Sevim Dağdelen lanceert nieuw boek "NATO: Een afrekening met het Atlantisch Bondgenootschap," op het People’s Forum. Foto: People's Forum
Interview - Natalia Marques and

Een afrekening met de NAVO

Vorige week organiseerden de VS de 75e NAVO-top in Washington DC. Hoewel een prominent onderwerp op de agenda "verdediging en afschrikking" was, werd een groot deel van de top besteed aan het aandringen op meer escalatie, agressie en militarisme wereldwijd, vooral in verband met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het Duitse parlementslid Sevim Dağdelen maakt een vernietigende balans van 75 jaar NAVO.

dinsdag 16 juli 2024 14:28
Spread the love

 

De alliantie stuurt een lading F-16 gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne, zet de lidstaten onder druk om de defensie-uitgaven te verhogen, wat historisch gezien ten koste gaat van de sociale uitgaven, en beschuldigt China ervan de oorlog in Oekraïne mogelijk te hebben gemaakt.

Over de invloed van de NAVO in Europa, in het bijzonder in Duitsland, sprak Peoples Dispatch met Sevim Dağdelen, lid van de Duitse Bondsdag sinds 2005. In 2023 brak zij met de Duitse partij Die Linke om een nieuwe alliantie te vormen met negen andere parlementsleden, de Sahra Wagenknecht Alliantie: Redelijkheid en Rechtvaardigheid (BSW), die zich expliciet uitspreekt tegen sancties tegen Rusland en wapentransporten naar Oekraïne.

Dağdelen heeft net een nieuw boek geschreven, getiteld NATO: A Reckoning with the Atlantic Alliance, dat ingaat op de schade die het bondgenootschap heeft toegebracht aan de mensheid en op de noodzaak van vrede, niet van de NAVO.

Peoples Dispatch: Vorige maand namen mensen in heel Europa deel aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. We zagen de opkomst van extreem rechts in deze verkiezingen. Wat verklaart dit volgens u?

Sevim Dağdelen: “De belangrijkste boodschap die we kregen uit de verkiezingsresultaten van het Europees Parlement was dat de meerderheid van de bevolking van de Europese Unie geen vertrouwen heeft in de huidige regeringen, de gevestigde partijen.”

“We staan voor een crisis. In veel landen in de Europese Unie is een meerderheid tegen de oorlog in Oekraïne en tegen de strategie om deze oorlog aan te wakkeren met steeds meer wapens en steeds meer geld. Aan de andere kant worden de mensen natuurlijk geconfronteerd met sociale bezuinigingen.”

“Een meerderheid van de Europeanen heeft geen vertrouwen in de huidige regeringen en de gevestigde partijen”

“Daarom worden mensen kritischer over de strategie van de regeringen. Ze willen hier meer politieke betrokkenheid, diplomatie, onderhandelingen, in plaats van meer wapens en meer geld voor de oorlog in Oekraïne. En ik denk dat je dit ook kunt zien aan de resultaten van de Europese parlementsverkiezingen.”

Wat is de impact van Europa’s trouw aan de NAVO, politiek en militair, op de mensen in Europa?

“We hebben te maken met een diepe crisis in de strategie van escalatie van de NAVO, van hun proxy-oorlog in Oekraïne tegen Rusland. Zoals we hebben gezien op de NAVO-top in Washington, staan er drie belangrijke dingen op het spel.”

“Eén is de escalatie, de verdieping van de strategie van meer wapens, meer geld voor de oorlog in Oekraïne.”

“Het tweede is de ‘NAVO-isering’ van Azië: Naast de escalatie tegen Rusland in Oekraïne, heb je de uitbreidingsstrategie tegen China. Alle fouten die de NAVO in het verleden heeft gemaakt ten opzichte van Rusland, in de uitbreiding tegen en omsingeling van het land, het negeren van hun veiligheidsbelangen, … herhalen ze nu tegen China.”

“Via cliënt-staten zoals de Indo-Pacific Four: Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland, en door andere  – China-uitdagende – staten, zoals de Filipijnen en Singapore erin te betrekken. Ze gaan de confrontatie aan met een nucleaire macht: China.”

“Alle fouten die de NAVO in het verleden heeft gemaakt ten opzichte van Rusland herhalen ze nu tegen China”

“Veel mensen in Europa hebben de indruk dat de VS, als het leidende land in de NAVO, niet zouden aarzelen hun bondgenoten in Europa onder de bus te gooien voor hun eigen belangen. Dat hebben ze al gedaan, vooral in verband met de oorlog in Oekraïne. De VS willen de middelen van hun bondgenoten gebruiken en zo weinig mogelijk eigen middelen inzetten voor deze oorlog in Oekraïne tegen Rusland.”

“Dit kan de economische ondergang van Europa tot gevolg hebben. En dat is bijvoorbeeld de reden dat veel mensen in Duitsland: 55 procent, tegen het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne zijn.”

Wat was de houding van links in Duitsland ten opzichte van de NAVO? En hoe is dit veranderd na de escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne?

“De etiketten rechts en links zijn een beetje irritant op dit moment, niet alleen in Duitsland, maar in Europa.”

