Foto: Oxfam België

Hongercrisis escaleert in Zuid-Soedan: zelfs wilde groenten zijn bijna niet meer te vinden

Mensen in het Zuid-Soedanese district Pibor zijn gedwongen om te overleven op wilde groenten en dadels uit de woestijn, terwijl het aantal mensen dat sterft van de honger stijgt. Nu de stortregens de humanitaire vluchten hebben tegengehouden, kan de situatie snel verslechteren, waarschuwt Oxfam.  

dinsdag 30 juli 2024 12:24
Spread the love

 

Meer dan de helft van de bevolking – meer dan 7 miljoen mensen – heeft al te kampen met extreme honger, waaronder bijna 79.000 mensen die zich in hongersnoodachtige omstandigheden bevinden, wat meer dan het dubbele is van vorig jaar.

“Veel mensen eten dagenlang niets”

“De taferelen zijn hartverscheurend”, zegt Dr. Manenji Mangundu, landendirecteur van Oxfam Zuid-Soedan. “Duizenden mensen, jong en oud, lijden honger en kinderen zijn ernstig ondervoed. Veel mensen eten dagenlang niets. Alleen al deze maand (juli) stierven meer dan twaalf mensen van de honger.”

“De situatie wordt nog verergerd door de overstromingen die begonnen zijn. Er worden recordoverstromingen voorspeld voor dit regenseizoen (juni-september), waardoor de oogsten waarschijnlijk zullen worden gedecimeerd en ongeveer 3,3 miljoen mensen, die toch al kwetsbaar zijn, naar een breekpunt zullen worden gedreven.”

Zuid-Soedan heeft nog steeds te kampen met klimaatproblemen, zoals overstromingen en droogte. Meer dan 70 procent van het land, waaronder de regio Pibor, is de afgelopen 6 jaar getroffen door overstromingen. Dit wordt nog verergerd door de economische crisis en het voortdurende conflict in buurland Soedan, waardoor de honger in de meeste gemeenschappen in Zuid-Soedan toeneemt.

Inflatie

Bovendien hebben deze factoren er samen voor gezorgd dat de Zuid-Soedanese munteenheid is gekelderd en volgens de Wereldbank de hoogste reële voedselinflatie sinds de onafhankelijkheid heeft veroorzaakt (164 procent). Daardoor komen mensen moeilijker aan voedsel. De prijzen van basisvoedingsmiddelen zoals tarwe, sorghum, olie en meel zijn allemaal gestegen, sommige meer dan verdrievoudigd sinds maart van dit jaar.

Adau Nyok, die in de hoofdstad Juba woont, vertelt: “Drie maanden geleden kocht ik 10 kg meel voor 3.500 SSP ($2). Nu kost het me 15.000 SSP ($9,3 USD). Helaas blijven de prijzen stijgen en kunnen we het ons niet meer veroorloven door een gebrek aan toegang tot cash geld.”

Terwijl Oxfam en haar partners levensreddende hulp bieden, zoals voedsel, contant geld, schoon water en sanitaire voorzieningen in Zuid-Soedan, horen Oxfam-medewerkers schrijnende verhalen van gezinnen die hun kinderen verliezen door honger.

“Ik heb mijn neefje verloren door honger”, getuigt Rebecca Korok Nyarek. “Hij was net 15 jaar oud. Er is thuis geen eten. Mensen sterven van de honger. Als je de bosjes in gaat op zoek naar eten, vind je met wat geluk iets kleins te eten. Zelfs wilde vruchten zijn soms niet meer te vinden vanwege de regenbuien.”

Van gevaar voor geweren naar honger

Veertien maanden na het conflict in Soedan zijn meer dan 750.000 mensen naar Zuid-Soedan gevlucht, waar ze geconfronteerd worden met rampzalige omstandigheden. Transitcentra in Renk en Malakal, ontworpen voor 4.000 mensen, bieden nu onderdak aan meer dan vijf keer hun capaciteit. Terwijl de financiering zeer beperkt is. Het internationaal noodfonds voor Zuid-Soedan is vandaag slechts voor 28 procent gefinancierd.

Ondervoeding neemt snel toe onder kinderen in de overvolle tijdelijke transitkampen langs de grenzen tussen Soedan en Zuid-Soedan, waardoor de crisis verergert, terwijl hulporganisaties zich terugtrekken vanwege gebrek aan financiering. Aisha, een Soedanese vluchtelinge uit Khartoem, ontvluchtte haar huis met haar kinderen nadat haar man was vermoord in zijn winkel in de stad.

“We zijn hier aangekomen en hoewel de geluiden van de geweren niet meer te horen zijn, sterven onze kinderen nu van de honger. Het grootste deel van de nachten slapen we met honger en nu met de regen worden onze tenten soms weggespoeld”, aldus Aisha.

Oxfam heeft dringend 15 miljoen dollar nodig om haar activiteiten uit te breiden en levens te redden van kwetsbare kinderen en vrouwen die getroffen zijn door het conflict, overstromingen en ziekten. “Niet reageren als mensen honger lijden is een moreel falen. Als we nu geen dringende hulp bieden, riskeren we nog veel meer levens te verliezen. Humanitaire hulp uitstellen is hulp weigeren. Donoren moeten nu handelen”.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!