Pro-Maduro manifestatie op 26 juli in Caracas. Foto: REDH
Open brief -

Verkiezingen Venezuela: waarom zouden we een oppositie geloven die een coup wil plegen?

Het Netwerk van intellectuelen en kunstenaars ter verdediging van de mensheid (REDH) roept op om de staatsgreep te verwerpen en de vrede en de uitdrukking van de volkswil in Venezuela te steunen.

dinsdag 30 juli 2024 09:50
Spread the love

 

In Venezuela werden op zondag 28 juli de presidentsverkiezingen op volkomen normale wijze gehouden, met een kiesstelsel dat beschermd is tegen mogelijke fraude.

In het verleden hebben de politieke vertegenwoordigers van de oligarchie herhaaldelijk geweld gebruikt en de resultaten genegeerd toen ze de verkiezingen verloren. Vandaag proberen ze opnieuw geweld te gebruiken in een Venezuela dat vrede wil. Opnieuw proberen ze door middel van geweld en een staatsgreep, te bereiken wat ze niet via de stembus kunnen winnen.

Maar het Venezolaanse volk heeft een geheugen. In 2017 hebben ze de tactieken van stadsterreur meegemaakt. De overgrote meerderheid van de bevolking wil daar niet naar terug.

x

Het volk van Venezuela wil vrede, verzoening en stabiliteit om hun project van waardigheid en politieke soevereiniteit verder te ontwikkelen. Om verder te gaan op de weg van economisch herstel. Om de zware economische blokkade te vermijden die hen is opgelegd door dezelfde mensen die zichzelf vandaag als de vermeende winnaars uitroepen.

Het hoofd van de oppositie, Maria Corina Machado, beriep zich in het verleden op een buitenlandse invasie en riep op tot blokkades en sancties tegen haar eigen volk en land. Het toont de wanhoop van een reactionaire elite om terug te keren naar een Venezuela dat herleid is tot een oliekolonie van de Verenigde Staten.

Gewelddadige rellen door medestanders van de oppositie op 29 juli in Caracas. Foto: REDH

Naar een Venezuela waarvan de Verenigde Staten profiteerden ten koste van de ellende, de hulpeloosheid en het gebrek aan bescherming van de meerderheid van de bevolking.

Om dit te doen, zijn ze opnieuw van plan om een zelfbenoemde president uit te roepen zonder de verkiezingen te hebben gewonnen.

Het is beschamend dat rechtse en ultrarechtse presidenten en voormalige presidenten, die zelfs staatsgrepen financierden en steunden zoals in Bolivia in 2019, de resultaten van een transparant verkiezingsproces negeren en oproepen tot een staatsgreep.

Wij roepen de volkeren en democratische leiders van de wereld op om het Venezolaanse verkiezingsproces en de wil van het volk die daar tot uitdrukking is gebracht, volledig te respecteren

De inmenging van de ambassades van deze landen, die worden gebruikt als echte platforms voor manipulatie en staatsgrepen, is een daad die alle democraten over de hele wereld moeten afwijzen.

Tegelijkertijd verbaast het ons ten zeerste dat een deel van de politieke wereld en de media die zichzelf als progressief bestempelen, de wil van het volk, uitgedrukt in de stembus, niet respecteren en zo het geweld en de poging tot destabilisatie legitimeren. Stemmen die helemaal niet zo luid klonken toen er in andere delen van onze regio echte verkiezingsfraude werd gepleegd en zelfs kandidaten werden vermoord.

Gewelddadige rellen door medestanders van de oppositie op 29 juli in Caracas. Op 30 juli werden ook al mensen aangevallen in hotels. Foto: REDH

Wij roepen de volkeren en democratische leiders van de wereld op om het Venezolaanse verkiezingsproces en de wil van het volk die daar tot uitdrukking is gebracht, volledig te respecteren. Wij roepen op om een einde te maken aan de pogingen om bloed te vergieten door op te roepen tot geweld en staatsgrepen van de oligarchie.

Zij zullen alleen maar leed en verlies van soevereiniteit teweegbrengen voor de Bolivariaanse Republiek Venezuela.

 

Het Netwerk van intellectuelen en kunstenaars ter verdediging van de mensheid (REDH) is een beweging van denken en handelen tegen alle vormen van overheersing en uitsluiting. Er zijn afdelingen in tientallen landen, waaronder België.

Lees ook:

Links wint belangrijke presidentsverkiezingen in Venezuela
Venezuela: verkiezingen in context van mediaoorlog en VS-inmenging

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!