Hiroshima-Nagasaki herdenking op 4 augustus te Gent

Het Vredesoverleg Gent herdenkt op zondagavond 4 augustus de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki in de Gentse binnenstad met een concert in de Sint-Niklaaskerk om 21 uur en de tewaterlating van gekleurde lampionnen aan de Korenlei om 22 uur.

vrijdag 2 augustus 2024 11:39
Spread the love

 

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog vernietigden de Verenigde Staten de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki met twee kernbommen. 79 jaar na deze verschrikkelijke gebeurtenissen moeten we besluiten dat nucleaire wapens nog altijd een prominente rol spelen in het internationaal theater. Erger nog, het huidige gespannen geopolitieke klimaat tussen kernmachten zorgt ervoor dat het gevaar van nucleaire wapens om de hoek loert. We staan vandaag dichter bij een nucleaire confrontatie dan op het toppunt van de Koude Oorlog.

Alle kernwapenstaten zijn bezig hun nucleaire arsenalen te moderniseren en in sommige gevallen zelfs uit te breiden. De VS-kernbommen die in NAVO-verband op Belgische bodem gestationeerd zijn, zouden dit jaar bovendien vervangen worden door nieuwe, meer inzetbare exemplaren.

Nochtans zijn nucleaire wapens illegaal onder het internationaal recht sinds 22 januari 2021, toen het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens (TPNW) in werking trad. Spijtig genoeg moeten we vaststellen dat de huidige kernwapenstaten en hun alliantiepartners – zo ook België – weigeren om dit verdrag te erkennen.

We roepen de toekomstige federale regering op een krachtig standpunt in te nemen voor nucleaire ontwapening en dit eveneens vast te leggen in haar regeerakkoord. We eisen dat de toekomstige regering niet louter lippendienst bewijst aan nucleaire ontwapening, maar concrete stappen onderneemt door onder andere te zorgen dat België zo snel mogelijk toetreedt tot het TPNW. Daarnaast de VS-kernbommen in ons land terug naar afzender te sturen en een wettelijk verbod in te voeren op de aanwezigheid van kernwapens op Belgisch grondgebied. En door bovendien het diplomatieke voortouw te nemen om van Europa een kernwapenvrije zone te maken, naar het voorbeeld van onder meer heel Afrika en Latijns-Amerika.

Laten we op zondag 4 augustus samenkomen in de Gentse binnenstad om de slachtoffers van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken, en een duidelijk signaal de wereld in te sturen: kernwapens zijn illegaal en inhumaan!

 

Praktisch

  • Sint-Niklaaskerk: 21u
    • Concert van Koen De Cauter en Sam Opstaele
    • Poëzie gebracht door Frank De Gruyter.
  • Korenlei: 22u
    • Concert vanop het water door Anna Pardo Canedo, Vladimir Pardo en Abel Pardo
    • Korte toespraak van een afgevaardigde van de Stad Gent, en van Bram Schulte(Vrede vzw),  vertegenwoordiger van het Vredesoverleg Gent, .
    • Tewaterlating van lampionnen ter herdenking van de slachtoffers van de kernaanvallen.

Meer info

Facebook-evenement

vrede.be/kalender

Vredesoverleg Gent is een forum van organisaties die de bevolking wil sensibiliseren rond vrede. We organiseren de herdenkingsactiviteiten in Gent met de steun van o.a. ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Gent-Eeklo, ACLVB Regio Gent, Broederlijk Delen, Catapa, Climaxi vzw, De 2de Adem, DOK Gent, Dominicus Gent, Gents ActiePlatform Palestina, Intal Gent, Karibu Gents Wereldkoor, Links Ecologisch Forum, Masereelfonds, Pax Christi Gent, Viadagio vzw, Victoria Deluxe, Vrede vzw, Werkgroep Vluchtelingen Gent en de financiële steun van de Stad Gent.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!