Stemlokaal in Mirandas, Caracas. Foto: Marc Vandepitte
Manolo De Santos,

Verkiezingen Venezuela: er komt een audit

Zoals op voorhand aangekondigd zei de Venezolaanse oppositie na de presidentsverkiezingen dat er fraude in het spel zou zijn. Ze werd hierin aangemoedigd en gesteund door de VS en zijn bondgenoten. Er komt nu een audit door het Hooggerechtshof waardoor de extreemrechtse oppositie kleur zal moeten bekennen.

vrijdag 2 augustus 2024 11:18
Spread the love

 

President Maduro heeft de extreemrechtse oppositie uitgespeeld door een beroep te doen op het Hooggerechtshof (TSJ). Het is nu aan dit hoger gerechtshof om de verkiezingen volledig te controleren en de resultaten al dan niet te bevestigen. Maduro zal alle tellingen vrijgeven. Van extreemrechts wordt nu verwacht dat ze ook al hun resultaten indienen.

Manolo De Santos. Foto: The People’s Forum

Een deel van de uitdaging was dat hoewel de verkiezingsautoriteit (CNE) Maduro’s overwinning heeft bevestigd en het 30 dagen heeft om de volledige resultaten te publiceren, het deze week grote vertragingen heeft opgelopen door hackpogingen en aanvallen van extreemrechts op stembureaus en hun regionale kantoren.

Maduro’s verzoek om een audit van de verkiezingen door de TSJ zal de resultaten nog transparanter maken. Hij zei: “Ik vraag het Hof om een uitspraak te doen over de aanval op het verkiezingsproces en de couppoging. Laat het Hof alles ophelderen wat opgehelderd moet worden”.

Er zijn grote vertragingen ontstaan door hackpogingen en aanvallen van extreemrechts op stembureaus en hun regionale kantoren

Alle tien kandidaten, inclusief Maduro, zullen nu hun uitslagen moeten presenteren voor certificatie, waardoor de extreemrechtse kandidaat Edmundo González, die beweert over uitslagen te beschikken maar deze niet heeft gepresenteerd aan de CNE, effectief wordt uitgedaagd.

Het plan van extreemrechts om de regering met geweld omver te werpen is mislukt. Op dit punt weigert Washington om een verkiezingsuitslag te erkennen die in strijd is met de plannen om een marionettenregering te instaleren, die de politieke en economische controle over Venezuela en haar natuurlijke hulpbronnen zou overdragen.

Stembiljet van de presidentsverkiezingen

Niet in staat om enige verandering op de grond teweeg te brengen, heeft Washington zijn toevlucht genomen tot een groot media-offensief om de verkiezingen in diskrediet te brengen met behulp van Elon Musk en The New York Times die het web vullen met nep-video’s van overheidsrepressie en beweringen over extreemrechtse tellingen van niet geverifieerde bronnen.

Dit media-offensief zal nu een dekmantel bieden voor het feit dat extreemrechts geen stemmentellingen heeft ingediend bij de TSJ of CNE door te beweren dat het Hooggerechtshof slechts een ander instrument is van Maduro’s “regime” en geen enkele onafhankelijkheid heeft.

Niet in staat om enige verandering op de grond te teweeg te brengen, heeft Washington zijn toevlucht genomen tot een groot mediaoffensief

In feite worden de rechters van het Hooggerechtshof niet gekozen door Maduro, maar genomineerd en gekozen voor een termijn van twaalf jaar door de Nationale Vergadering (het parlement, nvdr.), een wetgevend orgaan dat ook vertegenwoordigers van de oppositie omvat.

Lange wachtrijen om te gaan stemmen. Foto: Marc Vandepitte

De rollen zijn omgedraaid en het is nu aan de extreemrechtse oppositie om het Venezolaanse volk te bewijzen dat ze echt in democratie geloven of gewoon willen dat het land volledig wordt vernietigd door Amerikaanse sancties en inmenging.

 

Manolo de Santos is staatsburger van de VS en was observator bij de voorbije presidentsverkiezingen. Dit is de vertaling van een twitterdraad van hem.

 

Lees ook:

Venezuela: verkiezingen in context van mediaoorlog en VS-inmenging
Links wint belangrijke presidentsverkiezingen in Venezuela
Media volgen hondstrouw VS-scenario 2019bis over verkiezingen Venezuela

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!