Al Israa University, Gaza, seconden voor de vernietiging. Alle foto's: X @Yasser_Gaza
Open brief - Luce Beekmans, Bruno De Meulder, Hilde Heynen, Kelly Shannon,

Aan alle universiteiten: boycot volledig universiteiten Israël

Professoren en doctorandi van het International Center for Urbanism aan de KU Leuven roepen op tot een volledige boycot van alle Israëlische universitaire instellingen. "We steunen de bezetting van onze universiteitsgebouwen door studenten. We roepen de universitaire autoriteit op om dezelfde moed te tonen. Het is de plicht van de universiteit om kritisch te zijn tegenover misdaden tegen de mensheid, vooral wanneer regeringen geen gepaste actie ondernemen."

dinsdag 16 juli 2024 14:46
Spread the love

 

Wij, het International Center for Urbanism (ICfU) aan de KU Leuven, zien ons genoodzaakt om een standpunt in te nemen en een volledige academische boycot van Israëlische instellingen te steunen als reactie op de meer dan 250 dagen durende genocide op Palestina en het Palestijnse volk.

Als academici zijn we verontwaardigd over de aanval op Palestijnse kennis door de opzettelijke en systematische vernietiging van de twaalf instellingen voor hoger onderwijs in Gaza in de afgelopen acht maanden.

Deze ‘educide’ wordt nog verergerd door de moord op meer dan 100 academici (professoren, decanen, rectoren en onderzoekers) en het onthouden van 88.000 studenten van hun universitaire opleiding, waarvan nog onduidelijk is wanneer deze hervat kan worden.

X @Yasser_Gaza

Ons hart is bezwaard door de meer dan 15.500 gedode kinderen, de vele gewonden met ernstige amputaties, de ontelbare vermisten onder het puin en de 25.000 weeskinderen, van wie velen de enige overlevenden zijn van hun hele familie.

In de afgelopen twee decennia is ons centrum betrokken geweest, en nog steeds betrokken, bij onderzoek naar architectuur, stedenbouw en planning in de bezette gebieden en Palestina. Daarom begrijpen we heel precies hoe de onteigening en onderdrukking van Palestijnen in Israël, de Westelijke Jordaanoever, Gaza en elders tot stand is gekomen.

De bezettingsstaat Israël is het resultaat van een koloniaal project dat is gebaseerd op de etnische zuivering van het Palestijnse volk sinds 1948. Het bestaan ervan brengt inherent misdaden tegen de menselijkheid met zich mee.

X @Yasser_Gaza

Sinds minstens 2000 heeft het een apartheidssysteem in stand gehouden dat nu de meest afschuwelijke van deze misdaden tegen de mensheid begaat – een ‘plausibele genocide’ volgens het Internationaal Gerechtshof.

Nog los van de discussie over de term genocide is er een onmiskenbare ‘urbicide’ aan de gang in Gaza: de moedwillige totale vernietiging van het stedelijk weefsel waardoor leven in Gaza voor de nabije toekomst onmogelijk wordt.

Deze voortdurende ‘urbicide’ vindt plaats met de steun van de Israëlische universiteiten. Zoals gedocumenteerd in vele rapporten en bevestigd in het recente boek van de Israëlische antropologe Maya Wind, zijn deze instellingen zonder uitzondering diep betrokken bij koloniale onderdrukking door middel van verschillende strategieën.

X @Yasser_Gaza

Ten eerste is er hun geografische ligging op etnisch gezuiverd land en bezette gebieden als voorposten van koloniale nederzettingen.

Ten tweede worden allerlei disciplines, zelfs schijnbaar onschuldige zoals archeologie, actief ingezet om de Joodse erfenis te bewijzen en de Palestijnse lagen uit te wissen.

Ten derde zijn kolonisten-Israëlische universiteiten direct betrokken bij het leger, met wapenontwikkeling, technologisch onderzoek naar bewaking, marteling van gevangenen en cursussen voor soldaten.

Ten vierde zijn ze door hun stilzwijgen medeplichtig aan de ‘educide’ of ‘scholasticide’ in Palestina. Ze blijven overwegend onverschillig tegenover het Palestijnse lijden en snoeren Palestijnse en Israëlische academici en studenten in hun instellingen actief de mond die zich verzetten tegen de bezetting en apartheid.

X @Yasser_Gaza

Bovendien leggen ze apartheidspraktijken en systematische discriminatie op tegen Palestijnse studenten en personeel, inclusief culturele, educatieve, politieke, psychologische en financiële vormen van discriminatie.

Tot slot steunen de universiteiten als instituten expliciet de genocide in Gaza, bijvoorbeeld door publieke verklaringen op hun websites.

