Tobias Klenze/ GNU Free Documentation License
Open brief - Jenny-Louise Van der Aa, et al

Homofobe reggaebands staan nog steeds op de Europese reggeafestivals

De reggaeband T.O.K. zingt: "Alleen een meisje mag aan mijn ballen voelen" en "Omdat ze in een homo-auto gaan socializen, laat het vuur ze verbranden". Toch worden deze en andere bands, ondanks hun homofobe en transfobe teksten, nog steeds uitgenodigd voor Europese reggaefestivals.

donderdag 18 juli 2024 13:24
Spread the love

 

Wij zijn reggaefans in hart en nieren. Tientallen jaren reeds struinen we de Europese reggaepodia af naar Jamaicaans en ander muzikaal snoepgoed. Helaas moeten we vaststellen dat enkele Europese zomerfestivals ook dit jaar opnieuw artiesten uitnodigen die indruisen tegen alle waarden waar reggae voor staat.

Het is alsof je Filip Dewinter of Geert Wilders als keynote spreker zou uitnodigen op een congres van de Partij van de Arbeid. Net zoals Pieter Omtzigt geen problemen had met een openlijk xenofobe minister voor asiel en migratie (zolang ze “het nu maar niet meer herhaalt”), zo hebben enkele Europese reggae organisatoren er geen enkel probleem mee om bands te programmeren die zich in een duister verleden lieten meeslepen door homo- en transfobie.

Het moet gezegd, sinds de Reggae Compassionate Act van 2010, zijn de woelige wateren wat gekalmeerd en zul je internationale sterren als Beenie Man en Capleton zelden of nooit nog dergelijke nonsens horen verkopen. Maar er zijn een paar artiesten die volharden in de boosheid. Twee van deze acts maken deze zomer de Europese podia onveilig; met name Sizzla Kalonji en T.O.K.

Twee van deze acts maken deze zomer de Europese podia onveilig; met name Sizzla Kalonji en T.O.K

Na enkele minuten research duikt er een clipje op van T.O.K. (gepost op 18 november 2023, RMR Records), waarin de heerschappen vrolijk het homofobe nummer van weleer in een nieuwe opname hernemen, zonder scrupules. Aan het kapsel van de heren is duidelijk te zien dat het om een zeer recente opname gaat. Enkele vertaalde teksten uit het Jamaicaanse nummer:

We represent for the lords of yards
Wij vertegenwoordigen de maffiabazen van het ghetto

A gyal alone a feel up my balls
Alleen een meisje mag mij aan mijn ballen voelen

[Chorus:]
From them a par inna chi chi man car
Omdat ze in een homo-auto gaan socializen

Blaze the fire make me bun them (Bun them!!!!)
Laat het vuur ze verbranden

From them a drink inna chi chi man bar
Omdat ze drinken in een homo-bar

Blaze the fire make we dun them (Dun them!!!!)
Laat het vuur hen kapotmaken

[Verse 1: Craigy-T]
[…]
Rat ta tat, rat ta tat
(geluid van ratelende kogels)

Every chi chi man them haffi get flat, get flat
Elke homo (letterlijk: ondier-man) moet op zijn buik gaan

Me and my niggas ago make a pack
Ik en mijn broeders maken een pact

Chi chi man fi dead that’s a fact
Alle homo’s dood en da’s een feit

Racisme, homofobie en transfobie simpelweg strafbaar

Of zij dit nummer op het reggaefestival Geel ten gehore zullen brengen, laat ons verder koud. Personen met een dergelijke (recente) staat van dienst zouden simpelweg niet mogen optreden in het openbaar. Dankzij nieuwe wetten is racisme, homofobie en transfobie simpelweg strafbaar.

Dan Sizzla Kalonji. In een video uit 2019, een documentaire over en met zijn Judgment Yard (een soort rastacommune) blijft de heer Kalonji openlijk oproepen tot haat en geweld tegen holebi’s en transpersonen.

In diverse video’s uit 2024, na enkele minuten te vinden op YouTube, roept Sizzla openlijk op tot het identificeren van gay personen in het publiek. De uitingen aan het adres van de Battyman (kont-man of homo) zijn ontelbaar en het wordt zo echt gevaarlijk.

Oppassen geblazen voor de Europese concerten. Zelfs als we de garantie zouden hebben dat deze artiesten hun lyrics niet zouden brengen en dus een cleane show zouden geven, dan nog blijf je twee homo- en transfobe acts aanmoedigen, betalen en verwennen.

Als gelegenheidscollectief vragen wij:

Een onmiddellijke schrapping van beide acts op alle Europese festivals en toepassing van de wetten op holebi – en transfobie.

Druk vanuit het ministerie op de Jamaicaanse ambassades in Nederland en België om homo en transseksualiteit uit het strafrecht te halen.

Als alliantie van bezorgde en betrokken reggaefans en LGBT+ personen en hun bondgenoten kaarten wij dit onrecht aan en hopen dat we in de toekomst weer onbezorgd en veilig van onze vertrouwde muziek kunnen genieten.

 

Ondertekenaars

Jenny-Louise Van der Aa, antropoloog
Ico Maly, politiek wetenschapper
Myriam Maes, vakbondsvertegenwoordigster
Wesley Scheurwater, reggaefanaat
Arky Starch, reggaeproducer
Pascal Debruyne, gezinswetenschapper
Eek-A-Mouse, reggae artiest
Thomas Weyts, politiek activist
Sofia Lamouchi, vakbondswerker en politiek activist

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!