“Ik heb Die Linke in oktober 2023 verlaten. In januari dit jaar heb ik samen met negen andere parlementsleden een nieuwe partij opgericht: de Sahra Wagenknecht Alliantie voor Redelijkheid en Rechtvaardigheid. Die Linke zijn bijvoorbeeld voor meer sancties tegen Rusland.”

“Wij, de Sahra Wagenknecht Alliantie, verwerpen deze economische sancties, vooral de economische oorlogsvoering tegen Rusland. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken: Annalena Baerbock zei ooit in 2022 dat de sancties tegen Rusland tot doel hebben de economie van Rusland te ruïneren. Ze wil de economie van Rusland vernietigen!”

“Toch zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat echt geen links-radicale of anti-imperialistische instelling is, dat de economische groei van Rusland 3,2 procent bedroeg. Die van Duitsland 0,2 procent. Dat betekent dat de economie van Rusland groeit en die van Duitsland krimpt, ondanks de oorlog, de sancties en de economische oorlogsvoering van de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen Rusland.”

“Dat een ‘linkse’ partij nu voor sancties is en zegt dat we meer sancties tegen Rusland nodig hebben, is voor mij zeker geen links beleid, evenmin als het – zelfs maar gedeeltelijk – voor wapenleveranties aan Oekraïne pleiten.”

“Zoveel linkse mensen in Europa zijn het spoor bijster door niet tegen wapenleveranties, oorlogen of sancties te zijn”

“Wij, als de Sahra Wagenknecht Alliantie, zijn absoluut tegen wapenleveranties. Wij zijn voor diplomatie, een politiek van ontspanning. We hebben behoefte aan een politiek van terugtrekking in Europa en een halt aan de wapenleveranties. We hebben een staakt-het-vuren nodig. We hebben vredesonderhandelingen nodig in Oekraïne om een einde te maken aan het moorden aan beide kanten en om ook een einde te maken aan de krimp van onze economie, die de mensen uit de arbeidersklasse in Duitsland treft.”

“Daarom is het etiketteren van links en rechts op dit moment gewoon irritant. Zoveel linkse mensen in Europa zijn het spoor bijster door niet tegen wapenleveranties te zijn, tegen oorlogen te zijn, tegen sancties te zijn.”

“Sancties zijn niets minder dan massavernietigingswapens. Het is altijd de bevolking die eronder lijdt, zoals we al tientallen jaren zien in Cuba. We zien het ook in Syrië, in Venezuela.”

Wat kunnen gewetensvolle mensen over de hele wereld doen tegen de NAVO en het NAVO-beleid dat dient om geweld te verspreiden?

“Het belangrijkste is om te weten wat de NAVO is. Daarom heb ik dit boek geschreven, omdat ik het belangrijk vond om te laten zien dat 75 jaar NAVO 75 jaar ontkenning is, 75 jaar propaganda, 75 jaar leugens.”

“NAVO is geen verdedigingsalliantie. 25 jaar geleden begon ze met haar agressie tegen de Federale Republiek Joegoslavië. Ze vielen Libië aan in 2011. Ze vielen 20 jaar lang aan in Afghanistan met zoveel burgerslachtoffers, zoveel oorlogsmisdaden. De leidende natie van de NAVO, de VS, viel Irak aan. Volgens de Brown University zijn er meer dan 4,5 miljoen mensen gedood in deze oorlog onder leiding van de VS en hun bondgenoten.”

“Het idee dat de NAVO een alliantie van democratieën zou zijn, is ook een historische leugen. Een voorbeeld: een van de oprichters van de NAVO was Portugal onder de fascistische dictatuur van Salazar. Salazar martelde Afrikanen in de koloniën en in concentratiekampen in Mozambique, in Angola, tijdens de koloniale oorlogen.”

“De NAVO had dus geen enkel probleem met fascistische dictaturen zoals Portugal van Salazar of Spanje van Franco, of met militaire staatsgrepen in 1967 in Griekenland en 1980 in Turkije.”

“De NAVO had geen enkel probleem met fascistische dictaturen of militaire staatsgrepen”

“De derde mythe van de NAVO is dat ze een bondgenootschap voor mensenrechten zou zijn. Tot op de dag van vandaag heeft de VS zijn martelkamp in Guantanamo Bay waar mensen gemarteld worden en geen eerlijk proces kregen. Er is ook het voorbeeld van veertien jaar politieke vervolging van de journalist Julian Assange, wiens misdaad alleen maar was om de wereld de oorlogsmisdaden van de VS in Irak en de oorlogsmisdaden van de NAVO-staten in Afghanistan te laten zien.”

“Lang voor de oorlog begon, werd de waarheid bewusteloos geslagen, en wij hebben de taak om de waarheid weer overeind te krijgen.”

“Vooral voor mensen zoals ik, in het Noorden is het belangrijk solidair te zijn, samen te werken, onze organisaties, onze kracht, onze energie te coördineren met de mensen in het Zuiden.”

 

Dit interview verscheen eerder op Peoples Dispatch. De vertaling is van Toon Danhieux.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!