Foto: Salvation Army USA West / CC BY 2.0
IPS

Brits onderzoek: jongeren halen twee derde van hun calorieën uit ultrabewerkt voedsel

Britse jongeren halen nu al twee derde van hun dagelijkse calorie-inname uit ultrabewerkte producten. Dat baart wetenschappers zorgen, want zo’n dieet is een pak minder gezond dan verse ingrediënten.

maandag 22 juli 2024 13:57
Spread the love

 

Ultrabewerkte voeding is gemaakt in industriële processen en bevat vaak conserveermiddelen, zoetstoffen, kleur-, smaak- en emulgatoren. En hoewel er grote verschillen zijn tussen producten, is de voedingskwaliteit vaak minder.

In veel gevallen bevatten ze hogere niveaus van toegevoegde suikers, verzadigd vet en natrium, en minder vezels, eiwitten en micronutriënten. Daardoor zijn ze bij de belangrijkste verdachten van de toename van ziekten zoals obesitas, diabetes type 2 en kanker.

Twee derde

Om te weten hoe populair ultrabewerkte voeding bij jongeren is, onderzochten de universiteiten van Cambridge en Bristol voedingsdagboeken van bijna drieduizend adolescenten tussen 2008 en 2018.

Daaruit blijkt dat gemiddeld 66 procent van de dagelijkse energie-inname van adolescenten nu afkomstig is uit ultrabewerkte voeding. Ook blijkt dat het beroep van de ouders, de etnische groep en de regio een invloed hebben op het aandeel.

Adolescenten uit kansarme milieus kozen bijvoorbeeld vaker voor ultrabewerkte voeding, terwijl jongeren met een niet-witte etniciteit net minder vaak ultrabewerkte voeding aten.

Makkelijk en goedkoop

“Ultrabewerkte voedingsmiddelen bieden gemakkelijke en vaak goedkopere oplossingen voor gezinnen met weinig tijd of inkomen”, zegt Esther van Sluijs, onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge. “Maar helaas bieden veel van deze voedingsmiddelen ook een slechte voedingswaarde. Dat kan bijdragen aan de ongelijkheden die we in de kindertijd en adolescentie zien ontstaan op het vlak van gezondheid.”

Omdat de voedselkeuzes ook beïnvloed worden door marketing en het beleid, pleiten de onderzoekers voor strengere regels.

“De voedingspatronen en -praktijken van adolescenten worden beïnvloed door vele factoren, waaronder hun thuisomgeving, marketing en de invloed van hun vrienden en leeftijdsgenoten”, zegt Yanaina Chavez-Ugalde van de Universiteit van Cambridge. “Maar het is ook een belangrijke periode in ons leven waarin gedrag ingebakken begint te raken.”

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!