiteitsbestuur de afgelopen weken onbeantwoord. Dit ondanks een mars ter ondersteuning van het studentenstandpunt op 24 juni, bijgewoond door meer dan duizend studenten, universiteitsmedewerkers en inwoners van de stad Leuven en omstreken.

Toen de KU Leuven de zaak voor de rechter bracht, verklaarde deze dat er geen reden was om de studenten uit te zetten, omdat ze vreedzaam hun recht op vrije meningsuiting uitoefenden

In plaats daarvan heeft de universiteit gereageerd met juridische dreigementen en heeft ze de diploma-uitreikingen gebruikt om de kwestie in een eenzijdig daglicht te plaatsen. Op de ochtend van 1 juli ontvingen de studentenactivisten een uitzettingsbevel van KU Leuven waarin hun vertrek werd geëist op dezelfde dag, voor 18 uur.

Toen de KU Leuven de zaak voor de rechter bracht, verklaarde deze dat er geen reden was om de studenten uit te zetten, omdat ze vreedzaam hun recht op vrije meningsuiting uitoefenden. De studenten moesten dit nieuws over de gerechtelijke beslissing vernemen via de media.

Diploma-uitreiking

De rector van KU Leuven, Luc Sels, en andere autoriteiten hebben de recente diploma-uitreikingen ook gebruikt om op te roepen niet toe te geven aan ‘fanatisme’. Sels heeft de universiteit meermaals een ‘neutrale’ en ‘niet-politieke instelling’ genoemd.

Verwijzend naar de Palestijnse auteur Izzeldine Abulaish, wiens familie in 2009 werd vermoord door het Israëlische leger, vroeg Sels tijdens de ceremonies: “Als iemand die zoveel lijdt, die zo’n enorme tol moet betalen in zijn persoonlijke leven, in staat is om niet te haten, waarom is het dan zo moeilijk om weg te blijven van de extremen in het politieke spectrum?”.

Ik laat de gepastheid van het gebruik van de moord op een Palestijnse familie om een eigen politiek punt te scoren over aan de lezer. Belangrijker is dat door de olifant in de kamer onbesproken te laten, namelijk de eisen van de studentenactivisten aan de universiteit, dit verhaal hen afschildert als ‘haatdragend’ en ‘extremistisch’, waarop de universiteit zelf zou reageren met ‘redelijkheid’ en ‘neutraliteit’.

Er zit echter geen haat in het verzoek om de banden met Israëlische universiteiten te verbreken. In plaats daarvan is dit een legitieme, dringende en verstandige vraag om rechtvaardigheid.

Komt de haat in dit geval niet eerder tot uiting in de etnische segregatie, de illegale nederzettingen en de systematische moord op Palestijnen, waarvan de familie van Izzeldine Abulaish het slachtoffer werd?

Politieke uitspraken tijdens toespraak verboden

De narratieve controle stopt niet bij wat gezegd wordt, maar ook bij wat er nìet gezegd mag worden. Een studente die was aangewezen om een toespraak te houden tijdens haar afstudeerceremonie, verklaarde dat haar werd verzocht om geen politieke of controversiële uitspraken te doen. Bij een andere ceremonie werd de livestream onderbroken toen een student zijn scriptie uitlegde aan het publiek. Waar ging zijn scriptie over? Een bio-ethische analyse in tijden van genocide.

De oproep van studentenactivisten is niet minder redelijk, dan toen de KU Leuven ermee instemde om de banden met Russische academische instellingen te verbreken

Sterke maatschappelijke organisaties, zoals een universiteit, hebben de macht en de invloed om druk uit te oefenen op de internationale scène. De huidige oproep van de studentenactivisten is niet minder redelijk, dan toen de KU Leuven ermee instemde om de banden met Russische academische instellingen te verbreken.

Terwijl studenten in heel België hun proclamatie vierden, werden honderden educatieve, historische en culturele ruimtes in Gaza vernietigd. Sinds oktober heeft het Israëlische leger bommen gegooid op duizenden studenten, wetenschappers, schrijvers en humanisten. In deze context lijkt het verzoek om universitaire banden te verbreken een uitermate redelijke oproep.

KU Leuven na WOI icoon van geweld dat oorlog aanricht

KU Leuven-bibliotheek in as gelegd tijdens WOI

Nadat haar bibliotheek in de as werd gelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd de KU Leuven een icoon van het geweld dat oorlog aanricht aan cultuur en menselijke waardigheid. Tijdens hun afstudeerceremonies riep Luc Sels studenten terecht op om de academische waarden van humanisme, rechtvaardigheid en solidariteit uit te dragen.

Wanneer diezelfde studenten moedig opstaan voor deze waarden tegen oorlog en bezetting, wordt hen helaas een stilzwijgen opgelegd. De Universiteiten van Gent, Antwerpen en Brussel (ULB) hebben zich geëngageerd om de banden met Israëlische universiteiten te verbreken. In het hart van de stad Leuven staat de KUL-bibliotheek als een permanente herinnering dat de KU Leuven hetzelfde kan en zou moeten doen.

 

Geraldine Rodriguez Nieto is postdoctoraal onderzoeker aan KU Leuven.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!