Vluchtelingen in Soedan. Foto: Public Domain
​Artsen Zonder Grenzen

Soedan: Artsen Zonder Grenzen stopt werking in Khartoem wegens doodsbedreigingen

Na meer dan een jaar van geweldige incidenten zowel binnen als buiten het Turkse ziekenhuis dat Artsen Zonder Grenzen (AZG) steunt in de Soedanese hoofdstad Khartoem, besloot de medische humanitaire organisatie om haar team te evacueren.

woensdag 10 juli 2024 16:55
Spread the love

 

Deze beslissing viel nadat er onder andere bedreigingen werden gemaakt tegen het leven van AZG-medewerkers. Hoewel AZG erin geslaagd was om bijna veertien maanden lang continu levensreddende behandelingen te bieden in de faciliteit, ondanks vele, en vaak opzettelijke, obstakels van de strijdende partijen, is dit nu niet langer meer mogelijk.

Het leven van AZG-medewerkers werd herhaaldelijk bedreigd

“De situatie in het Turkse ziekenhuis, dat gesitueerd is in een door de RSF (een paramilitaire groep in Soedan) gecontroleerd gebied, is onhoudbaar geworden. De afgelopen twaalf maanden vonden er meerdere gewelddadige incidenten plaats binnen en buiten het gebouw, en het leven van onze medewerkers is herhaaldelijk bedreigd”, zegt Claire Nicolet, hoofd van de noodhulpactie van AZG in Soedan.

“Hun leven mag niet in gevaar komen, terwijl ze de levens van andere mensen proberen te redden”

“Onlangs nog, in de nacht van 17 op 18 juni, werden tientallen gewonde strijders naar het Turkse ziekenhuis gebracht. Ons team werd agressief wakker gemaakt toen er Kalasjnikovs in hun slaapkamers werden afgevuurd. Dit soort geweld tegen onze medewerkers is onacceptabel. Ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen moeten beschermd worden, en de strijdende partijen moeten deze respecteren als toevluchtsoorden voor zieken en gewonden waar gezondheidswerkers veilig medische zorg kunnen verlenen. Hun leven mag niet in gevaar komen, terwijl ze de levens van andere mensen proberen te redden.”

Het afgelopen jaar is het personeel van AZG dat in het Turkse ziekenhuis werkt vaak lastiggevallen, zowel binnen de instelling als op straat van en naar het werk. Velen werden bedreigd met arrestatie. Begin juni werd een AZG-medewerker in het ziekenhuis effectief gearresteerd door twee gewapende mannen. De medewerker werd meegenomen naar een onbekende locatie en zelfs ernstig mishandeld.

Het huidige team was compleet uitgeput maar kon niet vervangen worden

“Het team is fysiek en mentaal uitgeput. Door de blokkade die de Soedanese autoriteiten sinds september hebben ingesteld, die het vervoer van medische voorraden en humanitair personeel naar door RSF gecontroleerde gebieden verbiedt, heeft het team in het Turkse ziekenhuis de afgelopen tien maanden onafgebroken gewerkt”, legt Nicolet uit.

“Door de blokkade was het voor ons niet mogelijk om een nieuw team op te zetten dat het huidige team kon vervangen, waardoor ze hebben doorgewerkt om het ziekenhuis open te houden onder zware druk.”

Operaties zijn niet meer mogelijk

Het Turkse ziekenhuis blijft open dankzij de aanwezigheid van het personeel van het ministerie van Volksgezondheid. Er kunnen echter geen operaties meer uitgevoerd worden, nu het AZG-personeel geëvacueerd is. Dit maakt de toekomst van het ziekenhuis onzeker.

Sinds het begin van de oorlog is het Turkse ziekenhuis een cruciaal onderdeel van het gezondheidssysteem. Naast patiënten uit Khartoem, komen hier ook patiënten uit het verre Wad Madani in de staat Al Jazirah. AZG moest in mei 2024 haar activiteiten hier staken, ook omwille van herhaalde veiligheidsincidenten en belemmeringen bij het binnenbrengen van personeel en voorraden, vergelijkbaar met die in Khartoem.

Sinds het begin van de oorlog is het Turkse ziekenhuis een cruciaal onderdeel van het gezondheidssysteem

Voordat AZG midden mei 2023 een spoedeisende-hulpafdeling oprichtte en de capaciteit van de operatiekamer uitbreidde in het Turkse ziekenhuis, was het een gespecialiseerd vrouwen- en kinderziekenhuis. Bijna 80 procent van alle chirurgische ingrepen in het ziekenhuis in het afgelopen jaar waren levensreddende keizersneden voor vrouwen met complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling.

AZG bood ook prenatale zorg, postnatale zorg, gezinsplanning, runde de kinderafdeling voor intensieve zorg, het centrum voor therapeutische voeding voor kinderen met ernstige acute ondervoeding en de neonatale afdeling wat tevens de enige neonatale afdeling in heel Khartoem is. De praktische steun van AZG aan deze activiteiten is nu ook opgeschort.

​Ook andere door AZG gesteunde faciliteiten worden bedreigd

Het Bashair Teaching Hospital in Khartoem, dat ook door AZG gesteund wordt, kreeg de afgelopen maanden ook te maken met meerdere gewapende invallen en tussen oktober 2023 en januari 2024 was AZG genoodzaakt om de activiteiten in het ziekenhuis op te schorten. De veiligheidssituatie is over de hele linie aanzienlijk verslechterd, vooral in Khartoem.

​Artsen Zonder Grenzen dringt er bij de strijdende partijen op aan om burgers en civiele infrastructuur te beschermen, waaronder ziekenhuizen en andere gezondheidsstructuren. Voor voorzieningen die operationeel kunnen blijven, is het van essentieel belang dat medische voorraden en humanitaire hulpverleners de nodige vergunningen krijgen om zich over de frontlinies te kunnen verplaatsen.

Door de voortdurende blokkade die de Soedanese autoriteiten aan humanitaire organisaties opleggen, is het voor veel voorzieningen moeilijk om open te blijven waardoor het leven en de gezondheid van miljoenen mensen in Khartoem en andere delen van het land gevaar lopen.

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!