Wij sluiten ons daarom aan bij het duidelijke standpunt van Maya Wind dat er geen ‘onschuldige’ onderzoekssamenwerking mogelijk is met Israëlische (kennis)instellingen, gezien het feit dat alle onderzoek neerkomt op een legitimatie van een apartheidssysteem waaraan universiteiten actief medeplichtig zijn.

Het voortzetten van het huidige beleid van mensenrechtenscreenings project per project aan de KU Leuven normaliseert enkel de koloniaal-koloniale Israëlische apartheidsstaat als legitieme partner binnen het Europese financieringslandschap.

We weigeren ons te verschuilen achter een neutrale houding en zijn genoodzaakt actie te ondernemen. Het actief en openlijk boycotten van Israëlische universiteiten is daarom handelen in de geest van Artikel 2 van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Israël dat expliciet stelt dat de bijeenroepende partijen de mensenrechten moeten respecteren.

We verwerpen de voortdurende genocide op de Palestijnen en eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren. In antwoord op de Palestijnse oproep stellen we voor om toekomstige samenwerkingen met alle Israëlische academische instellingen te boycotten.

Hiermee handelen we in de geest van zowel de VN-Conventies over apartheid en genocide die pleiten voor het isoleren en criminaliseren van alle instellingen die medeplichtig zijn aan deze misdaden. We steunen de bezetting van onze universiteitsgebouwen door studenten.

We roepen de universitaire autoriteit op om dezelfde moed te tonen, om op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, om haar steun aan Palestijnse studenten en academici serieus op te voeren, om alle toekomstige samenwerkingen met Israëlische universiteiten te verbieden en om een leidende rol te spelen in het verbannen van Israël uit het onderzoeksconsortium Horizon Europa.

Het is de plicht van de universiteit om kritisch te zijn tegenover misdaden tegen de mensheid, vooral wanneer regeringen geen gepaste actie ondernemen.

Door dit duidelijke standpunt hopen we andere onderzoeksgroepen en zelfs ons eigen departement Architectuur te inspireren om ons voorbeeld te volgen en op een bottom-up manier druk uit te oefenen op de hogere instanties van de KU Leuven die nog steeds niet durven kiezen voor boycot, ook al deden ze dat wel voor Iran en Rusland.

We roepen andere onderzoeksgroepen en afdelingen van andere universiteiten op om zich bij onze actie aan te sluiten en zichzelf ook genocide- en apartheidsvrij te verklaren. We roepen ook de VLIR, de koepel van Vlaamse universiteiten, op om eindelijk een duidelijk statement te maken.

De tijd is gekomen om ons niet langer te verschuilen achter mensenrechten en ethische comités voor dubbel gebruik. In het licht van de misdaden tegen de mensheid die zich voor onze ogen voltrekken, kunnen we niet zwijgen en samenwerken in onderwijs en onderzoek alsof business as usual nog mogelijk is.

 

Ondertekenaars:

Prof. Luce Beekmans, faculteit ICfU
Prof. Lieven De Cauter, faculteit ICfU
Prof. Bruno De Meulder, faculteit ICfU
Prof. Hilde Heynen, faculteit ICfU
Prof. Kelly Shannon, faculteit ICfU

Volledige lijst van ondertekenaars:

Sheeba Amir, ICfU PhD candidate
Zeba Amir, ICfU PhD candidate
Katerina Anastasiou, ICfU PhD candidate
Luce Beeckmans, ICfU faculty
Salma Begum, ICfU PhD candidate
Viviana d’Auria, ICfU faculty
Racha Daher, ICfU PhD candidate
Swagata Das, ICfU PhD candidate
Lieven De Cauter, ICfU faculty
Bruno De Meulder, ICfU faculty
Céline Drieskens, ICfU PhD candidate
Khalda Eljack, ICfU PhD candidate
Yuri Gerrits, ICfU PhD candidate
Hilde Heynen, ICfU faculty
Lei Wei, ICfU PhD candidate
Xenia Katsigianni, ICfU faculty
Jan Huimin Lim, ICfU PhD candidate
Ashim Manna, ICfU PhD candidate
Olga Peek, ICfU PhD candidate
Katja Roslevitch, ICfU PhD candidate
Dounia Salamé, ICfU PhD candidate
Kelly Shannon, ICfU faculty
Isye Susana, ICfU PhD candidate
Aliki Tzouvara, ICfU PhD candidate
Pieter Van den Broeck, ICfU faculty
Els Van Meerbeek, ICfU PhD candidate
Ellen Verbiest, ICfU PhD candidate
Heleen Verheyden, ICfU PhD candidate
Linh Vu, ICfU PhD candidate
Sinae Won, ICfU PhD candidate
Claire Bosmans, ICfU Postdoc candidate
Isye Nurhasanah, ICfU PhD candidate
Han Verschure, ICfU emeritus

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!