Bron: Dokters van de Wereld

Antwerpse werking van Dokters van de Wereld onder druk: “Patiëntenstop dreigt”

Dokters van de Wereld trekt in Antwerpen aan de alarmbel: door een tekort aan vrijwillige huisartsen en psychologen komt de werking van de zorg voor kwetsbare mensen in Antwerpen onder druk te staan.

maandag 5 augustus 2024 13:29
Spread the love

 

Daarbij zorgt de saturatie van de Antwerpse eerstelijnszorg en het falend opvangbeleid door Fedasil voor een stijging van het aantal nieuwe patiënten en een moeizame uitstroom van de bestaande patiënten bij Dokters van de Wereld. Om de meest kwetsbare mensen in Antwerpen te kunnen blijven helpen, doet de organisatie op korte termijn een dringende oproep voor vrijwillige huisartsen en psychologen.

Saturatie eerstelijnszorg in Antwerpen

“Al enige tijd merken we in ons zorgcentrum een stijging van het aantal mensen dat zich op onze wekelijkse inloopmomenten komen aanmelden”, vertelt Anneleen De Maeyer, projectcoördinator Antwerpen. “Wat hierbij opvalt, is dat we steeds meer mensen zien die wel degelijk toegang hebben tot zorg, maar door de verzadiging van de Antwerpse eerstelijnszorg geen aansluiting meer vinden bij een huisarts of psycholoog. Dat zorgt niet enkel voor een grotere instroom van nieuwe patiënten, maar ook voor een steeds moeizamere uitstroom van onze bestaande patiënten naar het reguliere zorgnetwerk.”

In juli alleen al klopten zo’n zestig nieuwe patiënten aan bij Dokters van de Wereld. Samen met de manke uitstroom zorgt dit ervoor dat we ons stilaan genoodzaakt voelen om ook bij ons een patiëntenstop in te voeren. Maar waar kunnen onze patiënten dan nog terecht?”

Opvangcrisis Fedasil laat zich voelen tot in Antwerpen

Intussen laat de aanhoudende opvangcrisis bij Fedasil zich voelen tot in Antwerpen. “Ook in Antwerpen zien we meer mensen die door Fedasil de straat werden opgestuurd. Verzoekers om internationale bescherming hebben wel degelijk recht op zorg door de Belgische staat, maar de zoektocht naar een arts blijkt in de praktijk zo moeilijk te zijn, dat ze uiteindelijk aankloppen bij ons.”

“Vanuit onze humanitaire principes kunnen en willen we deze mensen niet wegsturen, maar door het gebrek aan huisartsen en psychologen, de saturatie van het Antwerpse zorgnetwerk en slecht federaal beleid wordt het wel steeds moeilijker om bij te benen. Nadat ze een verpleegkundige hebben gezien, moeten sommige van onze patiënten vandaag tot drie weken wachten tot ze bij één van onze huisartsen terecht kunnen.”

3 vrijwillige huisartsen en psychologen voor gemiddeld 150 consultaties per maand

Momenteel draait de Antwerpse werking van Dokters van de Wereld op drie vrijwillige huisartsen en drie vrijwillige psychologen, en dat voor ongeveer een 150 consultaties per maand. “Samen met onze verpleegkundigen komen we aan bijna 200 consultaties. Om onze werking te kunnen blijven verderzetten, doen we daarom een dringende oproep naar vrijwillige huisartsen en psychologen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!