Foto: Doe Deurne Dicht
Doe Deurne Dicht

Doe Deurne Dicht blokkeert privéjet terminal Antwerpen

Een tiental activisten van Doe Deurne Dicht hebben zaterdag 27 juli de ingang van de privéjet-terminal op de luchthaven van Antwerpen geblokkeerd. De vreedzame blokkade maakt deel uit van een wereldwijde actieweek tegen de luchtvaart, met acties in onder andere Schiphol, Maastricht, Heathrow, Keulen, Helsinki, Oslo, Barcelona, Frankfurt, Zurich en Genève. (1) De actieweek hekelt het excessieve gebruik van fossiele brandstoffen door de luchtvaartindustrie en eist de uitfasering van fossiele brandstoffen-extractie tegen 2030.

woensdag 31 juli 2024 14:30
Spread the love

 

Met deze actie wil Doe Deurne Dicht de klimaatimpact van privéjets aan de kaak stellen. “Privéjets zijn het meest vervuilende vervoersmiddel dat er is. In Antwerpen betalen wij daar allemaal de prijs voor met miljoenen euro’s belastinggeld, publieke ruimte en onze gezondheid. Dat gaat ook ten koste van mensen wereldwijd die steeds meer overstromingen, extreme hitte en voedseltekorten moeten incasseren. Dat moet stoppen, en daarom blokkeren wij vandaag de ingang van de privéjet-terminal,” aldus Ruth-Marie Henckes, woordvoerder voor Doe Deurne Dicht, op zaterdag 27 juli.

Antwerp Airport kwam deze week al in opspraak toen minister Demir een nieuwe vergunning toekende aan de luchthaven. De actiegroep reageert teleurgesteld maar strijdvaardig. “Een record aantal burgers liet zich tijdens het openbaar onderzoek horen voor de opening van een park in plaats van de luchthaven van Antwerpen, maar het Antwerps stadsbestuur en N-VA-minister Demir verkozen de belangen van privéjets boven hun eigen burgers te plaatsen. We hopen dat Antwerpenaren dit in gedachten houden wanneer ze in oktober naar de stembus trekken voor een nieuw gemeentebestuur. Wij zullen ons blijven inzetten voor een groot groen park voor iedereen”, vertelt Henckes.

Doe Deurne Dicht voert al langer actie tegen de luchthaven van Antwerpen, vanwege haar enorme klimaatimpact en maatschappelijke kost. Voor elke euro omzet krijgt de luchthaven 3 euro subsidies, en dat terwijl de luchthaven voornamelijk voor privéjets dient. Privéjets stoten op een retourvlucht naar Nice even veel uit als een Belgisch gezin op een heel jaar, en de uitstoot van privéjets verdubbelde tussen 2021 en 2022. Ook een onafhankelijke maatschappelijke kosten-baten-analyse concludeerde dat de luchthaven de maatschappij het meeste zou opleveren bij een sluiting – een scenario waar al sinds de jaren 70 beloftes over gemaakt worden. Via burgerlijke ongehoorzaamheid en deur-aan-deur-gesprekken wil Doe Deurne Dicht die belofte waarmaken.

 

Note:

1) Acties in Nederland: https://extinctionrebellion.nl/en/events/actie-tegen-luchtvaart/

Andere locaties: https://www.euronews.com/green/2024/07/24/climate-activists-glue-themselves-to-the-runway-at-cologne-bonn-airport-flights-grounded

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!