Bezetting Rectoraat UGent. Foto: student UGent

Prijs Jaap Kruithof voor bezetters universiteitscampussen, Orde Vlaamse Balies wint Prijs voor de Democratie

Op 21 juli worden op het Groot Podium van de Gentse Feesten, op het Walter De Buckplein, de Prijs voor de Democratie en de Prijs Jaap Kruithof uitgereikt, een initiatief van Democratie 2000 en Trefpunt.

vrijdag 19 juli 2024 09:42
Spread the love

Studenten vergroten bewustzijn over Palestina

De jury heeft de Bezetters en Actievoerders aan de universiteit(en) tegen de Gaza-genocide verkozen als laureaat voor de Prijs Jaap Kruithof. Deze beweging bestaat zowel uit studenten als personeel van de universiteiten.

Tijdens de voortdurende genocide in Gaza hebben studentenbewegingen wereldwijd hun solidariteit getoond door universiteiten te bezetten. Ze eisen onmiddellijke actie van hun onderwijsinstellingen en regeringen om de Israëlische agressie te stoppen. Universiteitscampussen zijn omgevormd tot epicentra van activisme en geweldloos verzet waar protesten en sit-ins dagelijks plaatsvinden. Deze bezettingen zijn niet slechts symbolisch; ze dwingen de academische wereld om kleur te bekennen en partij te kiezen voor gerechtigheid voor het Palestijnse volk. Ze eisen om elke samenwerking die bijdraagt aan de bezetting en de onderdrukking van Palestijnen stop te zetten. Zeker de samenwerking met de universiteiten in Israël die banden hebben met het militair apparaat. Het charter van de UGent omvat trouwens dergelijke principes, die al voor Rusland werden toegepast.

Studenten verspreiden informatie en organiseren lezingen om bewustzijn te vergroten over de situatie in Palestina. Hun vastberadenheid en onvermoeibare inzet laten zien dat zij niet zullen rusten totdat er internationale actie wordt ondernomen om een einde te maken aan de genocide en de bezetting. De studenten hebben met hun acties getoond hoe je een solidaire, democratische beweging kunt opzetten waar verschillende individuen en organisaties een ‘sense of belonging’ vonden. Hun acties hebben ook tot resultaat geleid: inperking van samenwerking met Israëlische onderwijsinstellingen en bedrijven. De acties werden soms op autoritaire wijze onmogelijk gemaakt.

De jury van de Prijs Jaap Kruithof heeft het in haar motivatie over dat de vaststelling van de Bezetters en Actievoerders klopt: het gaat niet om verdediging door de huidige Israëlische regering maar om bloederige genocide. En de jury is het verder ook eens met hun eisen “geen binding van de universiteiten(en) met Israëlische bedrijven en instanties” en “duurzaamheid” als missie bij ontwikkeling aan de universiteit(en). Omdat het belangrijk is dat een universiteit zich niet alleen in woorden maar ook in daden humaan opstelt. Omdat ontwikkelingen om puur commercieel belang en persoonlijke status geen grondslag mogen zijn van de werking van een universiteit. Omdat transparantie een eerste voorwaarde is voor beslissingen met inspraak van alle betrokkenen, studenten, personeel, maatschappij. En ja voor het doorzettingsvermogen van de bezetters en actievoerders. En voor het recht op actie voeren zonder autoritaire ingreep.

De prijs Jaap Kruithof is een kunstwerk van een hedendaagse geëngageerde kunstenaar Lebuïn D’Haese.

Toetsing van alle partijprogramma’s aan beginselen rechtstaat

De jury heeft de Orde van Vlaamse Balies (OVB) verkozen als laureaat voor de Prijs voor de democratie. De OVB vertegenwoordigt alle Vlaamse advocaten en behartigt als beroepsorganisatie de belangen van de advocatuur.

Wanneer de media spreken over bedreigingen voor de rechtsstaat binnen Europa, komen steeds Polen en Hongarije in het vizier. Het ontsnapt echter veelal aan de aandacht dat ook hier bij ons vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid onder druk komen te staan. Dit raakt aan de kern van onze democratische waarden en roept de vraag op of burgers voldoende beschermd zijn tegen de almacht van de staat, gezien de erosie van grondrechten en vrijheden. Alarmerend genoeg zijn het niet alleen extreme partijen die onacceptabele voorstellen doen; bijna alle politieke partijen hebben hier een aandeel in.

In deze context is het initiatief van de Orde van Vlaamse Balies (OVB) bijzonder waardevol. De OVB heeft vóór de verkiezingen van 9 juni een diepgaande toetsing uitgevoerd van de partijprogramma’s. Met maar liefst 700 stellingen, blind beoordeeld door vijf onafhankelijke experts, werden de programma’s getoetst aan de fundamentele beginselen van de rechtsstaat – de pijlers van een gezonde democratie. Het resultaat was onthutsend.

De jury van de Prijs voor de Democratie heeft het in haar motivatie voor de Orde van Vlaamse Balies over het feit dat vooral partijen van rechts en helaas (in beperktere mate) ook andere -zo blijkt uit het onderzoek- rechten en vrijheden van burgers en middenveldorganisaties willen inperken. Het gaat over het uitsluiten van bepaalde bevolkingsgroepen, over niet meer strafbaar stellen van haatboodschappen, over controle van uitspraken door professoren, over schrappen van mensenrechtenorganisaties, over afschaffen bescherming tegen slechte werkregelingen, en over beperken van de mogelijkheid om als vakbonden te onderhandelen. Democratie is meer dan eens om de 4 jaar gaan stemmen. Recht op inspraak en organisatie van het middenveld zijn belangrijke elementen in de dagdagelijkse werking van de democratie.

De prijs voor de Democratie zelf is een beeldje ontworpen door Walter De Buck in brons gegoten.

Uitreiking

Zondag 21 juli om 20u30 aan het groot podium bij Sint-Jacobs, Walter De Buckplein, Gent.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!