Vrouwen houden borden in het Arabisch, Hebreeuws en Engels vast tijdens een demonstratie van Israëlische en Palestijnse vrouwen waarin wordt opgeroepen tot vrede, in Tel Aviv, Israël, 15 december 2023. Foto: Morning Star.
Roger Mckenzie,

Toenemend protest in Israël tegen slachtpartij in Gaza

De Israëlische regering krijgt meer en meer te maken met protesten van haar eigen burgers en aanhoudende internationale verontwaardiging over haar brute aanval op Palestijnen in Gaza.

maandag 18 december 2023 14:59
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr.)

*  *  *

Een reeks schietpartijen, waaronder drie gijzelaars die met een witte vlag zwaaiden, heeft de bezorgdheid vergroot over de manier waarop Israël zijn tien weken durende aanval op de Gazastrook uitvoert.

Demonstranten in Israël hebben druk uitgeoefend op de regering om de onderhandelingen over de vrijlating van de door Hamas en andere verzetsorganisaties vastgehouden gijzelaars te hervatten.

Tientallen demonstranten hebben zaterdag tenten opgezet buiten het ministerie van Defensie in Tel Aviv en beloofden te blijven totdat de regering de gijzelingsonderhandelingen met de islamitische groepering die Gaza regeert, hervat.

Voormalig gijzelaar Raz Ben-Ami, die bij de laatste uitwisseling werd vrijgelaten, zei: “Israël moet nog een deal voor de vrijlating van gijzelaars aanbieden”.

De regering van premier Benjamin Netanyahu komt ook onder druk te staan om grootschalige gevechtsoperaties terug te schroeven in de aanloop naar een bezoek van Lloyd Austin, de minister van Defensie van de VS, later deze week.

Onder intense druk van de protesten in de VS en dalende cijfers in de opiniepeilingen voor president Joe Biden heeft Washington zijn groeiende bezorgdheid geuit over de burgerslachtoffers, hoewel het Israël nog steeds essentiële militaire en diplomatieke steun blijft verlenen.

De lucht- en grondoorlog heeft grote delen van Noord-Gaza platgelegd, duizenden burgers gedood en het grootste deel van de bevolking naar het zuidelijke deel van de belegerde kustenclave verdreven, waar velen in overvolle schuilplaatsen en tentenkampen zijn opgesloten en moeten overleven op een miezerig straaltje humanitaire hulp.

Ongeveer 1,9 miljoen Palestijnen, bijna 85 procent van de bevolking van Gaza, zijn hun huizen ontvlucht.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza heeft het Israëlische offensief meer dan 18.700 Palestijnen gedood.

Hamas heeft erop aangedrongen dat er geen gijzelaars meer zullen worden vrijgelaten, totdat de oorlog voorbij is, en dat het in ruil daarvoor de vrijlating van grote aantallen Palestijnse gevangenen zal eisen.

Tijdens de zesdaagse gevechtspauze eind november liet de groep meer dan 100 van de ruim 240 gijzelaars vrij die zij tijdens de aanval op Zuid-Israël op 7 oktober had gevangengenomen, in ruil voor de vrijlating van tientallen Palestijnse gevangenen.

Tel Aviv gaf zaterdag toe dat drie gijzelaars waren neergeschoten door Israëlische troepen, ondanks het feit dat ze probeerden aan te geven dat ze geen bedreiging vormden.

De gijzelaars, allemaal in de twintig, werden vrijdag vermoord in de wijk Shijaiyah in Gaza-stad, waar Israëlische troepen verwikkeld zijn in hevige gevechten met Hamas.

Een Israëlische militaire functionaris zei dat de schietpartijen de regels van het leger hadden geschonden en dat er op het hoogste niveau onderzoek naar wordt gedaan.

Netanyahu benadrukte dat Israël “tot het einde zou blijven vechten”, met als doel Hamas uit te schakelen na de aanval van 7 oktober, waarbij 1.200 mensen om het leven kwamen.

 

Dit artikel verscheen eerder op ‘Morning Star’.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!